Visgraat of Hongaarse Punt: dé verschillen

De Hongaarse Punt is nét even anders dan de visgraat vloer en een leek zou het niet eens opvallen. Beide patroonvloertjes waar het hart van menig vloeren junkie  van gaat kloppen. Maar hoe is een Hongaarse Punt te herkennen? En hoe kun je zo’n topvloertje nou het beste combineren in je eigen huis?

De uitleg lijkt in eerste instantie voor mensen met een wiskundeknobbel, maar is uiteindelijk best makkelijk te begrijpen (aldus ondergetekende zonder wiskundeknobbel!). De plankjes van een Hongaarse Punt worden in een hoek van 45 tot 60 graden gelegd. Dit in tegenstelling tot een visgraat vloer waarbij sprake is van een hoek van 60 graden. Bij een Hongaarse Punt ontstaat er dan aan het uiteinde een zogenaamde ‘sergeantstreep’ (de plank is schuin), bij een visgraat vloer is het uiteinde juist recht wat ‘m wat stoerder maakt. Wat je dan krijgt, is dat de punten bij een Hongaarse Punt aan elkaar zitten, de punten van een visgraat doen dit niet. Vandaar dus ook de naam, Hongaarse Punt. En juist dat puntje maakt ‘m extra speels.

Visgraat of Hongaarse Punt: dé verschillen

Klassieke uitstraling met zowel Hongaarse punt als een ‘visgraatje’

Zowel de Hongaarse Punt als een ‘visgraatje’ komen uiteraard prachtig tot hun recht in een klassiek interieur. Denk hierbij aan een statig pand met hoge plafond inclusief authentieke ornamenten aan het plafond (juist ja, mijn Haarlemse droomhuis!). Is een visgraatvloer robuuster voor in huis, een Hongaarse Punt is juist klassieker en oogt rustiger in een interieur. Maar beide vloertjes kunnen een stoerder interieur ook zeker hebben hoor.

Is je ruimte klein kies dan voor een hoek van 45 graden (je krijgt dan smalle banen en zo lijkt je ruimte optisch langer). De hoek van 60 graden is weer ideaal in grotere ruimtes, want zo oogt het geheel direct een stuk rustiger.

Visgraat of Hongaarse Punt: dé verschillen

Visgraat of Hongaarse Punt: dé verschillen
Visgraat of Hongaarse Punt: dé verschillen

Speel met kleurverschillen

Heb je eenmaal gekozen voor je favoriete hoek, dan is het kiezen voor een lak in diverse kleuren. In veel klassieke appartementen zie ik een egale kleur, maar mijn favoriet blijft toch de kleurverschillen in planken en dan met name met de nadruk op een donkere lak. Zo’n donker vloertje met kleurverschil kan dan juist extra mooi zijn in een iets stoerder interieur met bijvoorbeeld veel beton en staal. Ik zie de Hongaarse Punt en de visgraat vloer vaak in de woonkamer, maar in de hal (zoals bij mij) of in de slaapkamer zijn ze net zo mooi.

Visgraat of Hongaarse Punt: dé verschillen

Parijse loft

Als je nu denkt dat een Hongaarse Punt of een visgraat vloer onbetaalbaar zijn voor in huis, komt bedrogen uit. Naast een echte houten vloer kun je natuurlijk ook kiezen voor laminaat of PVC in plaats van hout. En zo kan het maar zomaar zijn dat je appartementje drie hoog achter de allure uitstraalt van een Parijse loft…

Beeld via:

1. Via de post winkelen in Haarlem bij YAYA. 2. Via de hometour bij Willemijn in Amsterdam. 3. Via de hometour in het grachtenpand van Claire uit Amsterdam. 4. Via de shoot van mijn hal make-over. 5. Via de post winkelen in Haarlem bij YAYA. 6. Via de hometour bij Willemijn in Amsterdam.

 

 

Reageer ook