Close

Mijn online interieurstyling volgen of (online)interieuradvies aan huis boeken?

Schoonmaaktips voor thuis met een baby - Interior junkie
Menu

Search

 • I like my money right
  where i can see it:

 • 19-05-2024

  Schoonmaaktips voor thuis met een baby

  Er is heel wat veranderd in ons huishouden met een kleintje erbij. Sinds de komst van Oliver draaien er niet alleen maar heel veel wasjes, ook poets ik er flink op los. Dat was al het geval tijdens de zwangerschap (nesteldrang!). Nu maak ik alles schoon om het huis babyproof te houden. Bij deze dus schoonmaaktips.

  Hallo kleintje! Ineens ben je mamma en is er een extra bewoner in huis (naast de kat) waarvoor je moet zorgen. Sinds de komst van ons zoontje is het thuis flink aanpoten. Helemaal wat het schoonmaken betreft. Ik was al een poetsmiep (heb je deze video bijvoorbeeld al gezien waarin ik tips geef voor De Grote Voorjaarsschoonmaak?), maar met een baby in huis helemaal. Dan heb ik het niet alleen over straaltjes plas en poepspetters op de grond, muur én mijzelf tijdens het verschonen. Nee, het hele huis heeft extra aandacht nodig met een kleintje. Schoonmaaktips heb ik dan ook volop.

  Schoonmaaktips voor thuis met een baby

  Tip 1: lucht het huis dagelijks

  In de kraamweek was ik flink aan het cocoonen. Ik kwam niet verder dan mijn slaapkamer. Die was donker, ik had alle gordijnen en ramen potdicht, terwijl buiten heerlijk het zonnetje scheen. Geen wonder dat ik me zo duf als een konijn voelde. Gelukkig gooide de kraamverzorgster op een gegeven moment alle ramen open. Het daglicht én de frisse lucht deden mij en de kleine meer dan goed. Goed ventileren gaat muffe luchtjes, schimmel en vocht tegen, het zuivert de lucht in huis zodat je minder snel ziek wordt én je wordt er lekker wakker van. Niets zo fijn dan frisse lucht inademen, toch? Daarnaast moest mijn kleintje heel veel niezen in de eerste week, omdat alle baby’s moeten wennen aan hun nieuwe leefomgeving vol stofjes in de lucht. Na ventilatie werd dat een stuk minder.

  Schoonmaaktips voor thuis met een baby

  Tip 2: dweil erop los

  Iedere ouder kent die tikkende tijdbom ‘daar beneden’ als je een zoontje hebt: de kans is groot dat je meerdere keren per dag een straaltje plas over je heen krijgt en meteen ook even je mooie gouden behang én de vloer mee pakt, om vervolgens als ‘toetje’ te komen met een lading spetterpoep. Dit voorkom je helaas niet (geloof me, ik dacht dat ik heel snel was in het pakken van een nieuwe luier, maar helaas: is niet te stoppen…) maar je kunt het leed wel verzachten. Gelukkig heb ik sinds kort de SpeedPro Max Aqua steelstofzuiger van Philips die zuigt én dweilt tegelijkertijd. Ideaal, want de steelstofzuiger verwijdert direct hardnekkig vuil. Voor bovenstaand vooral pak ik hem erbij om de vloer snel schoon te dweilen en ook meteen verdwaald stof op te zuigen. Na gebruik gooi je de dweil zo de wasmachine in. FYI: de zuig en dweilfunctie is ook super handig in de rest van het huis en dan voornamelijk in mijn keuken met Portugese tegels. Die blinken erna als een malle.

  Schoonmaaktips voor thuis met een baby

  Tip 3: voorbereiding is het halve werk

  Zorg dat je op elke verdieping reinigingsdoekjes hebt. Zo voorkom je dat je de hele tijd trappen loopt én kun je gemakkelijk even snel iets schoonmaken. Die kleine van ons heeft op een dag meerdere slaapplekjes: ‘s nachts op onze slaapkamer, overdag op zijn babykamer of in de woonkamer als het tropisch weer is én in de middag in de logeerkamer op zolder waar we samen een middagdutje doen. Elke verdieping heeft dus zo zijn aandacht nodig. Gaat er eens wat mis (zie tip 2) dan heb ik snel schoonmaakdoekjes in de aanslag. Die doekjes zijn trouwens ideaal om even snel schoon te maken. Het aanrecht heb je zo gedaan, net als de wc-bril en de ramen.

  Schoonmaaktips voor thuis met een baby

  Tip 4: hou je huis ook huisdierproof

  Iedereen die, net als ik, een kat heeft, weet dat deze trouwe viervoeter zo eigenwijs als wat is en ondanks alle waarschuwingen toch altijd stiekem in het ledikantje gaat liggen. Dat doet die van ons dus ook als ik met de kleine aan het dansen ben in de woonkamer en de babykamer per ongeluk niet heb dichtgedaan. Gevolg: haren! Gelukkig heeft bovenstaande steelstofzuiger een speciaal mondstuk voor huisdierharen zodat ik heel gemakkelijk alle haren kan opzuigen. Het standaard kopstuk klik je er gemakkelijk vanaf en zet er de nieuwe op. Nu die kat van mij eens opvoeden…

  Tip 5: wervelwind vlak voor het slapen gaan

  Ruim alle troep voor het slapen gaan op. Dat is wellicht een rotklusje als je net naar bed wilt om nog even twee uurtjes slaap mee te pakken, voordat de kleine zich weer meldt. Maar niets zo fijn om ‘s ochtends wakker te worden in een opgeruimd huis.

  Schoonmaaktips voor thuis met een baby

  Schoonmaaktips voor thuis met een baby

  Tip 6: schaf een stofzuiger aan zonder snoer

  Geloof me: als je er eenmaal eentje hebt, wil je nooit meer anders. Nooit meer gedoe met een snoer wat te kort is. Of een waterbakje van de kat dat omver wordt gegooid door het snoer (gebeurde bij mij dagelijks) of een man die zijn nek bijna breekt over het snoer. Ik ben ontzettend blij met de SpeedPro Max Aqua; ik pak ‘m zo uit de kast en zuig er het hele huis mee op los (FYI: hij kan tot 75 minuten worden gebruikt). Wel confronterend: er zit een lampje in zodat ik meteen kan zien hoe stoffig mijn huis is (na één dag alweer, zucht…).

  Na gebruik hang ik de steelstofzuiger gemakkelijk aan de magnetische oplader, zodat ik nooit misgrijp qua stroom bij het volgende gebruik. Wellicht overbodige luxe, maar ik heb twee stofzuigers in huis; de ene op zolder, de andere op de benedenverdieping. Scheelt mij weer sjouwen. Tja, als je eenmaal kinderen krijgt, kies je eerder voor gemak. Nog zo’n tip dus: investeer in een paar goede (steel)stofzuigers voor thuis. Dan maar even wat minder shoppen voor in je kledingkast. Als je er goed voor zorgt, heb je er jaren lol van én het scheelt je aanzienlijk veel schoonmaaktijd, dus weer extra quality time met je kleintje.

  Schoonmaaktips voor thuis met een baby

  Tip 7: spelenderwijs schoonmaken met je eigen hulpje

  Ikzelf heb een nichtje wat met haar anderhalf jaar gek is op poetsen. Dus mijn laatste tip: maak er met je kleintje een spelletje van. Geef hem een schoonmaakdoekje om mee te helpen. Nu is die van mijn er nog te klein voor, maar ik blijf hoop houden voor de toekomst…

  Ik hoop dat je wat hebt aan mijn schoonmaaktips. Meer weten over mijn beste vriend de SpeedPro Max Aqua check dan even de website van Philips.

  * Dit is een inspirerende samenwerking met Philips. Door samen te werken met merken kan Interior Junkie blijven bestaan. Thanks voor de support. 

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Ontdek meerWoonverhalen

 • Laatste blogpost
 • Menu