Thuis bij Esther in een monumentaal herenhuis in Haarlem
Dit monumentale herenhuis in Haarlem uit 1884 was een typisch gevalletje van ‘er flink doorheen kijken’. En gelukkig kon Esther dat. Ze maakte er een droomhuis van vol neutrale kleuren, bijzondere stukken en prachtige kunst.
De van oorsprong Haarlemse interieurstylist Esther woonde jarenlang in Bloemendaal, maar verhuisde anderhalf jaar geleden met haar nieuwe liefde terug naar haar oude stad. “We misten de reuring en alle voorzieningen om de hoek hebben,” vertelt Esther. “Daarnaast was ik wel klaar met het dorpse leven. Wonen in het groen is prachtig, maar het zorgde op een gegeven moment ook voor wat ergernissen. De eerder magische hertjes in de tuin waren op het laatst niet meer zo magisch; ze scheten alles onder, haha!”
Badkamer als wasstraat
De grote stad lonkte, ook met alle, inmiddels puber geworden, kinderen. Drie van haar en drie van hem. “In coronatijd ben ik met mijn nieuwe vriend gaan samenwonen inclusief alle kinderen” vertelt ze. “Het was een hele hectische, maar vooral ook gezellige periode. Er kwam een nieuwe badkamer, wat eerder iets weg had van een wasstraat: je begon in de kleedruimte, ging via een deur naar de volgende kamer waar de wasbakken waren en eindigde in de ruimte waar de douches waren. Allemaal afgesloten van elkaar zodat iedereen wel privacy had. Dat werkte prima gelukkig.”
“Het hondje poepte de hele boel onder. Na de sleuteloverdracht was het verstand op nul en alles schoonmaken.”
Toen zij en haar vriend dit monumentaal herenhuis in Haarlem bezichtigden, dacht ze niet dat het zo’n breed pand was. Esther: “Het gedeelte rechts van de voordeur bleek er ook gewoon nog bij te zitten, wat maakt dat dit huis 364m2 telt. Genoeg ruimte voor ons allemaal, hoewel drie van zes kinderen inmiddels zijn uitgevlogen. Ik vind het een prachtig, statig pand, dat nu helemaal van ons is. Ik ben er zo blij mee.”
Het pand blijkt een voormalige muziekschool te zijn die in 2008 de deuren sloot. Esther: “Erna kwam er een kunstenares wonen die het tot woonhuis maakte. Ze woonde de laatste jaren alleen op de begane grond zodat de rest van het huis een beetje verwaarloosd werd. Het hondje poepte de hele boel onder. Na de sleuteloverdracht was het verstand op nul en alles schoonmaken. We hebben ook veel zelf gedaan: deels het schilderwerk tot aan puinruimen in de tuin. Dat laatste was een enorme jungle. Mijn vriend liep wel tachtig keer op en neer met alle takken. Er stond geen container voor de deur, want we reden alles zelf naar de stort. Het leuke is dat als je zelf alles doet met een huis je er je ziel en zaligheid in kunt stoppen. We vinden het heerlijk om alles zelf te doen, we hebben zelfs geen schoonmaakster, wat uniek is tegenwoordig, haha”
“Ik gebruik ‘kleur zonder kleur’ en kies het liefst voor aardse tinten met zwart als accent.”
Esther had meteen voor ogen hoe het zou worden: “Ik doe alles op gevoel, net als mijn interieurklussen. Ik heb wel een bepaalde stijl: ik hou niet van uitgesproken kleuren, maar kies liever aardse tinten. Ons vorige huis was wel anders. Daar zat heel veel witte muren in, iets wat mijn kinderen steeds meer tegenstond en groot gelijk hebben ze. Ik gebruik ‘kleur zonder kleur’ en kies het liefst voor aardse tinten met zwart als accent. Haar ultieme woontip om een huis in te richten, is door eerst in het huis te gaan zitten en de ruimtes aan te voelen. Esther: “Wat werkt en zit het lekkerst bijvoorbeeld? Na een tijdje weet je dat pas. Houd de basis eerst rustig en bouw vanuit hier verder op.”
Drie zithoekenen
Wat ze belangrijk vond met het inrichten van dit monumentaal herenhuis in Haarlem was dat er genoeg plekken zijn om je even terug te trekken. “Dat is heel belangrijk in een samengesteld gezin,” aldus Esther. “We hebben een woonkamer met meerdere zithoekjes, een aparte televisiekamer, een aparte werkplek en natuurlijk hebben de kinderen allemaal een eigen kamer. Ik vind het leuk om regelmatig nieuwe hoekjes te creëren, dus ik ben vaak aan het slepen met spullen. Ons huis is meteen ook een showroom, dus veel is te koop. Dan is een bank verkocht en moet ik op zoek naar een nieuwe, wat overigens geen straf is want ik kom altijd de mooiste merken tegen. De banken die er nu staan, verschillen erg van elkaar: van een budgetbank van Wehkamp tot aan een duurdere van Serax.”
“De vorige bewoonster had hier een wolwinkeltje zitten, dus volgens het bestemmingsplan was een eigen winkel mogelijk.”
Esther lijkt in een huis te wonen waar ze alles heeft wat haar hartje begeert. Is er nog iets wat op haar verlanglijstje staat? Esther: “Eerlijk gezegd helemaal niets, hoewel ik voor mijn winkel Just Another Shop wel altijd op zoek ben naar unieke spullen. Ik verkoop gangbare merken als Serax, maar ook producten van een goede vriendin van mij (Trudy Suweijn, red.) die keramist. Ik bedenk samen met haar de modellen en kleuren en zij maakt het dan. Denk maar aan een waterkan, kopjes, lepeltjes en borden. Haar servies maakt ze speciaal voor mijn winkel. Ik wilde wel iets aanbieden wat je niet in een andere winkel in Haarlem vindt, zo onderscheid je jezelf. Door het hele huis hangt kunst van Eef Sanders, Edith Beurkens en Frederique Bruijnen. Ook dat verkoop ik.”
Kleurinspiratie
Hoewel Just Another Shop inmiddels door steeds meer Haarlemmers ontdekt wordt, is het iets wat ze niet had verwacht ooit te gaan openen. “De vorige bewoonster had hier een wolwinkeltje zitten, dus volgens het bestemmingsplan was een eigen winkel mogelijk,” vertelt Esther. “Het was echter een vriendin die me hieraan hielp herinneren. Waarom ook niet, dacht ik en zie hier: ik ben elke woensdag, vrijdag en zaterdag open én op afspraak. Daarnaast ben ik agent van het verfmerk We Are Wow Makers en je kunt als je wilt alle kleuren in ons huis bewonderen. Zo zie je pas echt goed hoe de kleuren overkomen op alle muren, veel beter dan op een kleurstaaltje, hoewel je die natuurlijk ook in mijn shop vindt.”
“Als hier klanten zijn, mogen ze overal komen, behalve op de zolderverdieping, want dat is het domein van de kinderen.”
Hoewel dit monumentaal herenhuis in Haarlem tijdens de shoot één en al sereniteit was, is het vaak ook anders. Esther: “Wanneer het hele gezin bij elkaar komt, zitten we vaak allemaal in de keuken. Pubers hangen sowieso vaak rond de koelkast, hoewel de televisiekamer ook favoriet is, naast hun eigen kamers. Ze hebben meer hun eigen plekje nodig nu en dat is prima. Als hier klanten zijn, mogen ze overal komen, behalve op de zolderverdieping, want dat is het domein van de kinderen.”
Dat het huis ook als showroom fungeert, is meteen ook de reden dat het zo netjes is. “En dat is niet alleen voor de shoot gedaan hoor, ik ben van nature heel netjes, tot aan het irritante aan toe,” grapt ze. “Tijdens het koken gebeurt het vaak dat mijn gezinsleden iets niet kunnen vinden, omdat ik het alweer heb opgeruimd.”
Een woondroom heeft Esther niet (meer); ze woont namelijk al in eentje. “Ik heb geen wensen meer, het is zo heerlijk wonen hier. Als ik dan toch iets moet kiezen, dan is het ooit kleiner wonen als alle kinderen uit huis zijn. En dan liefst in het buitenland. Wie weet…”
Meer zien van dit monumentaal herenhuis in Haarlem?
Bekijk dan de video hometour waarin Esther je meeneemt in haar monumentale huis vol ‘kleur zonder kleur’. Wil je nog meer weten over Esther? Volg haar dan op Instagram via Just Another Shop. Wil jij je ook opgeven voor een hometour van jouw huis, mail mij dan 6 overzichtsfoto’s van je interieur naar info@interiorjunkie.com. Voorlopig schiet ik alleen in omgeving Amsterdam en Haarlem!
Bekijk hier eerdere woontips uit het huis van Esther:
- Werkplek idee: kies voor ton sur ton boekenplanken.
- Koelkast wegwerken: dit is nog eens een creatieve manier.
- Een coffee corner in de kast: waarom ook niet?
- Kunst uitlichten in de woonkamer met een hele lange lijstenhouder.
© Beeld Elisah Jacobs/InteriorJunkie.com