Close

Mijn online interieurstyling volgen of (online)interieuradvies aan huis boeken?

Wonen in een voormalige school in Amsterdam Noord - Interior junkie
Menu

Search

 • I like my money right
  where i can see it:

 • 15-04-2024

  22 december, 2015

  Wonen in een voormalige school in Amsterdam Noord

  Zo vlak voor de feestdagen reisde ik met het pontje af naar Noord om te gaan binnenkijken in het bijzondere huis van Marjon. Wat het nu zo bijzonder maakt? Ze woont samen met haar vriend Vincent en zoontje Kees in de voormalige stookruimte van een oude school uit 1929. Daar begonnen mijn handen natuurlijk flink van te jeuken…

  Marjon van der Velden is samen met Maud van der Wiel eigenaar van MMousse, dat begon als creatief bureau voor branding en merken in de markt zetten, maar is later verder uitgebreid. Hun twee inspirerende locaties in hartje Amsterdam kun je als bedrijf bijvoorbeeld huren voor bijvoorbeeld vergaderingen, brainstorms en andere events en zelf geven de twee ook meditatie- en yogales. De twee noemen hun bedrijf dan ook niet voor niets een ‘stadse oase’. “Dat heeft het concept MMousse gevoed,” aldus Marjon. “We geloven niet in eilandjes en blenden op onze manier branding en advies met inspirerende locaties, yoga en meditatie. Het gaat hartstikke goed; afgelopen oktober openden we zelfs een tweede locatie in Amsterdam, in een voormalige Armeense kerk. Echt te gek!”
  Naast haar kantoorpand mag haar huis er ook zeker wezen. Ik vond het al heel bijzonder om vanaf de voordeur door de voormalige school te lopen op weg naar het appartement van Marjon en haar gezin. Deze maand heeft deze binnenkijker ook een kerstig sausje, want Marjon had uiteraard al de kerstboom opgetuigd. Tja, wonen in Amsterdam Noord is zo gek nog niet!
  Kom binnenkijken bij Marjon en Vincent…

  Wonen in een voormalige school in Amsterdam Noord

  “Zicht op de eethoek vanuit de keuken. Bij de kerstboom begint het zitgedeelte. De kinderstoel is van Stokke.”


  Wonen in een voormalige school in Amsterdam Noord

  “Zicht op de zithoek vanuit de eethoek. We kozen voor een cognackleurige bank en fauteuil van Loods 5. Die matchen goed met de diepblauwe kelim.”


  Wonen in een voormalige school in Amsterdam Noord

  “Dit kunstwerkje staat op onze vintage kast en is van Judith in Wonderland.”


  Wow! Wat een bijzonder pand. Kun je er iets meer over vertellen?
  “Dit pand stamt uit 1929. Het is één van de eerste gebouwen in dit stadsdeel. Best bizar eigenlijk, want nu is dit stadsdeel helemaal volgebouwd. Dit pand bestaat uit drie gebouwen: de Sint-Rosaschool, het Sint-Rosaklooster en de Sint-Ritakerk. Het was voorheen een Meisjesschool waar je les kreeg van nonnen. Na de Meisjesschool hebben hier nog andere scholen gezeten zoals de Huishoudschool, Mulo en Mavo. We komen wel eens oud-leerlingen tegen die even binnen willen kijken om herinneringen op te halen, dat is zo leuk. Eind jaren negentig is het complex gerestaureerd en omgebouwd tot appartementen en bedrijfsruimten. In totaal zijn er in de school negen royale appartementen gerealiseerd, allemaal totaal verschillend van elkaar: de ene heeft verdiepingen, de andere weer niet. Sinds 2013 woon ik hier samen met mijn vriend Vincent en hebben we een zoontje Kees.”
  Wonen in een voormalige school in Amsterdam Noord

  “De vazen zijn van Van Dijk & Ko, een vintage winkel in Noord. Erin zitten o.a eucalyptus bladeren, die ruiken erg lekker.”


  Wonen in een voormalige school in Amsterdam Noord

  “De eetkamerstoelen vonden we op Marktplaats en kochten we bij Vitra. Het kleurrijke kleed is van Carpetvista.”


  Wonen in een voormalige school in Amsterdam Noord

  “Naast de deur een portret van ons zoontje Kees. De koelkast verfden we met krijtverf. De houten kist kochten we online bij Leuk Houten Speelgoed. Het denim kussentje is van HK Living”


  Dus jullie wonen in een oud klaslokaal?
  “Nee, we wonen in de voormalige stookruimte. Vanuit deze ruimte werd het hele pand verwarmd. Grappig: je ziet nog de afdrukken van de ketels op onze keukenvloer en de kleine ramen in de zithoek zijn de voormalige luchtschachten. Iedereen in dit pand woont bijzonder; zo zit beneden in dit gebouw een huis in de voormalige gymzaal. Erg mooi want hier heb je hele hoge plafonds. Wat ik zelf heel fijn vind aan onze woning is dat we verschillende verdiepingen hebben. Dat maakt het toch meer een huis dan een appartement. Het uitzicht vanuit onze woonkeuken is ook prachtig; je kijkt uit over heel Noord en het is hier altijd lekker licht.”
  Dat klinkt goed! Ooit plannen om ooit te verkassen naar bijvoorbeeld de voormalige gymzaal?
  “We zitten goed waar we zitten. De volgende stap wordt voor ons sowieso een huis met tuin buiten Amsterdam. Ik ben zelf opgegroeid in een dorp en had alle ruimte om buiten te spelen. Dat gun ik mijn zoontje Kees ook. Maar voorlopig zitten we goed in Noord. Het is een leuke buurt om te wonen”
  Wonen in een voormalige school in Amsterdam Noord

  “In de keuken vind je nog afdrukken van de ketels. De keuken zelf is gebouwd door de vorige bewoners. We vonden het mooi dus lieten het zo.”


  "Op het aanrecht staat een ingelijste quote van Therese Sennerholt."

  “Op het aanrecht staan een ingelijste quote van Therese Sennerholt en snijplanken die we kochten bij Loods5. De weegschaal is een familie erfstuk.”


  Wat is dan zo leuk aan wonen in deze buurt?
  “De Van der Pekbuurt is een buurtje in opkomst. De ambitie ligt om van de Van der Pekstraat de nieuwe Haarlemmerdijk te maken. Dit stadsdeel is nog lekker rauw en het fijne is dat je als bewoner onderdeel uitmaakt van de ontwikkeling en dus mee mag pionieren. Het publiek is gemêleerd en het mengt steeds beter. Ons pand wordt wel eens de ‘yuppenburcht’ genoemd, haha. Nog een voordeel van Noord is dat je niet in de stad zit, maar er wel dichtbij bent. Mijn bedrijf MMousse, dat ik samen run met Maud van de Wiel, is gelegen in de Nieuwmarktbuurt. Voor mij is dat nét over het water; binnen 2,5 minuut vaar ik met het pontje naar mijn werk.”
  Wonen in een voormalige school in Amsterdam Noord

  “Onze badkamer is heerlijk licht. De hammamdoek kregen we cadeau. De zeepjes zijn van Aesop en de rieten mand is van Bloomingville..”


  Hoe kun je jullie interieurstijl het beste omschrijven?
  “Belangrijk vind ik dat het leeft in huis met een rustige, warme basis. Het hoeft niet helemaal niet perfect te zijn. Ik hou zelf van een bohemian touch en vind het leuk om printjes en kleuren met elkaar te combineren. Zo vind je veel kelims in ons huis: in de zithoek- en eethoek bijvoorbeeld maar ook in onze slaapkamer. We haalden ze overal en nergens vandaan. De kleden in onze slaapkamer kreeg ik van mijn schoonmoeder. Die had ze nog ergens op zolder liggen en daar zijn we nog altijd blij mee. Heel toevallig ook: toen Vincent en ik gingen samenwonen, hadden we allebei witte Vitra stoelen. Dat was perfect want zo hoefden we niet nieuwe eetkamerstoelen te kopen.”
  Wat is jullie favoriete hoekje in huis?
  “De eettafel. Maar ik ben ook erg gek op ons bed; ik hou van slapen, hoewel ik dat wel minder doe sinds Kees er is. Vincent kookt vaak en dan zit ik gezellig aan de eettafel, terwijl Kees lekker rondkruipt. We zitten dus het meest in de woonkeuken. We zijn echte cocooners, ‘ons clubje van drie’. Vincent en ik vinden het heerlijk om met ons gezinnetje thuis te zijn. Op vrijdag is Vincent vrij en als ik dan thuis kom, heeft hij altijd wat lekkers gemaakt.”
  Wonen in een voormalige school in Amsterdam Noord

  “Het kleed is van mijn schoonmoeder geweest, die had ze nog ergens op zolder liggen. De stoel is van Vitra en de kussens kochten we bij H&M Home.”


  Wonen in een voormalige school in Amsterdam Noord

  “De woonkeuken is onze favoriete plek om te zitten. Het is er lekker licht. De koperen gloeilampen zijn van House Doctor.”


  Wonen in een voormalige school in Amsterdam Noord

  “De kussens zijn o.a van House Doctor en H&M Home, het plaid is van Missoni Home. Ik vind vooral de kleuren erg mooi. De poef is van Karwei.”


  Wonen in een voormalige school in Amsterdam Noord

  “Het make-up kastje is tweedehands en kochten we op Marktplaats.”


  Wat staat er nog op jullie verlanglijstje?
  Ik zou heel graag de zolder (niet op de foto, red.) verbouwen tot een plek om te spelen voor Kees maar ook als een ruimte voor mijn yoga. Nog een wens is een open haard in de eethoek op ooghoogte. Het kan alleen hier niet dus wie weet voor een volgend huis. Voor de rest zijn we erg tevreden met ons stulpje. We hebben niets te klagen.”
  Wat is jouw meest dierbare stuk in huis?
  “Het schilderij in de eethoek van een naakte dame is gemaakt door de Italiaanse kunstenaar Dario Moschetta en is mij erg dierbaar. Sinds dit schilderij snap ik dat kunst je kan blijven inspireren. Dario Moschetta mailde mij toen MMousse nét bestond, we hadden destijds namelijk ook een galerie functie en hij wilde er exposeren. Ik was op slag verliefd. Als er brand uitbreekt, neem ik het meteen mee. De foto van Kees is me ook heel dierbaar, maar die kan ik opnieuw laten maken als ik er wat gebeurt, het schilderij van Moschetta is een uniek stuk.”
  Wonen in een voormalige school in Amsterdam Noord

  “Het schilderij van een naakte vrouw is mijn meest dierbare stuk in huis. De lamp op het kastje is van Moooi.”


  Wonen in een voormalige school in Amsterdam Noord

  “Dit is het kamertje van Kees. Zijn bedje kochten we bij IKEA en verfden we zelf wit aan de onderkant. De lamp is van Muuto.”


  Wonen in een voormalige school in Amsterdam Noord

  Vincent bedacht de tekst voor het geboortekaartje. Wil je hier meer over weten, scroll dan naar beneden voor meer info…


  Wonen in een voormalige school in Amsterdam Noord

  “Het bankje waar mijn foto tegen aan leunt, is van Van Dijk & Ko.”


  En ik hoorde iets van een Running Dinner met buren. Vertel daar eens iets meer over…
  “We doen regelmatig iets met onze buren uit dit pand. Zo bedachten we het Running Dinner waar iedereen een menu op zich neemt. Elke gang eet je dan weer in een ander huis. Dat is superleuk om te doen. Dit jaar sluiten wij in ons huis af. We hebben echt het geluk dat we leuke buren hebben. Zo’n avondje is ook echt ongedwongen; in principe kun je zo op je sokken alle huizen af, haha.”
  Er hangt van alles in jullie kerstboom. Schuilt er achter elk figuurtje een verhaal?
  “De houten hangertjes doen me denken aan vroeger waar in mijn ouderlijk huis de kerstboom ook altijd behangen was met deze vrolijke hangertjes. Dat wenste ik later ook als ik een gezin had. Ik hou er zelf van om hangertjes cadeau te geven en als ik dat doe, dan geef ik mezelf er ook eentje cadeau. Zo hangt er bijvoorbeeld een hart in dat ik ook mijn zus cadeau gaf. Het beertje doet me denken aan mijn oma die vroeger altijd beertjes in de boom had hangen. Een ander hangertje komt helemaal uit Nicaragua. Dat nam mijn vader voor me mee.”
  Wonen in een voormalige school in Amsterdam Noord

  “In de kerstboom hangen voornamelijk houten hangertjes.”


  Wonen in een voormalige school in Amsterdam Noord

  “Vaak geef ik kerstfiguurtjes cadeau en dan koop ik er meteen eentje voor mezelf.”


  Wonen in een voormalige school in Amsterdam Noord

  “Vroeger hingen er thuis ook altijd houten hangertjes in de boom. Dat wilde ik later ook als ik een gezin had.”


  Hoe vieren jullie eigenlijk Kerstmis dit jaar?
  “Gezellig met familie. De feestdagen zijn bij ons altijd goed gevuld en daarnaast is Vincent rondom Kerstmis ook jarig dus het is altijd een drukke periode. Toch hadden we als plan om het dit jaar gezellig met z’n drietjes te vieren. Dat is niet gelukt, haha. Het wordt dus alle dagen met familie. Gezellig met z’n allen een boswandeling maken, warme chocolademelk drinken en vooral ook lekker eten. We waarderen de gezelligheid en warmte tijdens de kerst en het is altijd zo heerlijk ongedwongen. Met Oud & Nieuw zijn we thuis. Je kunt vanaf de zolder het vuurwerk goed zien.
  Wonen in een voormalige school in Amsterdam Noord

  “Het kastje is tweedehands en kochten we bij Van Dijk & Ko. Het kussentje op de kist is van H&M Home.”


  Wonen in een voormalige school in Amsterdam Noord

  “Vincent werk elke vrijdag thuis en als ik dan thuis kom, heeft hij al gekookt. Ik zit dan aan tafel als hij kookt, terwijl Kees rondkruipt. Dat is altijd zo gezellig.”


  Wonen in een voormalige school in Amsterdam Noord

  “De commode kochten we op Marktplaats en beschilderden en verhoogden we zelf. De muurstickers zijn van Ferm Living.”


  Wonen in een voormalige school in Amsterdam Noord

  “De keuken zat er al in, best handig, dus. De zilveren lampen zijn van Karwei.”


  Wonen in een voormalige school in Amsterdam Noord

  “De print van het Wilhelminadok was de allerlaatste en vonden we wel toepasselijk.”


  Wonen in een voormalige school in Amsterdam Noord

  “Aangrenzend aan onze slaapkamer zit onze inloopkast.”


  Wonen in een voormalige school in Amsterdam Noord

  “Op de muur zit de kleur Mizzle van Farrow & Ball. De lamp is van IKEA.”


  Wonen in een voormalige school in Amsterdam Noord

  “Het kleed is van House Doctor. De schommelstoel is van Vitra.”


  Benieuwd naar het kindergedichtje die Vincent bedacht voor op het geboortekaartje van hun zoontje Kees? Ik vroeg meteen of hij ze ook verkoopt. En verrek, de twee gingen als een malle een webshop openen waar je hele bijzondere, lieve maar vooral ook stoere gedichtjes vindt voor op geboortekaartjes, Lola Vie.
  Nog meer binnenkijkers op Interior Junkie:

  Beeld © Elisah Jacobs/InteriorJunkie

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Ontdek meerWoonverhalen

 • Laatste blogpost
 • Menu