Close

Mijn online interieurstyling volgen of (online)interieuradvies aan huis boeken?

Gordijnen kiezen: zo voeg je direct meer sfeer toe - Interior junkie
Menu

Search

 • I like my money right
  where i can see it:

 • 17-04-2024

  22 juli, 2022

  Gordijnen kiezen: zo voeg je direct meer sfeer toe

  Gordijnen kiezen: dat kan best lastig zijn, want waar begin je? Met het uitzoeken van de kleur of juist de stof? Het was je vast en zeker wel opgevallen dat ons natuurhuisje Suikerbossie ineens een stuk sfeervoller werd toen de gordijnen eenmaal hingen. Het was even een zoektocht naar de perfecte gordijnen die binnen het Japandi interieur passen van het mooiste natuurhuisje in Drenthe. Zo ging ik te werk…

  Gordijnen kiezen: houd je aan het kleurenpalet

  Bij het inrichten van een ruimte ga je natuurlijk, na het maken van een moodboard, eerst de kleuren bepalen waarmee je wilt werken. Ik tip altijd niet meer dan vijf, maximaal zes kleuren terug te laten komen in een ruimte. Je hebt hoofdkleuren, de kleuren die je terug vindt op de muren en grotere meubels, zoals je bank. En je hebt accentkleuren, de kleuren die terugkomen in kleinmeubelen en woonaccessoires. Nu bedacht ik als kleurenpalet voor Suikerbossie: roomwit, beige, groen, donkerbruin, zand. De gordijnen moesten dus een neutrale kleur krijgen, een hele uitdaging voor mij, aangezien ik (bijna) altijd met uitgesproken kleuren werk.

  Zorg voor een mooi contrast met de muren

  Ik twijfelde een tijdje welke kleur gordijnen ik moest nemen. In eerste instantie koos ik voor precies dezelfde tint als de muren. Maar toen ik het staaltje eenmaal naast de muren hield, vond ik het niet spannend genoeg. Het zou teveel van hetzelfde zijn; een beetje saai, dus. Door net even een tintje donkerder te kiezen, merkte ik dat zowel de gordijnen als de muren er meer uitsprongen. Als je alles dezelfde tint hebt, valt de kleur weg. Er gebeurt weinig. Kies je voor een contrastkleur, zoals de zandkleur die ik koos voor de gordijnen, dan wordt het geheel een stuk spannender. Voor de woonkamer in ons Haarlemse huis koos ik bijvoorbeeld voor cognackleurige gordijnen tegenover een lichtgrijze muur. Het is mooi om te zien hoe deze twee elementen elkaar versterken in de ruimte. Dat wilde ik ook voor Suikerbossie.

  Vraag altijd stalen op

  Ik kan me helemaal voorstellen dat als je op een website scrollt naar alle verschillende soorten gordijnstoffen dat het je even helemaal duizelt. Maar ook in een winkel kunnen de verschillende stalen je om de oren vliegen. Gelukkig kun je online bij Veneta zoveel mogelijk gratis stalen opvragen. Dat is handig, want die stalen kun je thuis direct testen. Met je moodboard bijvoorbeeld of je houdt de stalen, zoals ik deed, tegen je vers geverfde muren en bekijkt of de kleuren matchen. Alleen door te blijven proberen en testen kom je tot een gouden match. Maak je dan ook geen zorgen dat je na tien stalen nog steeds de juiste niet hebt gevonden. Dat WOW-gevoel komt echt een keer.

  Make up your mind: dubbele of enkele plooi, verduisterend of inbetween?

  Als je gordijnen gaat kiezen en de stof en dessin eenmaal hebt gekozen, dan krijg je nog veel meer keuzes op je bordje. Ten eerste kies je tussen overgordijnen (voor meer privacy, ook verduisterend als optie, ideaal voor in de slaapkamer bijvoorbeeld), inbetween (licht transparant, ideaal voor de woonkamer) of voile/vitrage (zeer transparant, mooi voor in ruimtes waar je het zonlicht iets wilt dempen, zoals een thuiswerkplek). Alle drie de keuzes zijn heel persoonlijk, maar het spreekt voor zich dat je voor de slaapkamer kiest voor verduisterende overgordijnen en geen vitrage.

  Daarna kies je voor een enkele, dubbele plooi of een waveplooi. Bij een enkele plooi wordt de stof aan de bovenkant één keer ingeplooid. Het geheel krijgt een strakkere uitstraling. Bij een dubbele plooi is dat dus dubbel en zoals je hieronder ziet, koos ik hiervoor. Ik vind een dubbele plooi een vollere uitstraling geven en is voor hoge huizen zeker aan te raden. Een waveplooi is iets wat ik steeds vaker voorbij zie komen. Het gordijn hangt hier in een golfvorm onder de rail, alsof het een beetje zweeft. Een waveplooi gebruik je voor een rustige look. Zeker de moeite waard.

  De finishing touch: een trekstang

  Tot slot heb je de keus uit een trekstang of niet. Ikzelf tip altijd een trekstang, omdat het vette vingers tegen gaat. Zeker handig voor in een vakantiehuisje als Suikerbossie. Het is speels om een contrasterende kleur te nemen, maar zilver of brons is ook gaaf. Ik koos uiteindelijk voor Inbetween Dubbele Plooi gordijnen in de tint Truth Linnen met een trekstang in het brons en liet ze zowel in de woonkamer als beide slaapkamers doorvoeren voor meer eenheid.

  Ik hoop dat ik je met deze blogpost hebt geholpen om de juiste gordijnen te kiezen! Wist je dat je bij Veneta een gratis inmeetafspraak bij je thuis kunt maken? Dan krijg je ook het stalenboek te zien en kun je direct aan de slag met het kiezen van gordijnen.

  Lees ook deze post over gordijnen:

  *Dit is een inspirerende samenwerking met Veneta. Door samen te werken met merken kan Interior Junkie blijven bestaan. Thanks voor de support!

  2 reacties op “Gordijnen kiezen: zo voeg je direct meer sfeer toe”

  1. Emma schreef:

   Wij zijn net verhuisd en willen binnenkort gordijnen uit gaan zoeken voor ons nieuwe huis. Wat een slimme tip om een kleur uit het kleurenpalet in huis te kiezen als basis voor de gordijnen. Ik zou denk ik ook neigen naar gordijnen die een tint donkerder zijn dan de muur. We gaan er mee aan de slag!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Ontdek meerWoonverhalen

 • Laatste blogpost
 • Menu