Close

Mijn online interieurstyling volgen of (online)interieuradvies aan huis boeken?

Babykamer behang: Onze make-over voor de nieuwe kleine
Menu

Search

 • I like my money right
  where i can see it:

 • 26-02-2024

  Dit is ons nieuwe babykamer behang

  De babykamer van Pinda #2 is bijna af, maar voordat ik het hele resultaat deel, geef ik alvast een voorproefje waarin ik je meer vertel over het nieuwe babykamer behang. Dat betekende dat het gouden babykamer behang er (deels) af moest. Bij deze een handig stappenplan.

  Het was wel even slikken om het gouden behang met een prachtig relief van palmbladeren te verwijderen. Maar ja, Pinda #2 blijkt een meisje, dus er moet en zou een ander kamertje komen. Daarnaast zat het behang er al meer dan zes jaar op. Tijd voor iets nieuws, hoewel ik de hubby wel even flink moest overhalen. Die ging akkoord, mits er nog één muurtje over bleef met het gouden behang. Prima, want het babykamer behang dat ik in mijn hoofd had, bleek een goede match met het oude. Een win-win, dus!

  Omdat dit de eerste keer is dat ik behang eraf haalde in ons huis, vond ik een stappenplan handig om te delen op mijn blog. Misschien heb jij ook wel zo’n project op de planning en weet je maar niet waar te beginnen. Bij deze stap voor stap uitgelegd hoe ik bezig ging met het nieuwe babykamer behang.

  Stap 1: babykamer behang verwijderen

  Het gouden babykamer behang is vliesbehang en hiervoor gebruikte ik de EasyPro behangverwijderaar van Arte. Goed om te weten is, dat niet elk behang er in één keer vanaf gaat. Dit test je door eerst een klein gedeelte van het behang in te smeren met de behangverwijderaar, dit twintig minuten te laten inwerken en kijken of het in het behang is ingetrokken. Zo ja, dan trek je alle banen behang zo van de muur af. Zo niet, dan betekent dat je er iets meer moeite voor moet doen.

  Dat laatste was bij ons het geval. Vliesbehang kun je gemakkelijk van de muur aftrekken, maar de onderlaag is van papier en dat bleek muurvast te zitten. De bovenste vlieslaag trok ik er zo af. Wat over bleef, was dus de papierlaag. Deze smeerde ik in met EasyPro behangverwijderaar en liet het twintig minuten inweken. Op sommige stukken kon ik het behang er zo aftrekken, op andere stukken had ik een plamuurmes nodig om het behang van de muur af te strippen. Let er wel op dat je de muur niet beschadigt! Gebruikt een scherp mesje en werk kaarsrecht naar beneden, dan komt het goed.

  Stap 2: muur ontvetten

  Net als met verven, moet je ook met behangen de muur ontvetten. Zo pakt het behang extra goed. Gebruik hiervoor een ontvetter naar keuze. Wij gebruiken altijd de Verfreiniger van St. Marc, dat is een stuk fijner werken dan met ammoniak (wat ik vroeger altijd deed) want het ruikt zo lekker.

  Stap 3: babykamer behang op maat snijden

  En dan de grote vraag: WELK behang is het? Ik koos voor het Terra Tropicana behang van Arte in de kleur Golden Sunset 97670, een kunstwerkje op zich. Het bevat, net als het gouden behang in in onze vorige babykamer met gouden ledikant, een prachtige glans van goud en brons. Ook dit behang spat van de muren af, helemaal als het zonnig is. Fijn om te weten: dit behang gaat per meter en werd op één grote rol geleverd, dus niet wat je normaliter hebt: per rol. Ik had bijna geen snijverlies en dat was fijn.

  Om behang op maat te knippen, heb je ten eerste ruimte nodig, helemaal met deze rol van 100 cm breed. Gelukkig hebben we hiervoor altijd ruimte in huis, maar wellicht moet jij een behangtafel regelen die minstens 100 cm breed is (of in ieder geval zo breed als de rol is). Voordat je een baan op de muur plakt, zorg je ervoor dat je de baan erna al klaar hebt liggen. Zo kun je alvast kijken of het op elkaar aansluit. Dat werkt beter dan dat één laag al op de muur zit namelijk.

  En dan… super straks op de muur plakken

  Eenmaal op de muur geplakt? Druk eerst alles aan met de hand en ga dan in de weer met een behangspatel. Let op: veeg niet te ruw, want zo kun je het behang beschadigen, hoewel het behang van Arte super sterk is gelukkig. Door rustig luchtbellen eruit te ‘spatelen’ werk je van het midden naar de rand toe. Doe ook dit rustig, want als je te hard drukt, dan kan er een vouw komen in het behang en dat gaat er wél moeilijk uit. Druk tot slot de naden dicht tegen elkaar aan, maar nooit over elkaar heen. Vliesbehang krimpt niet (anders dan papier behang) en zet ook niet uit (zoals vinyl behang) dus de banen kun je nauw tegen elkaar laten aansluiten. Het gaat dus niet meer ‘werken’ op de muur.

  Het behang snij je af met een super scherp stanleymes die je vlak tegen de behangspatel houdt, zodat je kaarsrecht af kunt snijden. Tip: zorg ervoor dat je per baan met een nieuw mesje werkt voor super strak snijwerk. Ik was ongeveer een uur bezig per baan.

  Meer zien van onze nieuwe babykamer?

  Het beetje behang wat ik over heb, kan ik bijvoorbeeld inlijsten (tip!). Ik ben super tevreden over het resultaat. Het is precies zoals ik in gedachte had! Meer zien van dit kamertje? Houd dan mijn blog in de gaten voor de babykamer tour die in het nieuwe jaar online gaat. Echt waar, het wordt zoooo mooi…

  © Beeld Elisah Jacobs/InteriorJunkie.com

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Ontdek meerWoonverhalen

 • Laatste blogpost
 • Menu