Menu

Search

 • I like my money right
  where i can see it:

 • 22-07-2024

  29 april, 2018

  Compact wonen in de stad: zo doen wij dat in de toekomst

  Wat een feest! Voor de Design Week vloog ik met MINI naar Milaan om heel veel design op te snuiven. En het allerleukste was dat MINI deze week hun nieuwste woonconcept presenteerde, eentje gericht op compact wonen in de stad, voorzien van alle gemakken én in mierzoete tinten om je vingers bij af te likken.

  Het grootste deel van mijn bezoekers komt uit de Randstad, dus de kans is groot dat jij dus in de stad woont. En waar kampen we allemaal mee in de grote stad? Juist, woonruimte. Woningen worden kleiner en steden worden voller. Hoe gaan we dan in de toekomst met z’n allen in de stad leven zonder dat we het gevoel hebben een sardientje in een blik te zijn?

  Compact wonen in de stad: zo doen wij dat in de toekomst

  Ontspullen, kun jij het?

  Je kunt, net als ik, vertrekken uit de stad om groter te wonen (en om tegelijkertijd meer spullen te kunnen kopen). Maar je kunt er ook voor kiezen om in de stad blijven en genoegen te nemen met minder ruimte en spullen. Want eigenlijk is daar ook helemaal niets mis mee, toch? Denk maar aan opruimgoeroe Marie Kondo en de verhalen van bewoners van tiny houses; maken al die spullen en de ruimte nog echt veel gelukkiger? Een mega interessant onderwerp vind ik dat. Maar toch… Compact wonen? Doe mij maar een groot huis met veel spullen. Zal dit tripje naar Milaan mijn ogen openen om ook te gaan ‘ontspullen’?

  Compact wonen in de stad: zo doen wij dat in de toekomst Compact wonen in de stad: zo doen wij dat in de toekomst

  Maar goed, jij woont dus in de stad en je wilt hier blijven. Punt.

  Hoe gaat dat dan in de toekomst? MINI weet daar met MINI LIVING een oplossing voor te vinden. Elk jaar tijdens de Design Week in Milaan presenteert MINI een nieuw woonconcept met dit jaar MINI LIVING – BUILT BY ALL als thema. En daar wilde ik dus alles van weten. Zou ik er zelf een beetje enthousiast van worden?

  Voor dit jaar bedacht MINI samen met het Londense architectenbureau Studiomama een woonconcept waar creatief is omgegaan met de woonruimte en waar privé en gemeenschappelijke ruimtes nauw op elkaar aangesloten zijn. Het compact wonen complex wat ik bezocht, viel meteen op door de mierzoete pasteltinten. Hier woonden zogenaamd vier verschillende mensen: een DJ (blauw), een modeontwerpster (roze), een keramist (groen) en iemand met een voorliefde voor planten (geel).

  Compact wonen in de stad: zo doen wij dat in de toekomst

  Woon jij gelukkig op 15m2?!

  Allemaal hadden ze een eigen woning van 15 tot 20 m2 waar optimaal gebruik was gemaakt van de ruimte; het slaapgedeelte was boven (soort van grote hoogslaper), eronder was het leefgedeelte met een kleine badkamer, veel bergruimte en zelfs een bedstee als loungeplekje. Bij de woning van de DJ zat zelfs een studio verwerkt onder het slaapgedeelte. En toen dacht ik ineens: compact wonen is niet eens zo gek. 

  Compact wonen in de stad: zo doen wij dat in de toekomst

  Compact wonen in de stad: zo doen wij dat in de toekomst

  Compact wonen in de stad: zo doen wij dat in de toekomst Compact wonen in de stad: zo doen wij dat in de toekomst Compact wonen in de stad: zo doen wij dat in de toekomst

  Straks ook compact wonen in de stad?

  En dan zul je denken dat het alleen maar bij een concept blijft, maar niets is minder waar. Dit was de derde keer dat MINI een complex presenteerde tijdens de Milaan Design Week. Het eerste woonconcept wordt op dit moment écht gebouwd in Shanghai en opent in 2019, waar mensen kunnen werken en wonen in oude fabrieksgebouwen. Het woonconcept wat ik zag in Milaan is er ook op gericht om leegstaande gebouwen als winkelcentra, pakhuizen en kantoren nieuw leven in te blazen. Dus wie weet ga jij ooit in de toekomst wonen in zo’n mierzoet huisje. En ik? Mocht ik ooit weer eens richting de stad vertrekken: doe mij dan die roze maar…

  Meer weten over MINI LIVING bekijk dan de website. Ook heb ik gevlogd in Milaan waar ik je meer laat zien over dit woonconcept over compact wonen, die bekijk je hieronder.

  Beeld via MINI LIVING
  Beeld thumb © Souraya Hassen/BintiHome 

  * MINI LIVING vloog mij naar Milaan om hierover een artikel te schrijven. 

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Ontdek meerWoonverhalen

 • Laatste blogpost
 • Menu