Close

Mijn online interieurstyling volgen of (online)interieuradvies aan huis boeken?

Zithoek inspiratie: alles over die van ons - Interior junkie
Menu

Search

 • I like my money right
  where i can see it:

 • 16-07-2024

  Zithoek inspiratie: alles over die van ons

  De komende weken neem ik je mee in alle hoekjes van ons huis, te beginnen met mijn zithoek inspiratie! Een van de meest bekende hoekjes van ons huis, te herkennen aan de enorme kunstboom en kunstwerk bij de bank. En ja, ook ALLE informatie waar alles vandaan komt.

  Bloemig vloerkleed versus neutrale muur

  Het allereerste item wat ik kocht voor ons zithoek, na het plaatsen van onze visgraat vloer, was het ronde vloerkleed dat al tijden hoog bovenaan mijn lijstje stond. De hele zithoek is vervolgens om dit vloerkleed heen gebouwd. Omdat het kleed best heftig is qua print en kleuren, besloot ik de muren een neutrale tint te geven. Van wit krijg ik de kriebels, dus koos ik voor een hele lichtgrijze tint met een warme ondertoon. De ideale kleur voor deze ruimte op het zuiden. Omdat de verf op basis van natuurlijke pigmenten is, speelt het daglicht ermee. Elk moment van de dag ziet het er net even anders uit. Ook deze kleur op de muur? Ga eerst testen! Afhankelijk van de ligging van de ruimte maakt of kraakt deze tint je muurtje. In de online module colourBOOSTcamp leer ik je er alles over. Deze module maakt onderdeel uit van mijn volledige interieurstyling cursus interiorBOOSTcamp en is sinds kort apart aan te schaffen.

  Zithoek inspiratie: werk met grootse gebaren

  Bij binnenkomst zijn ze niet te missen: de boom én het kunstwerk boven de bank. Ik tip altijd te werken met een groots gebaar, hoe groot of klein de ruimte ook is. Met onze bijna vier meter hoge plafonds schreeuwde deze ruimte om iets hoogs. Ik koos ten eerste voor een grote kunstboom, reikend tot aan het plafond. Niet alleen maak je de muren optisch hoger, ook breek je deze grote ruimte met de eethoek ernaast. Zonder zou het zo leeg voelen, zelfs een beetje kil. Met zo’n boom bereik je dus meerdere punten: qua aankleding en warmte versus het ruimtelijke.

  Jarenlang zocht ik naar hét perfecte kunstwerk boven de bank, maar ik kon het niet vinden. Dus bleef deze ruimte leeg, totdat ik besloot om sierlijsten te plaatsen op die enorme muur. Het hoekje werd meteen al gezelliger, maar toch miste ik die ene eyecatcher boven de bank. Per toeval stuitte mijn man en ik in een winkel op dit doek en we waren op slag verliefd. Wat bleek: dit showroommodel mochten we met een enorme korting kopen. Zo blij ermee. Het is een jaquard geweven doek met een houtskoolachtige print. Het is heel gaaf als je er dichterbij gaat staan, dan pas zie je hoe bijzonder het is. Helaas vindt onze kat het doek ook geweldig; ze klom er in de eerste week bij ons in tot bovenin…! Toch kon ik de halen herstellen omdat het dus geweven is. Gelukkig maar.

  Kunstige televisie hoek

  De beste aankoop tot nu toe was de schilderij tv; als hij uit staat, lijkt het een kunstwerk. Geen pompeuze televisie als doorn in je oog (in de meeste huishoudens zijn de meningen hierover flink verdeeld haha), maar eentje die heel subtiel is weggewerkt. Ik ben er nog altijd zo blij mee en tip ‘m in bijna elk interieuradvies. De lijsten zijn trouwens aan te passen en ik neig nu naar messing, dus wie weet verandert de televisie binnenkort. Eronder natuurlijk een heel gaaf televisiemeubel. Voorheen stond hier mijn IKEA hack maar deze pronkt alweer een paar jaar bij een vriendinnetje thuis. Dit televisiemeubel heeft voldoende opbergplek: in de lades zitten alle luiers voor Jacky en haar speelgoed. Rechts is plek voor al die tijdschriften waar ik helaas geen tijd voor heb om te lezen…!

  Sierlijsten

  Om beide muren in de zithoek meer sjeu te geven en om ze minder pompeus te maken, koos ik drie en een half jaar geleden, na heel wat aandringen bij manlief (hij vond het eerst maar niks namelijk), voor sierlijsten in de woonkamer. Toch deed ik het net even anders dan bij anderen en besloot ik de buitenste lijsten te behangen. Dat was ook zowel praktisch als budgetproof gedacht van mij, omdat ik het zonde vond om een vlak te behangen waar een enorm kunstwerk voor zou hangen. Bij de andere muur was het zo’n gedoe om de televisie eraf te halen, dus de keus was snel gemaakt. Scheelde ook weer wat behangrollen aanschaffen. Tel uit je winst.

  Dierbare hoekjes

  Niet alleen de vensterbank is een dierbare hoek, waar enkele lijsten met foto’s van onze Toscaanse bruiloft staan, maar ook de urn van ons poezenbeest Punky. Ook de schouw is mij dierbaar, omdat hier sinds dit jaar lijstjes staan met foto’s van ons gezin én Punky. Pronkstuk is trouwens ook de lamp en de vaas met kunstbloemen. Het enige wat dit hoekje nog zou af maken, is een spiegel in de lengte. Ik heb alleen nog steeds de juiste niet gevonden, dus tips meer dan welkom.

  Dit was mijn zithoek inspiratie post! Een aantal gouden tips opgesomd:

  • Werk met een groot gebaar. Dat kan van alles zijn, zoals een (kunst)boom of plant en een groot kunstwerk zoals bij ons, maar ook bijvoorbeeld een grote hanglamp.
  • Kies eens vaker voor ronde vormen. Ik koos voor een rond vloerkleed, omdat alles in huis al zo hoekig is. Maar je hebt nu ook zulke mooie banken in organische vormen. Zeker doen als je twijfelt!
  • Wil je je muur iets extra’s geven en je muren optisch hoger doen lijken, kies dan voor sierlijsten. Dit is niet alleen passend voor in bijvoorbeeld herenhuizen en jaren 30 woningen. In nieuwbouwhuizen kunnen sierlijsten ook heel gaaf staan om bijvoorbeeld die ellenlange muur van de eethoek naar de zithoek te breken. Laat je niet wijsmaken dat het qua stijl totaal niet past in een nieuwbouwhuis. Ik heb al zoveel voorbeelden gezien waar het echt heel mooi staat.
  • Ga voor heel veel kleur in bijvoorbeeld een vloerkleed versus een neutrale tint op de muur. Zo voorkom je het Villa Kakelbont effect en oogt het alsnog rustig.
  • Kies voor een kleurenpalet van max vijf a zes tinten: twee hoofdkleuren en drie accentkleuren of juist andersom. In onze zithoek zijn de hoofdkleuren grijs (muur, schouw, bank) en bruin/cognac (tvmeubel, salontafel, gordijnen, enkele kussens) en de accentkleuren groen (boom, kussens), okergeel/messing (lampen, fotolijsten) en rood-roze (vloerkleed, bloemen).

  Binnenkort is onze eethoek aan de beurt. Houd mijn blog in de gaten, dus.

  We zijn bezig met De Grote Badkamer Make-Over deel 2 dus als deze af is, komt er weer een compleet nieuwe hometour van ons huis. Toch alvast een hele tour zien? Bekijk dan de voorgaande hometour:

  Beeld © Elisah Jacobs/InteriorJunkie.com

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Ontdek meerWoonverhalen

 • Laatste blogpost
 • Menu