Menu

Search

  • I like my money right
    where i can see it:

  • 18-09-2024

    24 juni, 2022

    Wonen in een Amsterdams hofje: binnenkijken bij Emilie

    Emilie woont samen met haar verloofde Thom en zoontje Beer in een Amsterdams hofje uit de twintigste eeuw. Het is een oase van rust middenin de drukte van de stad met een eigentijdse inrichting vol kleur, luxe materialen en bijzondere prints. Een huis dat van top tot teen met liefde is ingericht. Kom binnen… 

    “Dit hofje staat middenin Oud-Zuid, maar vroeger was het omringd door alleen maar weilanden.”

    Een hofje is een binnenplaats met daaromheen een aantal kleine woningen, waar vaak oudere vrouwen wonen. Dat was vroeger zo en het is mooi om te zien dat dit nog vaak zo gebruikt wordt. Een hofje heeft dan nog steeds een sociaal karakter, net als dat waar Emilie en haar gezin wonen. Het stamt uit het midden van de achttiende eeuw toen een rijke dame zonder kinderen iets na wilde laten aan haar personeel. Ze bouwde een huis aan de Amsterdamse grachten, maar verruilde dit begin 1900 voor een nieuw te bouwen hofje elders in de stad. “Dit Amsterdams hofje staat middenin Oud-Zuid, maar vroeger was het omringd door alleen maar weilanden. Alle huizen eromheen, zijn pas veel later gebouwd,” vertelt Emilie die samen met haar gezin het directiehuis bewoont. 

    “Het is best fijn om zes oppas oma’s te hebben!”

    Man- en zoonlief vallen een beetje uit de toon in een hofje vol vrouwen. Mochten ze er eigenlijk wel wonen? Emilie lacht; “Je zou denken van niet, want je mag hier niet zomaar wonen, zeker niet als man. Alleen oudere dames mogen hier wonen. Wij mochten twee jaar geleden het directiehuis betrekken op één voorwaarde: dat we zorgdragen voor het Amsterdams hofje en betrokken zijn bij de dames die hier wonen. Dat was vroeger al de taak van de bewoners van het directiehuis en nu, anderhalve eeuw later, is die taak ons toegewezen. Best bijzonder, toch? Daarnaast is het best fijn om zes oppasoma’s te hebben, haha.”

    “Alles was versleten en afgeleefd, maar toch zag ik potentie. Het had alleen wat laagjes liefde nodig.”

    Tijdens de bezichtiging moest Emilie flink door het interieur heen kijken. “Beneden lag een rode vloer, de muren waren geel, net als de trap en alles was versleten en afgeleefd,” vertelt ze. “Maar toch zag ik de potentie van het pand. Het had alleen wat laagjes liefde nodig.” De indeling bepaalde het stel samen en er was nog een twijfel of hun huidige slaapkamer op de eerste verdieping niet de zitkamer zou worden. Emilie: “Toch besloten we de zitkamer in een kleinere ruimte te creëren op de begane grond en van de grote ruimte boven onze master bedroom te maken. Hoewel we ook echt gebruik maken van de compacte woonkamer zitten we stiekem natuurlijk het meest in de woonkeuken die (deels) grenst aan de gezamenlijke binnentuin en onze eigen tuin.”

    Amsterdams hofje met een kinky touch

    Emilie vertelt dat de zitkamer voorheen de bijbelkamer was waar elke zondag uit de bijbel werd gelezen. “Dat wordt tegenwoordig niet meer gedaan, dus nu is het onze woonkamer. We styleden deze ruimte af met zwoele fotografie aan de muren als knipoog naar dat kuise. We zijn het overigens niet zelf hoor, haha!” 

    “De muur was eerst vergrijsd roze, maar toen de keuken er eenmaal in zat, vloekte het met de keukenkastjes. We schilderen alles over.”

    In dit huis schuilen veel parels en een daarvan is de woonkeuken. Ondanks het feit dat dit een huurwoning is, investeerde het stel wel in een nieuwe keuken. “De basis is van IKEA en het blad is echt marmer, zo krijg je een mooie mix van betaalbaar met iets duurder. We droomden van een kookeiland, maar dat zou helemaal prijzig worden, vandaar dat we kozen voor een keuken eiland met twee barkrukken. Een ideale oplossing!” Een learning toen ze de keuken ontwierp was dat eerst alle muren geverfd werden voordat de keuken werd uitgezocht. Emilie: “De muur was eerst vergrijsd roze, maar toen de keuken er eenmaal in zat, vloekte het met de keukenkastjes. We schilderen alles over. Leuk feitje: ik heb het speciaal voor deze shoot opnieuw geverfd!” 

    De keuken lijkt af, maar er is nog een grote wens van Emilie: houten planken aan de muur. “Ik heb zulk mooi servies wat ik op die planken kan stallen,” vertelt ze. “Alleen is Thom, na twee jaar ‘zeuren’ nog steeds niet ervan overtuigd. Toch ziet het ernaar uit dat hij bijna om is, dus wellicht met het plaatsen van deze hometour dat ik eindelijk mijn mooie servies niet meer in de kast hoef te verstoppen.” 

    “Op zolder wilde ik eigenlijk een speelkamer slash relaxruimte creëren, het werd echter de ‘speelhoek’ van Thom: een thuis gym.”

    Het interieur omschrijft Emilie als funky, kleurrijk met veel gebruik van prints in kussens, meubels en andere accessoires en het veelvuldig gebruiken van bloemen. Daarnaast is het interieur een mix van betaalbaar met iets duurder, zoals de vele schemerlampen. “De ene kap kocht ik voor een prikkie bij Kwantum en mix ik met een natuurstenen voet van Eichholtz, de andere lampenkap is weer van het mooie merk Palais en mix ik het met een goedkoper voetje van KARWEI, zo krijg je een mooie mix van budget versus iets duurder.” 

    Op de zolderverdieping is niet alleen een ruime logeerkamer te vinden en het kamertje van Beer, maar ook een ware thuis gym! Op zolder wilde ik eigenlijk een speelkamer slash relaxruimte creëren, het werd echter de ‘speelhoek’ van Thom, hoewel we hier op zondag vaak samen sporten.” De logeerkamer was voorheen de werkkamer, waar Emilie vaak werkte tijdens de lockdowns. Emilie: “Deze ruimte had voorheen de meest felle kleuren, zoals alle kleuren blauw en rood. Ik koos voor een felpaarse tint voor de balken en slagroomwitte muren. Met de komst van Beer is het de logeerkamer geworden voor alle opa’s en oma’s.” 

    Helse verfklus: de hal

    Ondanks dat Emilie vaak een voorzet deed van het interieur, bedacht ze wel samen met verloofde Thom de kleur van de trap. “Omdat we een groot trappenhuis hebben, die van de begane grond tot aan de zolder loopt, moest het een kleur worden die op elke verdieping past. We kozen eerst voor lichtgroen, maar toen die kleur al voor de helft op de trap zat, bedachten we ons. Het paste toch niet bij ons, dus werd alles donkerblauw. Dat was best een helse klus.” Als mooi accent lieten ze de vloer op de overloop en de trapleuning in originele staat. 

    Hoewel de kleuren in het vorige interieur zeer uitgesproken waren, wilde Emilie voor een rustig kleurenpalet gaan. “Ik keek naar de lichtinval per ruimte, vroeg stalen op en ging in de weer met kleurtesters. Alleen zo kom je erachter of een kleur wat is of niet,” tipt ze. “De basis van alle ruimtes is neutraal en uitgesproken kleuren verwerkte ik weer in alle accessoires. Zo kreeg ons interieur een mooie balans qua kleurgebruik. Onze donkerblauwe hal is in eerste instantie vrij uitgesproken, net als de felpaarse balken in de logeerkamer, maar dit combineren we weer met een rustige kleur op de muren.” 

    “Mijn eerste ‘bedrijf’ was die van binnenhuisarchitect. Ik was toen acht.”

    Niet alleen de muren en het houtwerk kregen een andere kleur, ook die felrode vloer die er voorheen in zat. “De meest lastige klus bleek de juiste tint olie te vinden. In onze slaapkamer kozen we voor een lichtgrijze verf, maar op de begane grond werd dat lichtgrijze olie. Ik vind het helaas iets té geel geworden, want het had voor mij iets grijzer mogen zijn. Ach, dat is weer een leer voor een volgend huis.” 

    Dat Emilie gevoel voor inrichten heeft, is zeker. En dat zat er blijkbaar van kinds af aan al in. Emilie” Mijn eerste ‘bedrijf’ was die van binnenhuisarchitect. Ik was toen acht, haha. Ik tekende huisjes op de computer en maakte mijn eigen briefpapier met mijn vader. Ook al heb ik er nooit mijn baan van gemaakt, die liefde voor interieur is altijd gebleven, maar ik zou bijvoorbeeld nooit een huis van iemand anders kunnen inrichten. Ik ben wel mijn eigen ondernemingen gestart: Hashtag Workmode (female focused co-working spaces), The Self-Made Summit (business event voor vrouwen) en Hashtag Workmode Studio (daglicht studio) en al deze locaties zijn door mij ingericht. Dus dan komen die interieur skills toch nog goed van pas.” 

    “Het panterbankje is van mijn opa en oma geweest en de stof is nog uit hun tijd. Als je maar lang genoeg wacht, komt het vanzelf weer in de mode.”

    Het meest dierbare item in huis is het panterbankje in de slaapkamer. “Die is van mijn opa en oma geweest en de stof is nog uit hun tijd. Zoals je ziet, is het weer helemaal van nu. Als je maar lang genoeg wacht, komt het vanzelf weer in de mode.” Het meest trots is Emilie op de woonkeuken. “Het werkblad van echt marmer vind ik waanzinnig mooi. Het was een flinke investering, maar het maakt de keuken helemaal af. Daarnaast ben ik ook erg blij met het balkenplafond door het hele huis. Dat geeft het interieur extra karakter. En als ik nog een favoriet item mag zeggen: onze bedden. Die liggen echt heerlijk.” 

    Het huis telt 200m2 en het stel woont er nog maar twee jaar. Wensen zijn er dan nog zeker. Emilie: “Het liefst willen we een tweede badkamer boven op zolder, pal naast het kamertje van Beer. Daarnaast zou ik wel meer kunst stylen in huis willen, maar onze wensen liggen zo uiteen dat ik vrees dat dat nog wel even kan duren; ik hou van kleurrijk en abstract, Thom van klassieke schilderijen.” 

    Waar ze het liefst zit, verschilt per moment. Emilie: “In de ochtend is het fijn zitten in de zitkamer, omdat hier de ochtendzon zo mooi naar binnen schijnt. Maar we zitten als gezin ook vaak in de ochtend op het bankje bij de voordeur. Dat kan dan echt zo’n genietmomentje zijn, ik en mijn mannen met een lekkere espresso. Dan kan de dag voor mij niet beter beginnen.” 

    Meer zien van dit Amsterdams hofje en meer?

    Uiteraard maakte ik ook weer een video hometour van het interieur van Emilie en haar gezin. Die bekijk je in deze post. Wil je meer weten over Emilie? Volg haar dan op Instagram via haar eigen account Emilie Sobels of via haar business account Hashtag Workmode.

    Bekijk hieronder nog meer inspirerende hometours:

    © Beeld Elisah Jacobs/InteriorJunkie.com

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Ontdek meerWoonverhalen

  • Laatste blogpost
  • Menu