Close

Mijn online interieurstyling volgen of (online)interieuradvies aan huis boeken?

Thuis in het karakteristieke huis vol kleur van Sofie uit Hillegom - Interior junkie
Menu

Search

 • I like my money right
  where i can see it:

 • 11-12-2023

  31 december, 2021

  Thuis in het karakteristieke huis vol kleur van Sofie uit Hillegom

  Het duurde even voordat dit karakteristieke huis uit 1881 de aandacht trok van Sofie, bekend van @ooksoof en haar gezin. Drie jaar lang kon geen enkele potentiële koper er doorheen kijken. Het stel woonde in een nieuwbouwhuis aan de overkant, maar snakte toch naar “een oud huis dat kraakte”. Hun oog viel op de overburen. Het bleek een match made in heaven! 

  “We kwamen dagelijks langs dit karakteristieke huis, dat gebouwd bleek door een bollenboer, maar op de een of andere manier trok het niet eerder onze aandacht,” vertelt Sofie. “Het zag er namelijk compleet anders uit: de plafonds waren verlaagd, er was nergens kleur te bekennen en daarnaast waren we net verhuisd van een oud huis in hartje Haarlem naar een nieuwbouwwoning in Hillegom.” Toch kriebelde het meteen bij Sofie en haar man. “Op dag één van de sleuteloverdracht speurden wij alweer op Funda. Wonen in een nieuwbouwhuis was een test om te kijken of we het wat vonden: alles nieuw en geïsoleerd, dat kenden we nog niet. Maar we kwamen er al direct achter dat we de charme van een krakend, oud huis missen.” 

  “Ik wist meteen in mijn hart: dit is ons droomhuis” 

  Sofie en haar gezin reden regelmatig langs dit karakteristieke huis, totdat ze erachter kwamen dat het, na drie jaar, nog steeds te koop stond. “We hadden wat karakteristieke huizen bezichtigd in de straat, maar die hadden allemaal hele kleine tuintjes, dat wilden we niet. Alleen de voortuin hier is al groter dan onze vorige tuin, dus dat was een groot voordeel.” Eenmaal binnen vielen ze direct op de hoge plafonds en de glas-in-lood ramen. Sofie: “Alle plafonds waren verlaagd, dat deden ze vroeger om de stookkosten te beperken, maar in zo’n oud pand is dat natuurlijk best zonde. We moesten er dus echt doorheen kijken. Omdat we al meerdere keren waren teleurgesteld tijdens het bieden, wilde ik niet té enthousiast zijn door het hele huis al in mijn hoofd in te richten. Maar ik wist het wel meteen in mijn hart: dit karakteristieke huis is ons droomhuis! Ik bleef echter vrij koeltjes, puur uit zelfbescherming.” Pas toen het hele aankoopproces rond was, ging ze los. “Dat moest ook wel,” vertelt Sofie. “Er zat namelijk niet veel tijd meer tussen de sleuteloverdracht en het verhuizen.”

  “Een paar avondjes Googelen resulteerde in prachtige authentieke en-suite deuren”

  In amper acht weken verbouwde Sofie samen met haar man het huis: op de hele begane grond werd het verlaagde plafond eruit gehaald, ze maakten zelf sierlijsten en ornamenten op het plafond, schilderde alles in een kekke kleur en zetten er een nieuwe keuken in. Ook werden de kinderkamers van zoontje Kick en dochtertje Dirkje afgemaakt zodat zij meteen een eigen plekje hadden. Sofie: “Maar dat komt ook meer omdat wij ervaring hebben met verbouwen en gelukkig ook hulp hadden van vrienden en familie.” Een paar avondjes Googelen resulteerde in prachtige en-suite deuren. “Er zaten eerst hele kleine in, die kwamen totaal niet tot hun recht, omdat de plafonds zo hoog zijn. We haalden de oude eruit en kochten op Marktplaats hogere en-suite deuren ervoor terug.” De oude deden ze zeker niet weg; die pronken nu als afscheiding tussen de slaap- en badkamer

  “Door onder andere kleur toe te voegen werden die vergeelde tegels ineens een stuk mooier”

  De badkamer werd deels aangepakt door alle kranen en de douche nieuw te kopen, de radiator en spoelknop zwart te spuiten en de muren inclusief het plafond te verven in een bordeauxrode kleur, een goede zet. “Het bad en de tegels pakten we, om budget te besparen, niet aan. Door onder andere kleur toe te voegen werden die vergeelde tegels ineens een stuk mooier. Zeker een tip voor iedereen die niet het budget heeft om de hele badkamer direct aan te pakken.” Wat opvalt is het zelfgemaakte badkamermeubel. Sofie: “De meesten zijn zo prijzig. Dat konden wij veel beter, dus kochten we latjes in de bouwmarkt en een pot beits en maakten zelf zo’n meubel. Hallo hotel chic badkamer!” 

  Een van de pronkstukken in dit karakteristieke huis is de houten keuken met keramieken marmerlook werkblad: een gecustomizde keuken van IKEA: de frontjes komen van het merk Reform en de ombouw voor de afzuigkap is op maat gemaakt via haar aannemer. “Best kostbaar om zoiets te doen, het is een mix van koper en een ander soort materiaal waar ik de naam helaas niet meer van weet, maar we hadden het ervoor over.” 

  Je zult het niet snel denken, maar de prachtige woonkamer met de zelfgemaakte sierlijsten en het ornamenten plafond is de ruimte waar het gezin het minst zit. Sofie: “We zitten altijd in de speelkamer, want daar is de televisie, haha. We kozen er bewust voor om in de woonkamer geen televisie te doen, maar stiekem zitten we dus wel het meest in de ruimte mét. De woonkamer dient nu vooral als gastenkamer, wanneer vrienden en familie op bezoek zijn. Er wordt hier vaak geborreld, dat dan weer wel.” Zelf zit Sofie het meest in de eethoek, omdat ze dit ook gebruikt als werkplek. Sofie: “Dit is de hoogste ruimte van het huis en onder het verlaagde plafond kwamen de originele balken tevoorschijn. Vanuit de eetkamer die openslaande deuren naar de tuin heeft kijk je ook mooi via de ensuite de zitkamer in. Het mooiste uitzicht van het huis dus.”

  “Het poppenhuis wordt gerenoveerd. Zo maak ik van ijslollies een visgraat vloer” 

  Het karakteristieke huis heeft dus een extra ‘woonkamer’ die nu fungeert als speelhoek. Opvallend is het gekleurde cognackleurige plafond. “Omdat dit niet de echte woonkamer is, durfde ik het wel aan om het plafond mee te verven. Ik vind het een mooi contrast vormen met het blauwe op de muur,” vertelt Sofie. Waar alle troep is gebleven in de kamer? Sofie geeft toe dat dat er zeker is, maar dat het voor de shoot is opgeruimd in alle inbouwkasten Sofie: “Het geheim voor een opgeruimde speelkamer is alles einde dag opbergen in de kast. We maakten zelf twee inbouwkasten bij het raam om alle speelgoed weg te leggen. Met deze kasten creëerden we meteen het gevoel van een erker.” Pronkstuk van de speelkamer is het poppenhuis, een Marktplaats vondst. “Op dit moment zijn we aan het ‘renoveren’. Zo ben ik bezig met het maken van een visgraat vloer van ijslollystokjes. Wordt vervolgd.” 

  “Ik wil heel graag trapbekleding, hij niet, dus voorlopig hebben we ook niks op de trap”

  Op één lijn zit Sofie gelukkig vaak met haar man. “Je groeit in de jaren heel erg naar elkaar toe. Je weet precies waar de rek zit,” vertelt ze. “Ik wil heel graag trapbekleding, hij niet, dus voorlopig hebben we ook niks op de trap. Daarnaast was de eetkamer eerst wit van kleur en industrieel ingericht. Dat vond ik toch niks, dus dat is inmiddels weer veranderd.” Natuurlijk is een huis nooit af, ook dat van Sofie en haar gezin niet. “De zolderverdieping staat zeker op de planning en het kamertje van Kick verhuist naar de logeerkamer.”

  “Het is moeilijk om iets beters te vinden dan dit!”

  Haar interieurstijl omschrijft Sofie als eclectisch, omdat er meerdere stijlen naar voren komen, zoals bohemien, Scandinavisch en hotel chic. Sofie: “We vinden alles wel mooi, als het maar niet industrieel of landelijk is.” Hun meubels en woonaccessoires halen ze overal en nergens vandaan: van vlooienmarkten (de brocantemarkt Lille is favoriet) en familie tot aan merken als Hkliving, Madam Stoltz, Kave Home, Fatboy, Karwei & House of Nature.

  “Het houten beeld in de eetkamer maakte de opa van mijn man bijvoorbeeld en in de inbouwkast staat een fotolijstje met een foto van mijn grootouders. Dat zijn dierbare items die we nooit wegdoen en zeker meegaan naar een volgend huis.” Want een volgend huis komt er zeker. “We dromen van een tweede huis in Spanje, heerlijk in de zon. Dat lijkt ons wel wat. En een karakteristiek huis met veel grond eromheen en, als het kan, met zo’n bruggetje. Maar we zijn best realistisch hoor; het is moeilijk om iets beters te vinden dan dit! 

  Meer zien van het karakteristieke huis van Sofie?

  Uiteraard Ik maakte zoals altijd ook een video hometour van het kleurrijke interieur van Sofie. Die bekijk je in deze blogpost. Kijk ze! Wil je Sofie volgen, check dan haar Instagram

  Bekijk hieronder meer inspirerende hometours:

  © Beeld Elisah Jacobs/InteriorJunkie.com

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Ontdek meerWoonverhalen

 • Laatste blogpost
 • Menu