Close

Mijn online interieurstyling volgen of (online)interieuradvies aan huis boeken?

Help! Mijn planten gaan dood
Menu

Search

 • I like my money right
  where i can see it:

 • 17-04-2024

  Help! Mijn planten gaan dood. Wat nu?

  Als je niet gezegend bent met zulke groene vingers, net zoals ik, dan is het in leven houden van je planten een hele uitdaging. Mijn planten gaan bijna altijd dood. Te veel of te weinig water, geen daglicht of vol in de zon. Er is altijd wel een reden waarom mijn planten het loodje leggen.

  Planten hebben in huis drie cruciale benodigdheden: zonlicht, frisse lucht en water. Vergeet je een van deze elementen, dan zal je plant niet lang leven. Maar met deze tips zal dat zeker niet meer gebeuren.

  Laat je planten leven

  Wil je jouw planten in leven houden dan moet je ze goed verzorgen. Geef ze al de liefde die je hebt en volg anders deze tips bij de meest voorkomende plantproblemen.

  Slappe en hangende blaadjes

  Als de bladeren van je plant slap zijn en hangen, dan heeft hij waarschijnlijk te weinig water gehad. To do: geef je plant gereguleerd water.

  Tip: laat de plant bij aankoop in de pot zitten. Zet de plant met pot en al in jouw favoriete bloempot. Zo kun je de plant er makkelijk uithalen en in een bakje met water zetten. Je plant drinkt de benodigde hoeveelheid water en niet meer. Zo voorkom je dat je plant doodgaat aan te veel water.

  Groene bladeren worden geel

  Deze verandering kan meerdere oorzaken hebben. Te weinig zonlicht, voeding of een te warme standplaats zijn de meest voorkomende oorzaken. To do: zet je plant eens op een andere plek en geef hem een klein beetje extra voeding. Houd de plant goed in de gaten of er verandering plaatsvindt.

  Bruine stengels en wortels

  Worden de stengels van de plant bruin? Dan is de wortel aan het rotten. Wortelrot ontstaat wanneer je plant zijn water niet goed kwijt kan, waardoor de plant in een laagje water blijft staan. Een te kleine pot kan hier een reden van zijn. To do: verpot je plant in een grotere bloempot. Zorg dat het water in deze pot goed kan weglopen.

  Verzorgingstips

  Naast de bekende plantproblemen zijn er nog een aantal algemene tips waarmee je jouw lievelingsplant mooi kunnen houden.

  • Kies de juiste bloempot:  niet te klein (dan kan de plant zijn water niet kwijt) maar ook niet te groot.
  • Zorg voor goede potgrond bij het verpotten van de plant.
  • Zet de plant niet te dicht bij de airco of de verwarming.
  • Geef je planten de juiste hoeveelheid water. Niet te veel en niet te weinig. Bij veel zonlicht – in de zomer – heeft je plant meer water nodig.

   

  Planten voor groentjes

  Tijdsgebrek is een van de reden waarom planten in huis het niet overleven. De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is: Hoeveel tijd heb ik om mijn planten te verzorgen? Heb je weinig tijd? Dan zijn de volgende planten het meest geschikt voor jou: Zebracactus, Drakenbloemblad, vingerplant, vetplant, (dwerg) banaan, bladbegonia en de cactus.

  Cactus in een pot - planten

  Beeld: Carina

   

  Nep echt of echt nep?

  Fake it, till you make it. Durf jij het niet meer aan om levende planten te kopen? Dan kun je altijd nog voor de “fake” plant gaan. In de afgelopen jaren heeft de kunstplant zijn opmars gemaakt. De kunstplanten zijn steeds mooier en lijken steeds meer op de echte variant. Daarom kiezen veel mensen voor een combinatie van echte planten en kunstplanten in huis. Check maar eens even die nep Strelitzia in de slaapkamer van Interior Junkie Elisah.

  Kunstplant in bloempot - planten

  Beeld: Carina

  Beeld header: Pressloft – Wild and Wolf

  carina

  Carina is een content creator met een passie voor lifestyle, interieur en fotografie. Tijdens haar studie Communication and Multimedia Design lanceerde zij haar eigen Instagram pagina @flatlay.your.day, waar ze de leukste flatlay kiekjes deelt. Met haar grote liefde voor interieur en dan vooral vrolijke woonaccessoires weet zij iedere keer te verrassen. Voor Interior Junkie fotografeert ze de leukste interieur items en schrijft ze inspirerende artikelen waarin zij haar passie, ideeën en ervaringen deelt omtrent interieur.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Ontdek meerWoonverhalen

 • Laatste blogpost
 • Menu