Close

Mijn online interieurstyling volgen of (online)interieuradvies aan huis boeken?

Zo maak je je huis kerstproof - Interior junkie
Menu

Search

 • I like my money right
  where i can see it:

 • 21-05-2024

  Zo maak je je huis kerstproof

  Met Pakjesavond achter de rug duurt het niet lang voor we aan het kerstdiner zitten. Voor mij een extra drukke tijd, want ik ga twee dagen voor beide families koken. Dat betekent dat ik mijn huis voor én na die tijd flink moet schoonmaken met al die mensen in huis. En dit jaar hebben we er ook nog eens twee nieuwe familieleden bij.

  Bij deze mijn tips om je huis kerstproof te maken!

  Tip 1: ruim de hal op

  Wellicht herken je jezelf hierin: in de hal staan tientallen schoenen en de kapstok is verdwenen onder een flinke laag jassen. En dat terwijl jouw gezin niet meer dan drie mensen telt. Ik weet niet hoe ik het voor elkaar krijg om zoveel winterjassen te hebben (manlief inclusief). Als je de hele familie over de vloer krijgt, moeten die natuurlijk ook hun jassen kwijt. Wat ik altijd doe om geen chaos van mijn mooie hal te maken, is onze eigen jassen in de berging stoppen (of boven op bed) zodat visite tenminste hun jassen kwijt kan en de hal netjes blijft. Datzelfde geldt voor alle schoenen, want onze visite moet met een kleintje in huis tegenwoordig bij de voordeur de schoenen uitdoen. Onze kinderwagen klappen we in en stoppen we in de berging zodat er plaats is voor de kinderwagen van mijn schoonzusje.

  Zo maak je je huis kerstproof

  Tip 2: extra aandacht voor de eethoek

  Op Eerste Kerstdag komen er drie kinderen, inclusief onze Oliver. Op Tweede Kerstdag zijn we zelfs met vier kinderen, waarvan twee onder de één jaar zijn. Dat wordt smeren geblazen. Manlief heeft er nu al hartkloppingen van, omdat hij zo zuinig is op onze visgraat vloer. Ben ik even blij met de SpeedPro Max Aqua steelstofzuiger van Philips. Het is zak- en snoerloos en je zuigt en dweilt er tegelijkertijd mee. Dan kunnen we met ‘eet ongelukjes’ meteen onze beste vriend erbij pakken en is het binnen een paar minuutjes opgelost. Manlief voelt zich al een stuk geruster. Ik denk dat ik het ding voor de grap voor hem inpak en onder de kerstboom stop.

  Zo maak je je huis kerstproof

  Tip 3: barricadeer de kerstboom

  Zoals jullie wel weten, staat onze 3,5 meter hoge kerstboom al weken te pronken in de woonkamer. Ik hoop dat hij Kerstmis haalt met onze Oliver in huis nu hij naar alles grijpt. Poeslief Punky voedden we de afgelopen veertien jaar zo goed op dat ze niet eens meer naar de boom kijkt. Nu is het maar afwachten of onze Oliver dat ook doet. Nu kruipt hij (gelukkig) nog niet, maar zijn nichtje wél. Manlief en ik zijn nu al aan het brainstormen hoe we de kerstboom uit haar grijpgrage handjes houden. Wat we willen doen: op onze ronde vloerkleed maken we een soort van babyspeelplaats die is afgezet door héél veel kussens. Of het daadwerkelijk werkt, horen jullie na de feestdagen…

  Zo maak je je huis kerstproof

  Tip 4: de keukenvloer spik en span

  Als je twee dagen achter elkaar kookt voor minstens acht man, dan weet je dat de keuken één grote bende wordt. De steelstofzuiger staat dan ook binnen handbereik, omdat ik zelf een hele nette kok ben. Tijdens het bereiden van alle maaltijden ben ik meteen druk in de weer om alles netjes te houden. Zo ook de vloer. Want een vieze keukenvloer zorgt er ook meteen voor dat iedereen al die viezigheid via de voeten meeneemt naar de woonkamer. En dat wil je niet. Met de SpeedPro Max Aqua zuig en dweil ik dus tegelijkertijd en blijven mijn Portugese tegeltjes mooi blinken (net als in de hal waar ik laatst over schreef!).

  Zo maak je je huis kerstproof

  Tip 5: weg met die kattenharen

  Poeslief Punky negeert de kerstboom, maar is tijdens de feestdagen extra geïnteresseerd in al die extra stoelen aan de eettafel. Een aantal stoelen van stof is haar favoriet, dus nog voordat de visite aan tafel zit, is al menig stoel bedekt met een flinke laag kattenharen. Gelukkig zit er op de steelstofzuiger een speciaal mondstuk voor huisdierenharen. Dat zal haar leren!

  Zo maak je je huis kerstproof

  Tip 6: ruim je vaat direct op

  Wellicht ook zeer herkenbaar: na het kerstdiner stapelen de borden zich op op het aanrecht en ben je tot diep in de nacht nog bezig met drie vaatwasjes draaien. Een gouden tip van mijn moeder die ik nog elke keer toe pas als er veel mensen komen eten: werk de vaat direct weg. Uitgerekend ben je er maar eventjes mee bezig (helemaal als je met acht man bent, want iedereen kan helpen afruimen). Tijdens het hoofdgerecht kun je de eerste vaat al draaien (alle mokken, glazen en borden van de borrel én het voorgerecht) en als je bij de koffie bent aanbeland, draai je de volgende vaat. Als je visite net de deur uit is, kun je alles netjes uitruimen en wordt het geen nachtwerk. Want ja, de volgende dag staan er weer acht man voor de deur. Ook een tip: zorg dat iedereen onthoud van wie zijn glas is (je hebt hier ook hele leuke labels voor). Dat scheelt ook veel vaat.

  Zo maak je je huis kerstproof

  Tip 7: een goede voorbereiding, is het halve werk

  Het is een hele opgave om te koken tijdens de kerstdagen, maar vergeet vooral niet één belangrijk punt: blijf genieten. De hele tijd in de keuken staan, is voor niemand leuk. Je runt immers geen restaurant, toch? Zorg dat je bijvoorbeeld al veel hebt voorbereid voordat Kerstmis is aangebroken. Beide kalkoenen vul ik de dag voor Kerst al (en heb dus die dag al oppas geregeld zodat ik ongestoord alles kan voorbereiden) en de ovengroente zet ik kerstochtend gesneden en al klaar in de oven. Ook een tip: laat al je boodschappen bezorgen. Niets zo vervelend dan vlak voor Kerstmis naar de supermarkt, net als héél Nederland. De levering voor onze kerstdiner staat al weken gepland.

  Ook een kerstproof huis?

  Ik vond het super leuk om dit jaar aan de slag te gaan met de SpeedPro Max Aqua. De zak- en snoerloze steelstofzuiger is echt mijn beste vriend geworden. Doordat ik ‘m er gemakkelijk bij pak, is ons huis een stuk schoner geworden. Ben jij ook enthousiast geworden check dan de website van Philips.

  * Dit is een inspirerende samenwerking met Philips. Door samen te werken met merken kan Interior Junkie blijven bestaan. Thanks voor de support! 

  Advertisement

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Ontdek meerWoonverhalen

 • Laatste blogpost
 • Menu