Close

Mijn online interieurstyling volgen of (online)interieuradvies aan huis boeken?

Huizentour in het monumentale pand van Claire - Interior junkie
Menu

Search

 • I like my money right
  where i can see it:

 • 19-06-2024

  12 juli, 2017

  Huizentour in het monumentale pand van Claire

  Een aantal jaren geleden kiekte ik ook het gezellige stulpje van Claire, haar man Wichard, dochtertje Julie en poes Poef. Nu, een paar jaartjes later, wonen ze in een Amsterdams droomhuis én is er een dochtertje bij: LouLou. Ze wonen in een bijzonder pand, welke ooit een hoerenhuis was. Kijk, dat maakt nieuwsgierig…

  Claire (mede-eigenaar van pr-bureau Iconic Studios), haar man Wichard, dochtertjes Julie en Lou Lou én kat Poef (ja, ze leeft nog!) hebben het maar goed voor elkaar. Dit droomhuis, welke aan een van de Amsterdamse grachtjes gelegen is, werd hun gewoon gegund door de vorige eigenaresse. In deze tijden is dat natuurlijk zeer uniek. En dat geeft weer hoop voor iedereen die nog op zoek is naar een droomstulpje. Pronkte in hun vorige huis een stunning bakstenen muur, in dit huis zijn het vooral de vijf meter hoge plafonds en de zee aan licht die door de geweldige zwarte raampartijen naar binnen stroomt, die alle aandacht trekken. Ik kneep even in mijn handen: ik mocht dit droomhuis dan écht fotograferen.

  Huizentour in het monumentale pand van Claire

  “Zicht op de woonkamer vanuit de eethoek. De speaker links is de BeoPlay van B&O PLAY.”

  Huizentour in het monumentale pand van Claire

  “In de hal hangen verschillende kunstschatten. Die mogen nog even blijven hangen van de vorige eigenaresse.”

  Huizentour in het monumentale pand van Claire

  “Net als in mijn vorige huis krijgt ook in dit huis mijn trouwjurk een mooie plek. Elke keer als ik wakker word, zie ik ‘m. Het herinnert mij aan een hele mooie dag.”

  Jullie wonen in Amsterdam. Wat is het leukste aan de buurt waarin jullie wonen?
  “Er zijn verschillende spots te vinden in deze prachtige, levendige stad. Dit huis is drie minuten verwijderd van de Leidsestraat, dus zeer goed gelegen voor verschillende doelgroepen. Een leuke spot voor de kinderen is aan de Lange Leidsedwarsstraat. Daar is namelijk een heel klein speeltuintje, midden in de stad, en het is helemaal afgeschermd. Het is heerlijk om daar met hen heen te gaan en het voelt aan als een paradijsje in het centrum. Voor de koffieliefhebbers onder ons is Koffiespot op de Elandsgracht een aanrader. Heerlijk om een koffie te halen en erna rond te lopen in de buurt. Ook loop ik regelmatig nog naar de Utrechtsestraat, waar ons vorige huis vandaan stond, want daar is zoveel te zien. Wat betreft spots voor restaurants is Lion Noir mijn all-time favourite!”

  Huizentour in het monumentale pand van Claire

  “De SMEG koelkast past perfect bij de zwarte trap, zwarte keuken, zwarte inbouwkasten en zwarte raampartijen.”

  Huizentour in het monumentale pand van Claire

  “De groene print met onze namen maakte illustrator Milou Neelen. Het rode gedichtje kregen we van vrienden voor onze bruiloft. De rest zijn foto’s van familie en vrienden.”

  Hoe zijn jullie in dit huis terecht gekomen?
  “Ik werk hiernaast en op een dag waren we hier aan het lunchen in de steeg achter ons kantoor. Destijds zat hier een galerie van hele aardige dame en met haar had ik weleens leuke gesprekken. Op de een of andere manier kwam ik met iemand in contact die hier aan het werk was en blijkbaar was het proces van verhuizing al gestart. Ik werd wel nieuwsgierig en toen vroegen ze aan mij of ik binnen wilde komen. Het eerste wat in mij op kwam toen ik binnenliep, was wat voor een prachtig huis het was. Het voelde aan als een droom! Ik zei direct: ‘als jullie hier ooit weggaan, dan wil ik hier wonen hoor!’. Even later kwam de dame naar mij toe en vertelde aan mij: ‘ik ga het verkopen, maar dan wel aan jou’. Dit huis is ons blijkbaar gegund.”

  Huizentour in het monumentale pand van Claire

  “Voor in de hal kozen we voor een mooie groentint. Onze schilder maakte dit speciale effect.”

  Huizentour in het monumentale pand van Claire

  “Onze hal hangt gezellig vol. Wichard heeft de meeste jassen, ik de meeste schoenen haha.”

  Huizentour in het monumentale pand van Claire

  “De rode badkamer hebben we zo gelaten. Er zit zelfs een bubbelbad in.”

  Dit is een huis met een bijzondere geschiedenis. Vertel…
  “Dit was ooit een hoerenhuis! Er is hier zelfs een boek over geschreven genaamd ‘Rood paleis’. Best bizar. Erna was het een discotheek en is er een muzikant gaan wonen. De laatste eigenaar was een vrouw die handelde in kunst. Met haar hebben we nog steeds goed contact; ze komt regelmatig eten bij ons en dan vertelt ze bijvoorbeeld dat op de vliering ooit een fanfare band stond en dat er tachtig man in dit huis stonden te feesten. Dat zijn leuke verhalen om te horen, omdat het nu gewoon een gezellig familiehuis is.”
  Vonden jullie het lastig om te bedenken dat het huis een andere functie zou hebben of zag je het direct al voor je? 
  “Het was direct al een droomhuis. We hebben het nu een touch-up gegeven. Zo is de vloerbedekking vervangen voor een houten visgraatvloer, is alles opnieuw geverfd en hebben we overal voorzetwanden geplaatst zodat alles ook goed geïsoleerd is. Het huis was al fantastisch, dus het had eigenlijk niet veel nodig.”

  Huizentour in het monumentale pand van Claire

  “Het panterkleed is van Zara, de plant kochten we op een bloemenmarkt op het Amstelveld. De radiator verfden we zwart.”

  Hoe hebben jullie het huis ingericht?
  “De slaapkamer van de kinderen was vroeger de slaapkamer van de dame en daar hebben we twee kamers van gemaakt. Omdat dit in het souterrain is, is het ideaal voor twee kleine kinderen. Mijn man en ik slapen in haar voormalige studeerkamer. De houten vloer die hier ligt, is nog van haar geweest en hebben we zo gelaten. En net als in ons vorige huis kijk ik meteen als ik wakker word naar mijn trouwjurk.”

  Huizentour in het monumentale pand van Claire

  “Het kamertje van onze oudste dochter Julie. Het hemeltje is van Scotch & Soda, Nijntje is van Bijenkorf en het panterbehang kregen we van vrienden.”

  Huizentour in het monumentale pand van Claire

  “De antieke stoelen scoorden we op een antiekmarkt in Antwerpen. Die moesten mee.”

  Jullie hebben wel wat veranderd aan het huis, maar zijn er nog megaverbouwingen aan te pas gekomen?
  “We hebben wel wat verbouwd, maar dat was meer in de zin van muren stuken en een nieuwe vloer plaatsen.”
  Zitten jij en je man op één lijn qua woonsmaak?
  “We zitten zeker op één lijn. Hij laat mij gaan en dat is best fijn. We overleggen wel, maar hij is het vaak met mij eens.”
  Wat is je favoriete plek in huis?
  “Waar ik het liefste zit, is toch wel op onze fluwelen bank. Als ik een dag hard gewerkt heb, de kinderen op bed heb gelegd en met mijn man op de bank zit, dan kan ik heerlijk genieten van deze plek. Hij was eerst groen, maar dat vond ik niet matchen met de groene gordijnen; het was nét niet de juiste kleur. Gelukkig konden we een nieuwe hoes eromheen kopen. Hij is nu zwart, maar stiekem droom ik van een oudroze fluwelen bank, dus wie weet…”

  Huizentour in het monumentale pand van Claire

  “De zwarte fluwelen bank is een van mijn favoriete plekjes in huis. We kochten ‘m bij Hip Wonen. De tweedehands kist kochten we op een rommelmarkt.”

  Huizentour in het monumentale pand van Claire

  “Het kussentje met pauwenveren is van Ra Interiors, de roze en gouden zijn van H&M Home.”

  Huizentour in het monumentale pand van Claire

  “Zicht op de piano vanuit de zithoek. De nepplant links is van Rob Verlinden Tuinen.”

  Wat is een meubelstuk waar je het meest trots op bent?
  “Het meest bijzondere vind ik de piano. Deze is van de vorige eigenaresse geweest en dat vind ik bijzonder. Hij mag hier blijven staan. Wat een mazzel.”
  Jullie hebben best wel veel spullen laten staan of overgenomen van de vorige eigenaresse, toch?
  “Ja, dat klopt zeker. We hebben er bewust voor gekozen om het te laten staan, zodat we het huis in ere houden. Het is al zo lang meegegaan en ik vind de manier waarop wij het huis hebben gekregen heel mooi. Je moet dat koesteren, vinden wij. We willen haar stijl op die manier in het huis houden. Wij mogen bijvoorbeeld ook nog wat kunst laten hangen. De meeste schilderijen hangen in onze hal en in de woonkamer hangen bijvoorbeeld twee Corneilles.”

  Huizentour in het monumentale pand van Claire

  “De piano is van de vorige eigenaresse en mag hier blijven staan. De gordijnen zijn ook van Ra Interiors, het merk van interieurontwerper Reineke Antvelink.”

  Huizentour in het monumentale pand van Claire

  “In onze slaapkamer hangen fluwelen gordijnen van Ra Interiors. De kasten zijn van IKEA.”

  Huizentour in het monumentale pand van Claire

  “De tafel is van Barbiers Original, de stoelen komen uit een winkel im Utrecht.”

  In dit huis hebben jullie ook veel gebruik gemaakt van open ruimtes. Waarom hebben jullie daar voor gekozen?
  “Wij hechten veel aan een huis met open deuren. Iedereen kan altijd langskomen en blijven eten, want daar genieten wij volop van. In ons vorige huis was het plafond heel laag en kwam dat net fijn uit, maar dit huis hier echt perfect voor. De muren zijn vijf meter hoog!”
  Ben jij stijlvast of trendgevoelig wat betreft interieur?
  “Ik ben vooral stijlvast. Velvet en panterprint zie je vaak terugkomen in het interieur, ook in de kinderkamers, en hier kies al heel lang voor. Ik heb altijd een voorkeur gehad voor deze twee prints en kleuren. Gewoon lang genoeg aan je eigen stijl vasthouden, dan wordt het ooit hip, haha.”

  Huizentour in het monumentale pand van Claire

  “In onze woonkamer pronkt nog een fluwelen bank, deze grijze is van Sissy-Boy.”

  Huizentour in het monumentale pand van Claire

  “De wenteltrap leidt naar de vliering waar plek is voor een logeerbed. Vroeger stond hier een fanfareband te spelen, vertelde de oud eigenaresse eens.”

  Deze kleuren en prints zijn wel goed aanwezig, maar hoe zorg je er voor dat het weer niet te veel van het goede is?
  “Ik wilde ook graag velvet gordijnen in de woonkamer, maar dan werd het een grote velvet show en dat is ook weer niet de bedoeling, dus de gordijnen in de woonkamer zijn gewoon van een normale stof. Maar als het aan mij lag, was alles velour in dit huis, haha.”
  Stel: je moet verhuizen en mag maar drie dingen meenemen van jouw huidige inrichting naar je nieuwe woning. Wat neem je mee?
  “De fluwelen bank, fore sure. En natuurlijk alle fotolijstjes en de piano.”

  Huizentour in het monumentale pand van Claire

  “Boven de eethoek hangen verschillende lijsten.”

  Huizentour in het monumentale pand van Claire

  “De badkamer is rood. Lekker fleurig! We lieten het maar zo.”

  Huizentour in het monumentale pand van Claire

  “De grammofoonplaat komt van een winkeltje in Leiden, net als het gewei.”

  Hoe heb je de kinderkamers ingericht?
  “Bij Julie, ons dochtertje van vijf hebben we de kamer ingericht met mijn favoriete kleuren in het achterhoofd, dus panterprint en roze. Bij de jongste heb ik wat meer gefocust op een rustige basis gecombineerd met lieflijke sterren.” (dit kamertje is helaas niet op de foto gezet want dochtertje Lou Lou deed een powernapje, red.)
  Jullie hebben jonge kinderen, maar hoe ga je om met het opruimen van het al het speelgoed?
  “Dat is een herkenbare vraag voor vele gezinnen, denk ik. Er moet geleefd worden in een huis, dus ik vind het belangrijk om ze de ruimte te geven om te spelen. We hebben een groot huis, dus er is genoeg ruimte voor hen. Al het speelgoed heeft natuurlijk ook een nadeel, want het zorgt ook een vrolijke bende in het huis. Het is een prachtig huis, maar als je een kastje open trekt, zit er vast wel ergens een knuffel of ander speelgoed verstopt. Ik laat ze hele dag rommelen in huis en als ze op bed liggen, dan ruim ik alles pas op. Ik heb een grote kist in de kamer staan en daar leg ik de knuffels en de boeken weer in terug. Het is een handige verzamelplek, want zo lijkt het opgeruimd als ik de deksel sluit. Voor deze shoot heb ik alles opgeruimd, maar normaal ziet er het nooit zo netjes uit hoor.” 

  Huizentour in het monumentale pand van Claire

  “Julie heeft een fascinatie voor prinsessen. De ene keer vindt ze Ariel het leukst, dan weer Belle of Rapunzel. Ze heeft genoeg prinsessenjurkjes. De foto rechts is van mijn man en ik. Deze is gemaakt op de avond dat we elkaar leerden kennen. Julie wilde de foto perse op haar kamer.”

  Huizentour in het monumentale pand van Claire

  “Julie kreeg deze vrolijke schoentjes van onze vrienden.”

  Huizentour in het monumentale pand van Claire

  “We trokken de visgraatvloer door naar het souterrain waar de kamertjes zijn van Julie en Lou Lou. De print is DJ duo Cat Carpenters waar ik deel van uitmaak.”

  Heb je nog tips voor de lezers om het huis in te richten?
  “Ik vind het belangrijk om mee te geven dat een huis er vaak uit ziet zoals de bewoners ook zijn. Dus persoonlijke elementen vind ik leuk om te herkennen in het interieur. Verder vind ik het goed als je koopt wat je zelf leuk vindt, niet te veel vasthoudt aan de trends en er echt je eigen huis van maakt.”

  Huizentour in het monumentale pand van Claire

  “Zicht op een gedeelte van de zithoek vanaf de vliering. De haard is authentiek en verfden we zwart. Hij doet het ook nog.”

  Huizentour in het monumentale pand van Claire

  “In de badkamer staat een antiek bankje, ook deze is van de vorige eigenaresse. De ballonnen zijn nog van Julie haar verjaardag: ze is vijf geworden.”

  Huizentour in het monumentale pand van Claire

  “De hal is een kleine gallerie.”

  Huizentour in het monumentale pand van Claire

  “Poes Poef leeft nog steeds, kennen jullie haar nog uit de vorige binnenkijker?”

  Van deze  huizentour is ook een video gemaakt (zie hieronder!). Ook leuk: bekijk hier de binnenkijker in het vorige huis van Claire mét stunning bakstenen muur.

  Beeld © Elisah Jacobs/InteriorJunkie.com
  Interview: Anniek

  Meer huizentours:

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Ontdek meerWoonverhalen

 • Laatste blogpost
 • Menu