Menu

Search

  • I like my money right
    where i can see it:

  • 27-07-2024

    Lichtplan maken voor de tuin: zo deed ik dat voor onze bostuin

    Al bij het vallen van de schemering op de eerste dag in ons natuurhuisje Suikerbossie, het mooiste natuurhuisje in Drenthe, kwam ik er al achter dat er buitenverlichting moest komen. Daar was geen twijfel over mogelijk, want zodra het donker werd, keken we tegen een enorm zwart gat aan. Niks aan, dus ging ik samen met Karwei aan de slag met het lichtplan maken voor de tuin. Mijn tips op een rij.

    Ik vind het maken van een lichtplan stiekem het allerleukste van het inrichten van een ruimte. Door te werken met verschillende soorten verlichting (zoals basis verlichting, functionele verlichting en sfeerverlichting) voeg je direct meer sfeer toe aan je (buiten)ruimte. Ook voor de veiligheid is buitenverlichting handig. Zo lijkt het net alsof er iemand thuis is; een natuurhuisje waar het in de avond pikkedonker is, voelt voor mij veiliger als er eenmaal buitenverlichting is, of ik er nu ben of niet. Ok, het hoeft geen lichtshow te worden, maar subtiele verlichting rondom de tuin maakt het geheel meteen een stuk mooier.

    Maar voor welke verlichting kies je en waar moet het staan? Ik kan mij voorstellen dat je het lastig vindt als je gaat starten met het maken van een lichtplan voor de tuin. Er komen zoveel keuzes op je af: welke verlichting, welke armaturen, kies je voor LED en/of solar en waar in de tuin moet je het dan plaatsen? In deze blogpost geef ik je stap voor stap tips hoe je je eigen lichtplan voor de tuin maakt.

    Benodigdheden voor een lichtplan maken voor de tuin:

    • A3 of A4 papier.
    • Potlood of pen.
    • Passer (optioneel)
    • Markeerstiften.

    Als je alle benodigdheden hebt, dan teken je een plattegrond van tuin op papier. Dit hoeft niet op schaal, maar kan wel. Gebruik voor dat laatste een handige schaallineaal. Neem ook het tuinhuisje, speeltoestellen, grotere bomen en het huis mee, want dit zijn elementen waar verlichting kan terugkomen. Vergeet ook zeker niet het terras, een pad door het gras etc. Ook hier kun je spelen met verlichting. De bedoeling van de plattegrond is dat je in één oogopslag ziet hoe de tuin is ingedeeld. Zodoende kun je beter bepalen waar je wilt werken met verlichting.

    Bedenk goed na: waar in de tuin zit je en wat doe je er?

    De allereerste stap om je lichtplan te maken, is bekijken hoe je de tuin in de avond gebruikt. Je pakt je plattegrond erbij en omcirkelt alle ruimtes waar je ‘s avonds zit, zoals een hoekje waar je borrelt met vrienden of de eettafel voor een romantisch etentje onder de sterren. Dit doe je ook voor de plekken in de tuin die je wil accentueren. Je wilt bijvoorbeeld een bepaalde boom uitlichten in de avond of een speelhuisje. Omcirkel ook deze plekken.

    Bekijk welk soort verlichting waar het beste in de tuin past

    In de tuin zit je ‘s avonds voornamelijk om heerlijk uit te rusten. Sfeerverlichting speelt dan zeker de hoofdrol. Maar ik kan het me ook voorstellen dat je bepaalde elementen zoals een boom wilt uitlichten. Voor onze Drentse bostuin koos ik voor zowel sfeer- als accentverlichting. Maar ook functioneel licht komt terug in bijvoorbeeld een gevellamp naast de voordeur.

    In de eethoek wilde ik graag sfeerverlichting voor etentjes tijdens zwoele zomeravonden. Maar de twee bomen waar je tegenaan kijkt, wilde ik juist weer accentueren. In je plattegrond teken je in de belangrijke zones een bolletje (één bolletje per verlichting) en met een markeerstift teken je die in. Bijvoorbeeld: rood staat voor sfeerverlichting, geel voor functionele verlichting, oranje voor accentverlichting.

    In onze bostuin heb je drie verschillende loungeplekken: de eethoek, het zitje tussen de twee bomen en de chillhoek aan de landschapszijde. Bomen rondom de tuin wilde ik uitgelicht hebben, zodat je ‘s avonds niet tegen een donker gat aan kijkt. Aan de voorkant koos ik voor solar verlichting in de vorm van keien. Zo lijken de lampen op te gaan in de tuin. Je moet even goed kijken wat het nou precies is en ik denk dat de lampjes naarmate het winter wordt, ook meer ‘viezig’ worden zodat ze helemaal met de tuin blenden. Gelukkig vond ik bij Karwei een ruim aanbod van de mooiste buiten- en tuinverlichting.

    Het zitje aan de landschapszijde heeft in de avond door het licht van de woonkamer, al genoeg licht, dus hier bedacht ik geen extra sfeerverlichting. Daarnaast geeft accentverlichting van de keien in de avond ook al prachtig (sfeer)licht. Voor het zitje tussen de bomen geldt hetzelfde, ook omdat deze vlakbij het huisje staat.

    Het speelhuisje, dé eyecatcher van onze Drentse bostuin, wordt in de avond dan wel niet gebruikt, toch wilde ik het wel accentueren. Ik koos voor een lichtslinger die ik bevestigde aan het puntdakje. Wanneer het avond wordt, heeft het huisje iets sprookjesachtig. Daar wil elk kindje toch stiekem in overnachten?

    Tot slot wilde ik het begin van het pad accentueren met sfeerverlichting, zodat het altijd een goede binnenkomer is als je ‘s avonds aan komt. Net als de buitenlamp aan de gevel. We hebben een grote tuin; zo’n 1400 m2, maar toch koos ik er bewust voor niet teveel lampen te plaatsen. Ik wil niet het gevoel van een lichtshow hebben in de tuin. Voor onze bostuin koos ik subtiele verlichting her en der. We grenzen tegen een natuurgebied aan en we willen ervoor waken dat we straks geen beest meer zien, omdat het te licht voor hen is.

    Kies je voor stroom of solar in het lichtplan voor de tuin?

    Hoewel onze Haarlemse stadstuin buitenverlichting op stroom heeft, koos ik voor onze Drentse bostuin voor buitenverlichting op zonne-energie. Dit was voor ons budgettechnisch, omdat je anders stroom moet aanleggen in de tuin. Het voordeel van tuinverlichting op zonne-energie is dat je duurzaam bezig bent, je geen energiekosten hebt en het budgetvriendelijk is. Het nadeel is dat op bewolkte dagen de verlichting het niet doet, omdat het zonnepaneel niet opgeladen is door de zon. In de zomermaanden heb je er meer profijt van dan in de wintermaanden. Ook moet je goed nadenken over de ligging van jouw tuin. In een tuin waar weinig zon komt, heb je natuurlijk weinig aan solar buitenverlichting.

    Buitenverlichting op stroom is meer kostbaar omdat je het aan moet leggen, maar als het er eenmaal in zit, heb je er jarenlang plezier van. En ook: je verlichting doet het altijd, winter of niet. Nu heeft een tuin, anders dan binnenshuis, niet standaard stopcontacten. De stroom in onze Haarlemse stadstuin kwam vanuit het tuinhuisje. Goed is dus ook om na te denken van waaruit je de stroom wilt halen bij het aanleggen van je tuin. De stroom in onze Haarlemse stadstuin trokken we vanuit het tuinhuisje toen onze tuin werd aangelegd.

    Dus de keuze voor stroom of solar is helemaal up to you. Voor onze Drentse bostuin was solar, ook door het karakter van een natuurhuisje, perfect. Voor onze tuin in Haarlem (op het noord-westen gelegen met in de winter nooit zon) was het pure noodzaak.

    Deze buitenverlichting kocht ik voor onze bostuin:

    Ik ben heel erg tevreden met het lichtplan voor in de tuin voor ons natuurhuisje en we kregen van gasten al te horen hoe sfeervol ze het er in de avond vinden. Goed om te weten is dat je bij Karwei nog veel meer gave buitenlampen kan vinden. Voor nu ben ik erg benieuwd wat je van de verlichting in onze Drentse bostuin vindt. Laat je het hieronder in een reactie even weten?

    *Dit is een inspirerende samenwerking met Karwei. Door samen te werken met merken kan Interior Junkie blijven bestaan. Thanks voor de support!

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Ontdek meerWoonverhalen

  • Laatste blogpost
  • Menu