Close

Mijn online interieurstyling volgen of (online)interieuradvies aan huis boeken?

Thuis in het stunning herenhuis in Antwerpen van Merel - Interior junkie
Menu

Search

 • I like my money right
  where i can see it:

 • 17-04-2024

  Thuis in het stunning herenhuis in Antwerpen van Merel

  Merel woont samen met haar man Timo en zoontjes Fender en Storm in een prachtig herenhuis in Antwerpen. Al bij binnenkomst is het smullen geblazen door de stunning hal waarin de originele tegels nog zichtbaar zijn. De rest van haar stulpje ziet er ook uit om door een ringetje te halen. Benieuwd? Kom maar binnen…

  Sinds een kleine vier jaar woont het gezin in dit negentiende eeuwse herenhuis in Antwerpen bestaande uit vier halve woonlagen en een souterrain. “Ons huis staat in Zuid, een woonwijk in Antwerpen met straten vol herenhuizen, de één nog mooier dan de ander. Als toerist kom je hier niet zo snel,” vertelt Merel. De zoektocht naar zo’n huis was al tijden bezig. Merel: “Timo zocht dagelijks op de site immoweb.be, de Belgische Funda. Met succes, hoewel dit huis hem in eerste instantie niet opviel als potentiële koop omdat het zo ouderwets en vervallen was.” Pas toen hij de foto’s aan Merel liet zien, was zij wel direct enthousiast. Merel: “Er zat zoveel potentie in, denk maar aan een tuin op het zuiden, grote kamers en authentieke details als de natuurstenen trap en messing trapleuningen. Tijdens de bezichtiging keek ik dwars door alle lagen behang, verlaagde plafonds en het oubollige interieur heen. Hier konden we wel wat tof van maken.” De volgende dag deed het stel een bod en kreeg het huis.

  Thuis in het stunning herenhuis in Antwerpen van Merel

  “Het bureau is tweedehands en scoorde ik via 2dehands.be en knapte ik zelf op. Het vloerkleed kreeg ik van kennissen uit Zuid-Afrika die er wonen. Het dier is een natuurlijke dood gestorven.  De prints zijn o.a van Desenio en Henri Matisse. Deze laatste is een kaartje wat ik inlijstte. Ook lijstte ik een sjaaltje in van mijn moeder.”

   

  Thuis in het stunning herenhuis in Antwerpen van Merel

  “De hal met de authentieke cementtegels.”

   

  Thuis in het stunning herenhuis in Antwerpen van Merel

  “Ik weet helaas niet meer waar het houten bankje van is. Het rieten tasje kocht ik jaren geleden op een markt in St. Tropez. De prints erboven zijn o.a via Etsy (James Bond en de lijntekening) en van Wijck Print (New York). De foto van de vrouw kocht ik op een expositie van Peter Lindbergh. Het handje en de overige print is via Pinterest.”

  Pinterest verslaafd

  Merel en haar gezin kwamen van een modern loft appartement aan de Antwerpse kaaien in een eeuwenoud herenhuis terecht, een hele ommezwaai. Toch ging het inrichten Merel niet in de koude kleren zitten. Merel: “Ik ben een die hard Pinterest fan en ben direct als een malle gaan pinnen toen we wisten dat de koop door ging. Ik wilde bij dit pand de oude charme van het herenhuis benadrukken. Daarnaast wist ik dat de meubels en accessoires die ik van mijn moeder erfde in dit huis beter tot z’n recht zouden komen.” Voor elke kamer bedacht Merel een ander sfeer, thema en kleurgebruik. Na anderhalf jaar grondig verbouwd te hebben (helaas met veel tegenslag rond de riolering en lekkages, red.) was hun droomhuis eindelijk af.

  Altijd bezig met nieuwe hoekjes

  Haar interieur omschrijft ze zelf als eclectisch, gevuld met erfstukken, design en DIY projectjes, voornamelijk van spullen die ze scoorde in kringloopwinkels. “Een huis is immers nooit af, dus in de vier jaar tijd dat we hier wonen, veranderde er genoeg hoor. Ik wissel graag met accessoires, posters en een likje verf. Ik heb altijd kleine projecten waar ik mee bezig ben en waar ik heel veel plezier en voldoening uit haal. Dat kan gaan van het opknappen van een oud kastje tot het schilderen van een muur en op zoek gaan naar nieuwe inspiratiebeelden voor boven mijn werkplek.”

  Thuis in het stunning herenhuis in Antwerpen van Merel

  “De bank is van Loods 5, het kastje is van mijn moeder geweest en stond vroeger in mijn ouderlijk huis.”

   

  Thuis in het stunning herenhuis in Antwerpen van Merel

  “Het mandje is een berbermandje en kocht ik bij Lood 5, de zwarte schaal is van Casa.”

  Boutique hotel

  Het meest trots is ze niet per se op een bepaalde ruimte of meubelstuk. Merel: “Ik krijg wel een heel ‘fier’ gevoel als mensen hier binnen stappen en vol enthousiasme vertellen dat ze het hier net een boutique hotel vinden en zich verbazen dat ik alles zelf heb gedaan. Dat is zo leuk, echt eer van je werk.” Het meest dierbare in dit herenhuis in Antwerpen vindt ze de luster in de hal, het kastje in de woonkamer en de grote kristallen lamp. Deze items waren ooit van haar moeder en stonden in het herenhuis in Breda waarin Merel opgroeide.

  Thuis in het stunning herenhuis in Antwerpen van Merel

  “De lamp is van mijn moeder geweest en is loodzwaar omdat het een messing voet heeft en met kristallen omhuld is.”

   

  Thuis in het stunning herenhuis in Antwerpen van Merel

  “De zwarte tint is Zwart Zijdeglans van Perfection. De piano kregen mijn broer en ik van mijn oma toen we klein waren. Ik speelde er als kind altijd op. De stolp is van  Maisons du Monde, het beeldje erin boetseerde mijn moeder en ben ik als kind!”


  In dit herenhuis in Antwerpen zijn er genoeg fijne plekjes om te zitten. “Aan de eettafel in het souterrain bijvoorbeeld, het leesstoeltje naast de piano of in mijn rotan stoel in de slaapkamer,” vertelt Merel. “Overigens is het souterrain de meest gebruikte ruimte van het huis: hier eten we, doen de kinderen hun huiswerk aan tafel en werk ik aan mijn bureau. Van hieruit heb je ook toegang tot de tuin.”

  Favoriete adresjes in Antwerpen

  Merel woont in de statige wijk Zuid, een plek welke je als toerist niet zo snel bezoekt. Toch is de wijk zeker een aanrader om doorheen te struinen met veel fijne plekjes om te toeven. “Om te woonwinkelen is The Recollection in de Kloosterstraat zeker een aanrader. Eigenlijk de hele Kloosterstraat is een must om te bezoeken,” vertelt Merel. “Daarnaast zijn St. Vincents en Goldwood ook ideaal om te woonwinkelen. Voor koffie tip ik Paco, Butchers Coffee, FelFel en Moss en uit eten ga ik graag bij Lewis Antwerpen, Graanmarkt 13 en Fiskebar. Het recent geopende August staat nog op mijn lijstje om nog te ontdekken, omdat het interieur echt prachtig is hier. Tot slot is Fosbury & Sons een heerlijke plek om te lunchen. Ook weer zo tof ingericht!”

  Thuis in het stunning herenhuis in Antwerpen van Merel

  “De gordijnen zijn via Heytens.be, de draadstoel is van IKEA, de koffers van Maisons du Monde en de lamp ook.”

   

  Thuis in het stunning herenhuis in Antwerpen van Merel

  “De kandelaars zijn van de kringloopwinkel, de vaas is van Madame Stoltz en de hoge vaas kocht ik op een tweedehands markt in Antwerpen. Het lijstje met de vlinder is via Museumwinkel.nl.”

   

  Thuis in het stunning herenhuis in Antwerpen van Merel

  “Een hele muur vol moois.”

   

  Thuis in het stunning herenhuis in Antwerpen van Merel

  “Onze slaapkamer. De blauwtint mengde ik zelf totdat ik ‘m mooi vond, want ik kon de juiste kleur maar niet vinden. Het nachtkastje is van Troc, een grote tweedehandswinkel in Antwerpen, het dekbedovertrek en de kussens van La Redoute en de spiegels kocht ik op verschillende marktjes en kringloopwinkels.”

   

  Thuis in het stunning herenhuis in Antwerpen van Merel

  “De rotan stoel is van de kringloop, de kussens erin van Numero 74 via Lidor. De kast is via De Snuffelhoeve in Zeeland, deze winkel verkoopt veel meubels met krijtverf.”

  Tweedehands moois scoren

  Voor tweedehands parels gaat ze weer los in kringloopwinkel Opnieuw & Co en De Kringwinkel in Antwerpen,, maar ook via tweedehands.be (de Belgische online marktplaats) en vlooienmarkten loopt ze vaak wat moois tegen het lijf. Een tip: via Goegekregen.net vind je een overzicht aan rommelmarkten. Merel: “In Brussel vind je ook de Vossenmarkt, dat is echt een aanrader om toffe meubels en accessoires voor kleine prijsjes te kopen. Start de dag wel vroeg, zo rond 6.30 uur!”

  Zwarte keuken

  De zwarte keuken in het souterrain springt direct in het oog doordat de muren wit zijn gelaten en er door het dakraam veel licht naar binnen valt. “Voor de meeste kamers in ons huis ben ik zelf met ideeën gekomen, voor de keuken heb ik me echter laten inspireren door een foto op Pinterest,” aldus Merel. “Maar dan in budget variant: we plaatsten een IKEA keuken en de lampjes boven het aanrecht maakte ik zelf met een gordijnroede die ik zwart gespoten heb en lampjes van Snoerboer.”

  Thuis in het stunning herenhuis in Antwerpen van Merel

  “De keukenkastjes zijn van IKEA, de zwarte kraan van Brico en de hanglampen van Snoerboer.”

   

  Thuis in het stunning herenhuis in Antwerpen van Merel

  “De marmeren plank is van Lijns.nl, de Ibiza kruiden kocht ik op Ibiza.”

   

  Thuis in het stunning herenhuis in Antwerpen van Merel

  “Het dienblad is van de kringloopwinkel. De lampen erboven zijn via Stoersnoer.nl.”

   

  Thuis in het stunning herenhuis in Antwerpen van Merel

  “De vitrinekast is van IKEA, het servies erin is van Wedgewood en erfde ik van mijn oma en moeder. Het herinnert me dagelijks aan hun. Uiteraard staat het hier niet alleen voor de sier, we gebruiken het ook echt.”

   

  Thuis in het stunning herenhuis in Antwerpen van Merel

  “De print met Hakuna Matata is een letterbord en kocht ik bij Kwantum, het beeldje kreeg ik van mijn schoonouders uit Zuid-Afrika. De print met hoofd is van Desenio, het salamander beeldje kocht ik in Zuid-Afrika en Namibie. Daar overnachtte ik in de Kalahari woestijn en kocht ik dat beeldje van bosjesmannen die het met de hand sneden en schilderden. Het marmeren blad is van Kwantum, het houden beeldje erop van Flying Tiger. “

  Liefde voor zwart

  De woonkamer is voornamelijk zwart-wit met bij het hoekje van de piano zelfs een hele zwarte muur. Merel: “Ik ben een liefhebber van zwart. Ondanks dat veel mensen misschien liever zwart mijden in een interieur omdat het geen warme kleur zou zijn, vind ik zwart juist heel veel sfeer geven. Het liedje van The Rolling Stones, ‘paint it black’, is eigenlijk wel van toepassing op mijzelf: geef iets een likje zwarte verf en het geeft direct een warm sfeervol karakter als je het goed combineert. Zo is de muur achter de piano nu een eyecatcher en past de piano in het geheel. De palm, de zwart-witte vaas en het beeld dat mijn mama boetseerde komen nu bovendien veel beter uit.”

  Thuis in het stunning herenhuis in Antwerpen van Merel

  “De kast is van IKEA, de spiegel kreeg ik van mijn vader toen ik op mezelf ging wonen.”

   

  Thuis in het stunning herenhuis in Antwerpen van Merel

  “De kroonluchter is van de vorige bewoners geweest, een oud koppel dat nog zoveel liefde voor elkaar had. Ze kregen deze lamp als huwelijkscadeau, maar het paste niet in hun nieuwe appartement dus vroegen ze of wij ‘m wilden hebben. Wellicht geeft deze lamp ons net zoveel liefde en geluk!”

   

  Thuis in het stunning herenhuis in Antwerpen van Merel

  “Het behang is van Eiffinger, de kast van IKEA en schilderde ik zelf.”

  De waskoker

  Ook het badkamermeubel in de badkamer met losse waskommen en een kast met gordijntjes valt op. Net als de waskoker in de hoek, een hele handige oplossing. Merel: “Deze koker loopt recht naar beneden naar onze bijkeuken waar de wasmachines staan. Vuile was hoef ik dus nu niet meer drie trappen naar beneden te sjouwen.” Merel veranderde wel het een en ander aan deze ruimte, hoewel de indeling hetzelfde bleef. “Ik verander nogal graag en ondanks dat ik een liefhebber van zwart ben, durf ik ook wel te experimenteren met kleur. In deze ruimte verfde ik een muur in een eucalyptusgroene kleur. Hiervoor was het  roze. Ook het badkamermeubel pakte ik aan. De houten plank waar de waskommen op staan, zakte een beetje door. Er moesten poten onder, wat ik ontzettend lelijk vond. Ineens kreeg ik een ingeving: laat ik gordijntjes ervoor hangen, net zoals keukens in de jaren 50 hadden. Mijn buurvrouw kan goed met een naaimachine overweg en zij maakte de gordijntjes voor me. Resultaat: een extra zwarte toets in de badkamer en de lelijke poten zijn weggewerkt.”

  Thuis in het stunning herenhuis in Antwerpen van Merel

  “Zicht op de badkamer vanuit de hal.”

   

  Thuis in het stunning herenhuis in Antwerpen van Merel

  De waskommen en de spiegels zijn van Brico.”

   

  Thuis in het stunning herenhuis in Antwerpen van Merel

  “Het badkamermeubel maakte ik zelf. Het barokke kastje kocht ik ooit in Zeeland bij Bomont en schilderde ik zelf wit.”

   

  Thuis in het stunning herenhuis in Antwerpen van Merel

  “De hoedjes zijn van Zalando en H&M. Eronder onze waskoker, handig!”

   

  Thuis in het stunning herenhuis in Antwerpen van Merel

  “Het behang is van Dutch Wall Coverings, de zebra theelichthouder van H&M Home en de zwarte vaas is via de kringloopwinkel.”

  Bijzondere prints

  Veel prints aan de muur scoort Merel op Etsy. “Hier vind je werk van creatieve mensen en (beginnende) kunstenaars. Het mooie is vaak dat je een bestand via Etsy vaak digitaal koopt, waarmee je naar de copyshop kan gaan en je je poster direct kan laten printen. Geen overbodige pakketjes die verstuurd hoeven worden en binnen no time een nieuw piece of art aan de muur.” Voor boven haar bureau wisselt ze vaak met kaartjes die ze overal verzamelt of van Pinterest haalt. “Toen Emma deze fotoshoot deed, was er een roze thema, inmiddels is het roze velours stoeltje weer verkocht en staat er een Wishbone te pronken aan mijn bureau, met allerlei foto’s, prints en kaartjes in nude en bruine tinten.”

  Thuis in het stunning herenhuis in Antwerpen van Merel

  “Het bureau is van IKEA, de stoel van Kick Collection, de kast ernaast is de oude commode van mijn zoontjes. Ik vond het zonde om het weg te doen, nu staat hij ideaal op kantoor omdat al mijn ordners erin passen.”

   

  Thuis in het stunning herenhuis in Antwerpen van Merel

  “De zwarte lamp is van Westwing, de pot met geometrische print is van Loods 5.”

   

  Thuis in het stunning herenhuis in Antwerpen van Merel

  “Het rek is van Stoermetaal.nl, de prints erop verzamelde ik op Pinterest.”

   

  Thuis in het stunning herenhuis in Antwerpen van Merel

  “Het behang is van Kwantum, de kussens vab H&M Home en de print is van Manana Manana.”

  Kinderkamer inspiratie

  Wat ook meteen opvalt, zijn de kleurrijke kinderkamers en een kleurrijk jungle behang. “Daar zijn Storm en Fender helemaal fan van. Ze zeggen vaak ‘mamma, we kunnen pipi (een plasje doen, red.) in de jungle!” Maar ook hun kamertjes zijn o zo gezellig met veel blauwe accenten. Merel: “De twee kamers op de bovenverdieping staan helemaal in het teken van onze jongens. Zij zijn echter niet zo’n fan van zwart, maar uiteraard zien ze liever kleur. Vandaar de keuze voor het stipjesbehang van Oilily op de ene slaapkamer en een creatief blauw muurtje in de andere. Elke kamer heeft bij het bed een inspiratiewandje met verschillende prints. Dit zijn van die projectjes waar ik uren mee bezig kan zijn, dan zoek ik prints en andere wanddecoratie bij elkaar en mix & match ik totdat ik de perfecte samenstelling gevonden heb.”
  Dit huis ziet er af uit, maar er staat altijd nog wat op haar woonwensenlijstje. “Ik denk dat we het maximale uit dit huis hebben gehaald qua verbouwingen en renovaties,” aldus Merel. “Op naar een nieuw avontuur dan maar?!”

  Thuis in het stunning herenhuis in Antwerpen van Merel

  “Het dekbedovertrek is van Snurk, het nachtkastje van IKEA, de blauwe tint is zijdeglans muurverf Zeemeermin van Perfection. De neushoorn is van ZARA Home, het HEY vlaggetje kreeg ik van twee Spaanse meiden uit Barcelona via Etsy, de print met walvissen is van Desenio, de pompons van Kwantum en de Red Star Line print kocht ik in het gelijknamige museum in Antwerpen.”

   

  Thuis in het stunning herenhuis in Antwerpen van Merel

  “De robot is van Blokker, de dino van de kringloop, de man met snor vond ik op Google en printte ik zelf uit, net als die van de man op de fiets.”

   

  Thuis in het stunning herenhuis in Antwerpen van Merel

  “Het dekbedovertrek is van Beddinghouse, het bed is van IKEA. De Zoo print kocht ik in Zoo Antwerpen. Deze werden gratis uitgedeeld. Ik plakte het op hardboard. De leeuw is van HAY, de letter S van Xenos en Hello is van Flying Tiger.”

   

  Thuis in het stunning herenhuis in Antwerpen van Merel

  “Het behang is van Oilily, de kast van de Snuffelhoeve en de dino via de kringloopwinkel.”


  Meer weten over Merel volg haar dan op Instagram.
  Bekijk hier de eerdere woontips uit het huis van Merel:

  Nog meer binnenkijkers vol wooninspiratie:

  Beeld © Emma Peijnenburg/InteriorJunkie.com

  Thuis in het stunning herenhuis in Antwerpen van Merel

  2 reacties op “Thuis in het stunning herenhuis in Antwerpen van Merel”

  1. Vanessa schreef:

   Ik kan veel schrijven maar ik hou het kort. PRACHTIG!

  2. Femmie schreef:

   Tot in de puntjes: prachtig af!!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Ontdek meerWoonverhalen

 • Laatste blogpost
 • Menu