Close

Mijn online interieurstyling volgen of (online)interieuradvies aan huis boeken?

Binnenkijken in het huis vol kleurrijke tegels van Leonie ter Veld - Interior junkie
Menu

Search

 • I like my money right
  where i can see it:

 • 19-06-2024

  20 augustus, 2023

  Binnenkijken in het huis vol kleurrijke tegels van Leonie ter Veld

  Eigenlijk zochten Leonie en haar vriend Jan geen nieuw huis. Sterker nog: ze hadden net hun huis verbouwd. Toch kriebelde het toen een paar deuren verderop een pand te koop stond. Zouden ze dan toch. En ja hoor, het werd een huis vol kleurrijke tegels.

  “Geheel per toeval zagen we het Te Koop bord aan de gevel hangen. Dat maakte ons nieuwsgierig en belden voor een bezichtiging,” vertelt Leonie. Dat het pand zwaar verouderd was, deerde het stel niet. Sterker nog: ze waren op slag verliefd. Leonie: “Het huis zit op een mooie locatie met vrij uitzicht, heeft een grote tuin en de winkels vind je om de hoek. Bij binnenkomst werden we helemaal enthousiast, want alles moest aan dit pand gedaan worden: er zat overal enkel glas, het was hokkerig, smerig en de badkamer en toilet stamden uit de jaren 70. We zijn beiden erg handig en wilden ooit eens een klushuis kopen. Ineens hadden we dit huis per ongeluk gekocht, haha!” 

  “We dachten dat we drie dagen met de tegels bezig zouden zijn. Het werden drie weken.” 

  De hele woning ging op de schop. “We sloopten letterlijk alles. Eigenlijk bleven alleen de buitenste muren en de voorgevel staan,” vertelt Leonie. Door het sloopwerk zelf te doen met een stel vrienden bespaarde het stel budget. Want dat er veel gedaan moest worden, was zeker. De complete indeling veranderde, er kwam zowel een uit- als opbouw, overal werd vloerverwarming aangelegd, er kwam een nieuwe keuken, twee toiletten, een grote badkamer én het hele huis werd energie-neutraal gemaakt. 

  De binnenkomst is al goed; de hal zit vol kleurrijke tegels. Niet alleen op de vloer, maar ook aan de wand. Leonie: “De vloertegels hadden we gekocht voor de hal in ons vorige huis. Dat was amper een vierkante meter. In dit huis hebben we veel meer gang, dus die tegels moesten mee. We dachten dat we drie dagen met de tegels bezig zouden zijn. Het werden drie weken.” 

  “Ik droomde er altijd van om een keuken te hebben waar je met je zicht naar de mensen kookt. Dat is zo gezellig.”

  Het voordeel van een huis from scratch verbouwen, is dat je alles zelf kunt bepalen. Zo bedachten ze een gangkast waar ook een kinderwagen in past. Leonie: “Die staat dus niet meer in de weg als je binnenkomt.” Via de hal kom je door een stalen deur, die reikt tot aan het plafond, binnen. “Door die hoogte te pakken, wordt de hal niet alleen extra licht, maar ook ruimtelijk,” vertelt ze. “Het fijne is ook dat je het kunt laten spuiten in elke RAL kleur. Wij kozen voor ijsblauw, een kleur die ook terugkomt op de andere verdiepingen voor meer eenheid.”

  Dat er een uitbouw moest komen, was zeker om zo een grote woonkeuken te creëren. “Ik droomde er altijd van om een keuken te hebben waar je met je zicht naar de mensen kookt. Dat is zo gezellig. Jan en ik houden erg van koken, samen of met vrienden en in deze keuken kan dat eindelijk. Zeker was dus dat we de keuken als centrale plek in het woongedeelte wilden hebben.” Door de lichtkoepel is de ruimte licht gebleven en omdat de tuin groot genoeg was, bleef er nog genoeg plek over. 

  “Het is niet echt één bepaalde stijl, vind ik. Als ik dan toch iets moet zeggen: lekker hysterisch!”  

  Ook hun liefde voor kleurrijke tegels komt terug in de keuken. Leonie: “Alles is hier al zo hoekig, met ronde tegels breek je dat. Het was trouwens Jan die met de zoete kleur kwam. Qua stijl zit Leonie volledig op één lijn met haar vriend. “Hij vindt niet alleen alles goed, wat ik bedenk, hij komt vaak ook zelf met de meest kleurrijke ideeën. Dit interieur is echt een samenspel van ons beiden.” Hoe ze hun woonstijl omschrijft, vindt ze lastig. “Het is niet echt één bepaalde stijl, vind ik. Als ik dan toch iets moet zeggen: lekker hysterisch!”  

  Kleurrijke verf versus kleurrijke tegels

  Het interieur is kleurrijk en speels, deels door de kleuren, zoals de kleurrijke tegels, en deels door de kunstwerken. Van een geel-roze muur op hun thuiswerkplek, een donkergroene versus lichtgroene trap of een blauw-paarse in de logeerkamer deinst het stel niet voor terug. De basis in zowel de woonkamer, keuken, hal en de master bedroom is lichtgrijs, maar het kriebelt inmiddels bij Leonie om dit weer opnieuw aan te pakken. “We houden van kleur en ik merk dat ik dat grijze al een beetje saai begin te vinden. Dus wie weet pakken we er binnenkort weer de verfkwast bij.” 

  “Een leuk detail is de kop van de kraanvogel die net achter de spiegel viel. Dat vond ik zo zonde dat ik het kopje op de spiegel plakte. Probleem opgelost.”

  Het scheelt dat Leonie en haar vriend klussen leuk vinden. Leonie: “We zijn ook echt een goed team en kunnen ons enorm verheugen om samen te klussen. We hadden een aannemer voor de constructieve klussen, maar zelf deden we bijna alles zoals het tegelwerk (behalve in de badkamer), net als het verven en behangen.” Daarnaast bedachten Leonie en Jan ook een aantal speelse DIY projecten, zoals de trap met latjes die van de eerste naar de tweede verdieping gaat. Leonie: “Dat maakten we met plintjes en vreesden er een luikje in voor onze kat Ted. Erachter zitten de kattenbak en zijn brokjes verstopt. Zo creëerden we onder de trap extra bergruimte én een kattentoilet.” Op het idee van de andere trap met houten spijlers kwam Leonie via Pinterest. 

  Het klussen in dit huis vol kleurrijke tegels werd na anderhalf jaar beloond met een zwangerschap; zoontje Morris werd afgelopen mei geboren. “Tijdens mijn zwangerschap maakten we ook de zolderverdieping af, want dat bleef maar liggen. Dat moest dus zeker af voordat Morris kwam.” Zelf slaapt hij uiteraard in het mooiste kamertje van het huis met okergeel kraanvogel behang. “Een leuk detail is de kop van de kraanvogel die net achter de spiegel viel. Dat vond ik zo zonde dat ik het kopje op de spiegel plakte. Probleem opgelost.” Een andere eyecatcher is het schilderij vol knuffelbeertjes dat Leonie zelf maakte. “Super simpel, maar hartstikke leuk. Hij kijkt er steeds naar.” 

  “Tijdens de verbouwing werden alle muren op deze verdieping weggehaald zodat we de indeling zelf konden bepalen.”

  Dé eyecatcher van de eerste verdieping is de hotelwaardige badkamer, waar vier verschillende soorten tegels gebruikt zijn. De vloertegels bevatten een visgraatpatroon, iets wat een mooie eenheid vormt met de Hongaarse Punt vloer die in de rest van het huis ligt. “Tijdens de verbouwing werden alle muren op deze verdieping weggehaald zodat we de indeling zelf konden bepalen,” vertelt Leonie. “De basis voor deze badkamer werd het bad bij het raam; de ruimte werd zo breed als het bad. Breed en lang, vandaar ook het grote badkamermeubel met twee waskommen en links daarvan de douche. We vonden de mix van vier verschillende tegels heel cool, maar in eerste instantie hadden we dat niet zelf bedacht, totdat we in de showroom gingen schuiven met verschillende soorten tegels. De granito vloer is weer een knipoog naar dit oude huis uit 1920. Een vleugje nostalgie in een moderne inrichting.”

  “Met de uit- en opbouw kwam er ineens 50m2 extra woonoppervlak bij!”

  Waarde toevoegen met extra vierkante meters

  Naast de uitbouw kwam er een opbouw. Het stel creëerde op deze extra verdieping vier kamers, waarvan één washok, een logeerkamer, rommelkamer en een werkplek. Die laatste scheidden ze van de hal door middel van een glazen wand. “Dat maakt het geheel luchtig,” vertelt Leonie. “Met de uit- en opbouw kwam er ineens 50m2 extra woonoppervlak bij!” In het kantoor kwam een felgeel versus roze muurtje, een kleurencombinatie waar Leonie’s hart sneller van gaat kloppen. “Daarnaast is het ook meteen een mooie achtergrond tijdens video calls,” grapt ze. “Als Morris groter is, komt er nog een traphekje. Felgeel uiteraard.” 

  “We wilden een eyecatcher als kamer voor familie en vrienden.”

  Ook al is het een logeerkamer, stiekem is dit de mooiste slaapkamer van het huis. Leonie: “We wilden een eyecatcher als kamer voor familie en vrienden, maar met een baby van drie maanden slapen we er zelf ook regelmatig, al dan niet apart. Alle uurtjes extra slaap is mooi meegenomen. Ook in deze kamer zit een kleurrijk muurtje, naast een ander DIY project: een lijst met schaakstukken. “Als inspiratiebron gebruikte ik het geblokte vloerkleed, wat een beetje weg heeft van een schaakbord. In de hoek plaatsten we houten panelen, die binnenkort ook in de televisiehoek komen.” 

  Het huis vol kleurrijke tegels is nog niet af. Op het moment van schieten, liggen er nog plinten in de badkamer klaar en gaat het stel bezig met een buitenkeuken gemaakt van betonblokken. Of ze nog tips heeft? “Iemand leerde ons het volgende: je hebt drie variabelen en dat zijn goed, goedkoop en snel. Maar tijdens een verbouwing kun je nooit alle drie hebben. Goedkoop en snel betekent dat het niet goed is. Maar goed en snel betekent weer dat het niet goedkoop is. Dat laatste was bij ons het geval.” 

  Op de vraag of ze hier voor altijd blijven wonen in dit huis vol kleurrijke tegels, antwoordt ze direct dat dat zeker niet het geval is. Een nieuw verbouwavontuur lonkt zeker, maar eerst gaan ze volop genieten van dit prachtige Haarlemse stulpje. 

  Meer zien van dit huis vol kleurrijke tegels?

  Bekijk dan de video hometour waarin Leonie je meeneemt langs alle hoekjes van haar nieuwste huis. Wil je Leonie volgen, dat kan via Lterveld op Instagram of haar blog gewoonwateenstudentjesavondseet

  Bekijk hier vier inspirerende woontips uit Leonie’s huis:

  Bekijk hier andere inspirerende binnenkijkers:

  Beeld © Elisah Jacobs/InteriorJunkie.com

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Ontdek meerWoonverhalen

 • Laatste blogpost
 • Menu