Close

Mijn online interieurstyling volgen of (online)interieuradvies aan huis boeken?

Hometour in een tiny huis met groots interieur - Interior junkie
Menu

Search

 • I like my money right
  where i can see it:

 • 21-05-2024

  28 januari, 2022

  Hometour in een tiny huis met groots interieur

  Femke van Fika & Fest en mede-eigenaar van Stapeltaart woont in een tiny huis in hartje Haarlem in een pittoresk straatje vol monumentale huisjes. Het oppervlak van 38m2 is minimaal, maar dat is zeker niet terug te zien in haar interieur. Eyecatchers zijn tweedehands meubelstukken, prachtige kunst én een gezellige bedstee. Kom binnen…

   “De rij met monumentale huisjes is een prachtig gezicht en de gevel heeft echt een WOW factor” 

  Het duurde niet lang voordat Femke verliefd werd op dit tiny huis; al op de stoep was ze verkocht. “Eigenlijk voelde het al meteen goed toen ik samen met mijn moeder, die meeging met de bezichtiging, de straat in liep,” vertelt Femke. “De rij met monumentale huisjes is een prachtig gezicht en de gevel heeft echt een WOW factor.” Bij binnenkomst wachtte haar een donker interieur op met donkere meubelstukken en muren, iets waar Femke meteen raad mee wist. “Alles moest wit, daar was ik al uit bij de voordeur. Omdat hier door de grote raampartijen veel licht naar binnen stroomt, wilde ik het nog lichter maken door alles wit te verven en te kiezen voor een witte vloer.” Ze kon meteen beginnen, want het huis was niet veel later van haar. 

  “Vroeger gingen mensen met de pest hier in quarantaine” 

  Veel hoefde Femke niet te doen aan dit tiny huis. “De vloer plaatste ik zelf en de bedstee had een van de vorige bewoners er al in laten maken. De muren verfde ik allemaal wit en het inrichten kon beginnen.” De zithoek kwam links en de eethoek rechts, maar daar schuift ze nog wel eens mee. “Heel af en toe wissel ik deze twee hoekjes, maar voor de rest is de indeling eigenlijk wel bepaald.” 

  Een van de eyecatchers in huis is de bedstee, eentje die niet stamt uit de zeventiende eeuw de tijd waar bedsteden heel populair waren. “Dat zou je denken, maar deze is door een van de vorige bewoners erin laten zetten. Dit huisje was vroeger onderdeel van een ziekenhuis en verhalen gaan, ik weet het helaas niet zeker, dat hier vroeger mensen met de pest in quarantaine gingen.” Zo’n bedstee is ideaal om ruimte te besparen. “Bovendien is het geheel totaal niet studentikoos, omdat ik het laat blenden in de rest van het interieur met mooie prints en een neonlampje. Het bed dagelijks opmaken, helpt ook mee.” Of het altijd zo netjes is? “Jazeker,” antwoordt ze. “In een klein huis wordt het al snel rommelig, dus daar waak ik voor. En daarnaast scheelt het ook dat ik geen kinderen heb haha.” 

   “De sfeer in deze buurt is heel gemoedelijk; hier ken je gewoon nog je buren” 

  Het is fijn wonen in hartje centrum. Femke: “De sfeer in deze buurt is heel gemoedelijk; hier ken je gewoon nog je buren. Toen ik Stapeltaart startte met mijn compagnon middenin de lockdown leerde ik de buurt veel beter kennen. We kwamen al snel in de buurtkrant en zo kregen zo ons eerste klanten. Alle taarten brengen we persoonlijk langs, dus ik leerde zo nog meer buren kennen. Dat is zo leuk aan Haarlem: het is een stad, maar het voelt ook dorps aan. Door corona ben ik ook veel meer gaan wandelen in het centrum en ontdekte ik weer veel nieuwe plekjes. Voorheen pakte ik altijd de fiets en was ik best gehaast. Nu doe ik alles te voet en neem ik meer de tijd.” 

  Favoriete plekken voor Femke zijn onder meer de Breestraat. “Hier winkel ik altijd bij Klavertje Vijf, haal ik lekkere koffie bij Native en Petit Depot zit om de hoek, waar ik vaak winkel voor in huis, maar ook de Warmoestraat waar Ottomania zit, is een aanrader. Sowieso alle zijstraatjes van de bekende, grotere winkelstraten zijn leuk, omdat je hier nog lokale boutiques vindt.” 

  “Ik begrijp toeristen ook wel, want het is gewoon een mooi straatje vol monumentale huisjes” 

  Met het museum tegenover haar trekt het pittoreske straatje veel toeristen, die regelmatig even naar binnen loeren. “Dat vind ik gelukkig niet erg, maar juist gezellig. Dat weet je als je hier komt wonen. Ik begrijp toeristen ook wel, want het is gewoon een mooi straatje vol monumentale huisjes. Het heeft ook wel wat, want je raakt zodoende met iedereen aan de praat. Ik drink vaak mijn koffie voor de deur op en dan klets ik vaak met mensen. Ja, dit huisje staat in menig vakantiefotoboek, haha.” 

  Ze houdt ervan om de natuur in huis te halen. Overal in haar tiny huis zie je dan ook planten. “Het is ook weer de tijd voor bloembollen, dus die haalde ik laatst weer in huis., Ik vind dat altijd zo leuk staan. Door de witte basis en de vele planten oogt het interieur heel fris, iets wat ik meteen voor ogen had toen ik hier tijdens de bezichtiging was.” Haar interieur is een mix van tweedehands meubelstukken, botanisch door alle planten en kunstig door haar liefde voor mooie prints. “Van kunstwerken krijg ik nooit genoeg. Ik heb veel bekenden met mooie merken als My Deer Artshop, Studio Marije Pasman, Marie Verdenius, Patrice Aarts, Storytiles, Ixxi, KRN Illustraties en Tiny Stories. Die krijgen dan vaak een plek hier in huis. Maar er is helaas niet zoveel ruimte, dus ik moet me helaas wel inhouden.” Gelukkig blijkt Femke een mini galerie te hebben in haar wc. 

   “Het oventje draait vaak overuren door onze taartenbusiness”

  Gevoel voor styling zat er altijd al in. “Ik droeg als kind vaak kleding van Oilily en bij elke bestelling zat een catalogus, waarin ik altijd enthousiast plaatjes knipte voor op mijn prikbord. Mijn liefde voor grafische elementen heb ik trouwens van mijn vader die een grafisch bedrijf had. Dat ondernemende van hem zit ook weer in mij, want ik run zowel Fika & Fest als Stapeltaart, die laatste met een collega. Mijn moeder bakte vaak taarten, dus ik ben echt een mix van beiden.” Wat dat laatste betreft doet Femke regelmatig in haar keuken, waar alle Stapeltaart taarten worden gebakken. “Het oventje draait vaak overuren door mijn taartenbusiness en met Valentijnsdag in het verschiet wordt het helemaal druk. Voor Valentijnsdag komen er weer heerlijke taartjes aan die je op onze website kunt bestellen.” 

  “Ik zal mijn huis altijd gezellig blijven maken”

  Op haar wensenlijstje heeft Femke eigenlijk niks staan. Femke: “Ik ben eigenlijk heel erg tevreden met mijn tiny huis. Natuurlijk zal ik altijd mooie kaarsen blijven kopen, ik koop graag die van Bougie Bougie, wederom een kennis van mij, die kaarsenabonnementen aanbiedt. En kunst dus, hoewel het lastig zoeken is naar een plekje ervoor. Ook al woon ik maar klein: ik zal mijn huis altijd gezellig blijven maken.”

  Meer zien van dit tiny huis?

  Uiteraard Ik maakte zoals altijd ook een video hometour van het gezellige interieur van Femke. Die bekijk je in deze blogpost. Kijk ze! Wil je Femke volgen, doe dan op Instagram via Fika & Fest en Stapeltaart.

  Bekijk hier alle woontips uit het huis van Femke:

  Bekijk hieronder meer inspirerende hometours:

  © Beeld Elisah Jacobs/InteriorJunkie.com

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Ontdek meerWoonverhalen

 • Laatste blogpost
 • Menu