Binnenkijken in het huis vol kleurrijke tegels van Leonie ter Veld
Eigenlijk zochten Leonie en haar vriend Jan geen nieuw huis. Sterker nog: ze hadden net hun huis verbouwd. Toch kriebelde het toen een paar deuren verderop een pand te koop stond. Zouden ze dan toch. En ja hoor, het werd een huis vol kleurrijke tegels.
“Geheel per toeval zagen we het Te Koop bord aan de gevel hangen. Dat maakte ons nieuwsgierig en belden voor een bezichtiging,” vertelt Leonie. Dat het pand zwaar verouderd was, deerde het stel niet. Sterker nog: ze waren op slag verliefd. Leonie: “Het huis zit op een mooie locatie met vrij uitzicht, heeft een grote tuin en de winkels vind je om de hoek. Bij binnenkomst werden we helemaal enthousiast, want alles moest aan dit pand gedaan worden: er zat overal enkel glas, het was hokkerig, smerig en de badkamer en toilet stamden uit de jaren 70. We zijn beiden erg handig en wilden ooit eens een klushuis kopen. Ineens hadden we dit huis per ongeluk gekocht, haha!”
“De zithoek is gelegen aan de voorkant van het pand. Op de muur zit French Grey van Little Green.”
“Het dressoir en de staande lamp is van Westwing.”
“De bank is van sofacompany, het kleed van Living Maroc en de salontafel maakte ik zelf door een plaat te leggen op een fluwelen poef. Alle kussens zijn van Leen Bakker en de kunstwerkjes zijn van Werkaandemuur.nl.”
“De tafel is van Kas Design, de stoelen van Zuiver en de hanglampen zijn van Lumz.”
“Op de muur zit Mid Azure Green van Little Green. Het bijzettafeltje is van Zuiver en de vaas erop van Pols Potten. De spiegel is van Westwing.”
“We dachten dat we drie dagen met de tegels bezig zouden zijn. Het werden drie weken.”
De hele woning ging op de schop. “We sloopten letterlijk alles. Eigenlijk bleven alleen de buitenste muren en de voorgevel staan,” vertelt Leonie. Door het sloopwerk zelf te doen met een stel vrienden bespaarde het stel budget. Want dat er veel gedaan moest worden, was zeker. De complete indeling veranderde, er kwam zowel een uit- als opbouw, overal werd vloerverwarming aangelegd, er kwam een nieuwe keuken, twee toiletten, een grote badkamer én het hele huis werd energie-neutraal gemaakt.
De binnenkomst is al goed; de hal zit vol kleurrijke tegels. Niet alleen op de vloer, maar ook aan de wand. Leonie: “De vloertegels hadden we gekocht voor de hal in ons vorige huis. Dat was amper een vierkante meter. In dit huis hebben we veel meer gang, dus die tegels moesten mee. We dachten dat we drie dagen met de tegels bezig zouden zijn. Het werden drie weken.”
“Alle tegels zijn van Designtegels, de kleurtint op de muur is Setting Plaster van Farrow & Ball.”
“De vloertegels heten SAM Cena S832.”
“De stalen deur en alle deurgrepen in huis zijn van Nok Nok.”
“Op de muur zit Hague Blue van Farrow & Ball, de poster is van Desenio en de vaas is van de kringloop.”
“Op de muur zit Setting Plaster van Farrow & Ball.”
“Ik droomde er altijd van om een keuken te hebben waar je met je zicht naar de mensen kookt. Dat is zo gezellig.”
Het voordeel van een huis from scratch verbouwen, is dat je alles zelf kunt bepalen. Zo bedachten ze een gangkast waar ook een kinderwagen in past. Leonie: “Die staat dus niet meer in de weg als je binnenkomt.” Via de hal kom je door een stalen deur, die reikt tot aan het plafond, binnen. “Door die hoogte te pakken, wordt de hal niet alleen extra licht, maar ook ruimtelijk,” vertelt ze. “Het fijne is ook dat je het kunt laten spuiten in elke RAL kleur. Wij kozen voor ijsblauw, een kleur die ook terugkomt op de andere verdiepingen voor meer eenheid.”
Dat er een uitbouw moest komen, was zeker om zo een grote woonkeuken te creëren. “Ik droomde er altijd van om een keuken te hebben waar je met je zicht naar de mensen kookt. Dat is zo gezellig. Jan en ik houden erg van koken, samen of met vrienden en in deze keuken kan dat eindelijk. Zeker was dus dat we de keuken als centrale plek in het woongedeelte wilden hebben.” Door de lichtkoepel is de ruimte licht gebleven en omdat de tuin groot genoeg was, bleef er nog genoeg plek over.
“De keuken is van Timber, de tegels van Tegel Outlet Zaandam en op de kleur op de muur is French Grey van Little Green.”
“De piano kreeg ik dit jaar van Jan cadeau. Hij scoorde het bij de kringloop.”
“De kunstwerkjes met broccoli kochten we in Broccoli Street in Londen. Heel toepasselijk.”
“We bouwden een stuk aan zodat er een ruime woonkeuken ontstond.”
“De laatjes aan de trap zag ik op Pinterest en lieten we maken door WoodSkills.”
“Het is niet echt één bepaalde stijl, vind ik. Als ik dan toch iets moet zeggen: lekker hysterisch!”
Ook hun liefde voor kleurrijke tegels komt terug in de keuken. Leonie: “Alles is hier al zo hoekig, met ronde tegels breek je dat. Het was trouwens Jan die met de zoete kleur kwam. Qua stijl zit Leonie volledig op één lijn met haar vriend. “Hij vindt niet alleen alles goed, wat ik bedenk, hij komt vaak ook zelf met de meest kleurrijke ideeën. Dit interieur is echt een samenspel van ons beiden.” Hoe ze hun woonstijl omschrijft, vindt ze lastig. “Het is niet echt één bepaalde stijl, vind ik. Als ik dan toch iets moet zeggen: lekker hysterisch!”
Kleurrijke verf versus kleurrijke tegels
Het interieur is kleurrijk en speels, deels door de kleuren, zoals de kleurrijke tegels, en deels door de kunstwerken. Van een geel-roze muur op hun thuiswerkplek, een donkergroene versus lichtgroene trap of een blauw-paarse in de logeerkamer deinst het stel niet voor terug. De basis in zowel de woonkamer, keuken, hal en de master bedroom is lichtgrijs, maar het kriebelt inmiddels bij Leonie om dit weer opnieuw aan te pakken. “We houden van kleur en ik merk dat ik dat grijze al een beetje saai begin te vinden. Dus wie weet pakken we er binnenkort weer de verfkwast bij.”
“Op de muur zit Mid Azure Green van Little Green, de box is van Babypark en de mand is van H&M Home.”
“De vloer is van Floorlife, de kleur op de trap is Windmill Lane van Little Greene.”
“De kunstwerkjes zijn van Sofie Kampmark.”
“De kussens zijn van Westwing, het dekbedovertrek is van IKEA en de gordijnen zijn van Veneta.”
“Het kunstwerk is onbedoeld een rip off van een kunstwerk van Alena Shymchonakart.”
“De kunstwerkjes tussen beide trappen komen van een conceptstore in Den Haag.”
“Een leuk detail is de kop van de kraanvogel die net achter de spiegel viel. Dat vond ik zo zonde dat ik het kopje op de spiegel plakte. Probleem opgelost.”
Het scheelt dat Leonie en haar vriend klussen leuk vinden. Leonie: “We zijn ook echt een goed team en kunnen ons enorm verheugen om samen te klussen. We hadden een aannemer voor de constructieve klussen, maar zelf deden we bijna alles zoals het tegelwerk (behalve in de badkamer), net als het verven en behangen.” Daarnaast bedachten Leonie en Jan ook een aantal speelse DIY projecten, zoals de trap met latjes die van de eerste naar de tweede verdieping gaat. Leonie: “Dat maakten we met plintjes en vreesden er een luikje in voor onze kat Ted. Erachter zitten de kattenbak en zijn brokjes verstopt. Zo creëerden we onder de trap extra bergruimte én een kattentoilet.” Op het idee van de andere trap met houten spijlers kwam Leonie via Pinterest.
Het klussen in dit huis vol kleurrijke tegels werd na anderhalf jaar beloond met een zwangerschap; zoontje Morris werd afgelopen mei geboren. “Tijdens mijn zwangerschap maakten we ook de zolderverdieping af, want dat bleef maar liggen. Dat moest dus zeker af voordat Morris kwam.” Zelf slaapt hij uiteraard in het mooiste kamertje van het huis met okergeel kraanvogel behang. “Een leuk detail is de kop van de kraanvogel die net achter de spiegel viel. Dat vond ik zo zonde dat ik het kopje op de spiegel plakte. Probleem opgelost.” Een andere eyecatcher is het schilderij vol knuffelbeertjes dat Leonie zelf maakte. “Super simpel, maar hartstikke leuk. Hij kijkt er steeds naar.”
“De spiegel is van Westwing.”
“Het ledikantje is van IKEA, het hemeltje van Jollein en de stoel is van FonQ.”
“Dit wandrek is van Westwing.”
“De commode is van IKEA, de knopjes van Doing Goods en de stoel is van Depot.”
“Het behang is van Annet Weelink en had ik al jaren op het oog.”
“Dit kunstwerkje maakte ik zelf.”
“Tijdens de verbouwing werden alle muren op deze verdieping weggehaald zodat we de indeling zelf konden bepalen.”
Dé eyecatcher van de eerste verdieping is de hotelwaardige badkamer, waar vier verschillende soorten tegels gebruikt zijn. De vloertegels bevatten een visgraatpatroon, iets wat een mooie eenheid vormt met de Hongaarse Punt vloer die in de rest van het huis ligt. “Tijdens de verbouwing werden alle muren op deze verdieping weggehaald zodat we de indeling zelf konden bepalen,” vertelt Leonie. “De basis voor deze badkamer werd het bad bij het raam; de ruimte werd zo breed als het bad. Breed en lang, vandaar ook het grote badkamermeubel met twee waskommen en links daarvan de douche. We vonden de mix van vier verschillende tegels heel cool, maar in eerste instantie hadden we dat niet zelf bedacht, totdat we in de showroom gingen schuiven met verschillende soorten tegels. De granito vloer is weer een knipoog naar dit oude huis uit 1920. Een vleugje nostalgie in een moderne inrichting.”
“Alles is van Tegestudio, behalve de lamp: die is van Westwing.”
“Het bankje rechts is van Marktplaats en de raambekleding is van Veneta.”
“We kozen voor vier verschillende tegels.”
“De gouden wandhaken zijn eigenlijk radiatoren.”
“Deze gouden kraan is een mooi detail bij het bad.”
“Ook alle tegels komen van Tegelstudio.”
“Met de uit- en opbouw kwam er ineens 50m2 extra woonoppervlak bij!”
Waarde toevoegen met extra vierkante meters
Naast de uitbouw kwam er een opbouw. Het stel creëerde op deze extra verdieping vier kamers, waarvan één washok, een logeerkamer, rommelkamer en een werkplek. Die laatste scheidden ze van de hal door middel van een glazen wand. “Dat maakt het geheel luchtig,” vertelt Leonie. “Met de uit- en opbouw kwam er ineens 50m2 extra woonoppervlak bij!” In het kantoor kwam een felgeel versus roze muurtje, een kleurencombinatie waar Leonie’s hart sneller van gaat kloppen. “Daarnaast is het ook meteen een mooie achtergrond tijdens video calls,” grapt ze. “Als Morris groter is, komt er nog een traphekje. Felgeel uiteraard.”
“Het behang is van Viktor & Rolf voor BN Walls, de lamp is van Westwing.”
“De kast is van IKEA en verfden we met Yellow Cake van F&B, de wandplankjes maakten we zelf.”
“De trap pimpten we met plintjes.”
“De kleurtint is s30953 van sikkens, het dressoir is van Kwantum en de gele vaas van IKEA.”
“De stalen wand is van Arlu, hey behang is van Kwantum.”
“De kasten zijn van IKEA en gaan we ook nog verven.”
“We wilden een eyecatcher als kamer voor familie en vrienden.”
Ook al is het een logeerkamer, stiekem is dit de mooiste slaapkamer van het huis. Leonie: “We wilden een eyecatcher als kamer voor familie en vrienden, maar met een baby van drie maanden slapen we er zelf ook regelmatig, al dan niet apart. Alle uurtjes extra slaap is mooi meegenomen. Ook in deze kamer zit een kleurrijk muurtje, naast een ander DIY project: een lijst met schaakstukken. “Als inspiratiebron gebruikte ik het geblokte vloerkleed, wat een beetje weg heeft van een schaakbord. In de hoek plaatsten we houten panelen, die binnenkort ook in de televisiehoek komen.”
“De kasten zijn van IKEA en gaan we ook nog verven.”
“De paarse kleur is Ash Grove van Histor. De oranje weet ik helaas niet meer. Het nachtlampje is van H&M Home.”
“De paarse kleur is Ash Grove van Histor. De oranje weet ik helaas niet meer. Het nachtlampje is van H&M Home.”
Het huis vol kleurrijke tegels is nog niet af. Op het moment van schieten, liggen er nog plinten in de badkamer klaar en gaat het stel bezig met een buitenkeuken gemaakt van betonblokken. Of ze nog tips heeft? “Iemand leerde ons het volgende: je hebt drie variabelen en dat zijn goed, goedkoop en snel. Maar tijdens een verbouwing kun je nooit alle drie hebben. Goedkoop en snel betekent dat het niet goed is. Maar goed en snel betekent weer dat het niet goedkoop is. Dat laatste was bij ons het geval.”
Op de vraag of ze hier voor altijd blijven wonen in dit huis vol kleurrijke tegels, antwoordt ze direct dat dat zeker niet het geval is. Een nieuw verbouwavontuur lonkt zeker, maar eerst gaan ze volop genieten van dit prachtige Haarlemse stulpje.
De vorige hometour in het herenhuis in Bloemendaal dateert alweer van een jaar geleden. Nu wonen interieurstylist Sanne en haar gezin weer ergens anders, dit keer in een jaren 30 huis in Haarlem. Traditiegetrouw schiet ik elk jaar het nieuwe huis van Sanne. En na elk eindshot van de video hometour weet ik dat ze…
Dit monumentale herenhuis in Haarlem uit 1884 was een typisch gevalletje van ‘er flink doorheen kijken’. En gelukkig kon Esther dat. Ze maakte er een droomhuis van vol neutrale kleuren, bijzondere stukken en prachtige kunst. De van oorsprong Haarlemse interieurstylist Esther woonde jarenlang in Bloemendaal, maar verhuisde anderhalf jaar geleden met haar nieuwe liefde terug…
Luuk woont samen met zijn gezin in een vrijstaand energiezuinig huis in Limburg. Naast een fantastisch interieur waar kleurrijke kunst en DIY projecten schitteren, dacht het stel ook na over het energiezuinig maken van het huis met SunPower. Wat blijkt? Dit is dé plek waar zonne-energie wordt verzameld om het huishouden mee draaiende te houden…