Close

Mijn online interieurstyling volgen of (online)interieuradvies aan huis boeken?

Wooninspiratie: creëer rust en ruimte in een klein huis - Interior junkie
Menu

Search

 • I like my money right
  where i can see it:

 • 17-04-2024

  25 februari, 2018

  Wooninspiratie: creëer rust en ruimte in een klein huis

  Jullie kennen vast de uitspraak ‘chaos in je hoofd is chaos in je huis’. Je omgeving is vaak een symptoom voor de aandacht die je wel of niet aan jezelf geeft, gunt. In een klein huis kan een teveel aan spullen al meteen chaotisch maken, daarom in deze post wooninspiratie en tips om rust én ruimte te creëren in huis.

  Ken jij iemand die geen druk leven heeft? Die als antwoord op de vraag hoe het met je gaat niet zegt “Goed, wel druk!”. We hebben het druk. En verwachten ook best veel van onszelf. Niet zo gek dus als je het soms even allemaal niet meer kunt. Dat het niet ‘perfect’ loopt. Rust in huis is dan ook een pré.

  Dit allemaal was de aanleiding voor een interieurontwerp wat ik ruim een jaar geleden maakte, waarbij ik ruimte creëerde in een klein huis. Een klein oud huis met een ongebruikelijke indeling. Langwerpig, smal en met een open trap in de woonkamer. En vooral héél veel spullen en dus ook chaos in je hoofd. In mijn vorige blog vertelde ik over het gesprek voor je aan de slag gaat en gaf meteen wooninspiratie. De vraag die ik stelde en het meeste resultaat opleverde was; wat mag er blijven? Het antwoord was; alleen de tafel, de rest mag weg. Weg. Letterlijk ruimte maken voor verandering.

  Wooninspiratie: creëer rust en ruimte in een klein huis Wooninspiratie: creëer rust en ruimte in een klein huis

  Wooninspiratie: creëer rust en ruimte in een klein huis

  Ga voor groot

  Ja, het lijkt tegenstijdig maar ga voor grote elementen. Een paar grote elementen op een goede plek geven rust en overzicht. Bijvoorbeeld één groot kunstwerk in plaats van kleine lijstjes met vakantiefoto’s.

  Geen zichtlijnen please!

  Zeker bij een lange en smalle woning zorgen zichtlijnen er juist voor dat je het gevoel hebt in een gang te staan. Op doorreis naar een andere ruimte te moeten. Zorg voor onderbrekingen en creëer zo meer diepte. Dit trekt je op een prettige manier de ruimte in.

  Houd vloeroppervlak vrij

  Kies voor meubels die ‘hoog op hun poten’ staan. De midcentury meubels zijn hiervoor bijvoorbeeld geschikt, omdat de poten slank zijn en juist de eyecatcher vormen.

  Wooninspiratie: creëer rust en ruimte in een klein huis

  De hoogte in

  Het is het echt waard om te investeren in een mooie kast op maat die de hoogte van de ruimte benut. Zeker als je eens nagaat hoeveel spullen je maar een paar keer per jaar gebruikt.. zoals die bordspellen  voor die sporadische spelletjes avond. Met een leuk krukje of trapje werkt dit prima.

  Gebruik kleur

  Durf ook bij een kleine ruimte kleur te gebruiken. Vaak kiezen we toch voor wit-op-wit als we willen dat een kamer groter lijkt. Dit heeft vaak niet het gewenste effect. Zonder diepte is een ruimte ‘plat’ en daardoor dus niet altijd ruimtelijk.

  Wooninspiratie: creëer rust en ruimte in een klein huis

  Wooninspiratie: Vitamine D voor je huis

  Wij mensen hebben zon nodig. Dus trekken we automatisch naar de ruimtes in ons huis waar het licht prettig is. Probeer deze plekken in huis functioneel te maken, bijvoorbeeld door een zitje bij de vensterbank.

  Een plattegrond met een niet zo’n standaard indeling en een paar mooie aanzichten om de sfeer aan te geven. Een shopping list om nieuwe meubels te bestellen. Op zoek naar gordijnen. Opruimen en klussen. Het resultaat? De foto’s spreken voor zich! Een fijne omgeving om nieuwe plannen te maken. Benieuwd wat jullie van mijn wooninspiratie vinden.

  Beeld © Laura Klijnen

   

  lauraAls Wooncoach bij een bouwbedrijf geeft Laura dagelijks vorm aan wonen. Een huis dat echt bij jou past, voelt als thuis. En dat is veel meer dan een kleur op de muur.. In de interieurplannen van Laura staan persoonlijkheid en praktische uitvoerbaarheid centraal. Maar een kleurtje mag natuurlijk niet onbreken! Geen luchtkasteel, maar jouw droomhuis! Dat is voor iedereen bereikbaar. Is jouw interieur toe aan een make-over? Stuur haar een berichtje via Instagram of volg haar op Pinterest.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Ontdek meerWoonverhalen

 • Laatste blogpost
 • Menu