Close

Mijn online interieurstyling volgen of (online)interieuradvies aan huis boeken?

DIY sierlijsten in je slaapkamer + goed lichtplan - Interior junkie
Menu

Search

 • I like my money right
  where i can see it:

 • 19-06-2024

  DIY

  13 februari, 2020

  DIY sierlijsten in je slaapkamer + goed lichtplan

  Ons Haarlemse herenhuis stamt uit 1891. Alle ornamenten zijn authentiek en zitten er dus al 1,5 eeuw in. Om onze slaapkamer een extra klassieke touch te geven, wilde ik sierlijsten aanbrengen. Het was een klusje, maar ik heb de smaak nu écht te pakken. Hier lees je de complete DIY sierlijsten + het maken van een lichtplan.

  Benodigdheden DIY sierlijsten

  Stap 1: bepaal het patroon

  Het was nog even gissen of ik één groot vlak boven en een klein onder wilde of twee grote en twee kleine. Dat laatste kwam door de keuring, omdat ik dat toch het mooiste vind. Met vier vlakken krijgt ons muurtje pas echt zo’n mooie klassieke touch. Het is dus aan jou wat je het mooiste vindt. Ik vond twee grote lijsten de ruimte groter doen ogen dan heel veel kleintjes, maar het ligt dus ook aan je smaak.

  DIY sierlijsten in je slaapkamer + goed lichtplan

  De slaapkamer voordat ik aan de slag ging

  Stap 2: afmeten is weten!

  Dit is echt het meest lastige klusje, want waar begin je? Ik hield als hoogte voor de bovenste sierlijsten de lijn tussen het wit en blauw aan op de schouw. Zo loopt alles mooi op één lijn. Vervolgens meette ik de totale breedte van de muur en liet ik zowel links als rechts 35 cm van de muur om te beginnen met de buitenkant van de lijsten. Dit was de ideale afmeting, want zo werden beide sierlijsten groot genoeg en hield ik nog ruimte tussen de twee over.

  Stap 3: likje verf

  Voordat ik ging zagen, verfde ik de sierlijsten in een kleur naar keuze. Dit omdat ik de muur al blauw had. Uiteraard kun je ook eerst alles erop plakken en later verven. Ik hoefde gelukkig niet te schuren, want de sierlijsten zijn al in de grondverf gezet. Na drie laagjes was het mooi dekkend en kon ik verder met stap vier van deze DIY sierlijsten.

  DIY sierlijsten in je slaapkamer + goed lichtplan DIY sierlijsten in je slaapkamer + goed lichtplan

  Stap 4: zagen maar

  Toen ik de breedte had bepaald, pakte ik mijn eerste sierlijst erbij en legde deze in de verstekbak. In zo’n bak kun je van alles in verstek zagen. Dit kan best een intensief klusje zijn, omdat je het met de hand zaagt. Ik zou de volgende keer dan ook een automatische zaag huren (mijn tip: de gereedschapsverhuurservice van KARWEI). Dan heb je alles binnen een paar seconden gezaagd. Let goed op dat je niet spiegelbeeld zaagt. De sierlijst moet je zodanig in verstek zagen dat je een lijst krijgt die mooi in elkaar valt. Na het zagen, schuurde ik de buitenkantjes nog even goed op.

  Stap 3: likje verf Voordat ik ging zagen, verfde ik de sierlijsten in een kleur naar keuze. Ik hoefde gelukkig niet te schuren, want de sierlijsten zijn al in de grondverf gezet. Na drie laagjes was het mooi dekkend en kon ik verder met stap vier van deze DIY sierlijsten.

  Stap 5: op de muur plakken

  Het meest spannende klusje! Voor deze stap pakte ik er de eerste sierlijst bij. Ook kwam de waterpas eraan te pas om ervoor te zorgen dat de allereerste lijst echt recht lag. Toen hij eenmaal recht was, tekende ik links en rechts de hoekjes af met een potlood. Vervolgens smeerde ik er montagekit op. Voor deze stap heb je twee handen nodig, omdat je zowel links als rechts precies op die potloodlijntjes moet staan. Eenmaal goed plakten we het direct op de muur. Let op: eenmaal vast op de muur, zit het ook echt muurvast. Eventjes goed aandrukken en je eerste sierlijst zit erop!

  Stap 3: likje verf Voordat ik ging zagen, verfde ik de sierlijsten in een kleur naar keuze. Ik hoefde gelukkig niet te schuren, want de sierlijsten zijn al in de grondverf gezet. Na drie laagjes was het mooi dekkend en kon ik verder met stap vier van deze DIY sierlijsten.

  Stap 3: likje verf Voordat ik ging zagen, verfde ik de sierlijsten in een kleur naar keuze. Ik hoefde gelukkig niet te schuren, want de sierlijsten zijn al in de grondverf gezet. Na drie laagjes was het mooi dekkend en kon ik verder met stap vier van deze DIY sierlijsten.

  Stap 6: herhalen

  Wij begonnen van beneden naar boven, maar je kunt natuurlijk ook van boven naar beneden beginnen. Wel is het een pré om dan met de klok mee of terug te werken. Dus niet eerst de bovenste en onderste lijst doen en vervolgens de zijkanten. Dan weet je zeker dat het een rechte lijst wordt. Stap 2 t/m 5 herhaalden we ook voor de andere drie stijllijsten. Pak er bij elke sierlijst wel de waterpas bij. Je muur kan bijvoorbeeld scheef lopen (zoals die van ons) dus met de waterpas zorg je ervoor dat de lijst in ieder geval waterpas is.

  Stap 7: bijwerken

  De sierlijsten zitten erop, wat wordt het mooi! Nu is het tijd om de hoekjes bij te werken met verf. Na meerdere likjes verf ziet de stijllijst er helemaal perfect uit. Mooi, he?

  DIY-stijllijsten-14

  Het eindresultaat

  Eerlijk is eerlijk: ik dacht in het begin wel even van ‘waar ben ik aan begonnen’. Gelukkig had ik de hubby als rechterhand. Of nou ja, ik was die van hem, haha. Bij deze DIY is goed afmeten en alles waterpas maken cruciaal, anders komt de lijst scheef te hangen of sluiten de sierlijsten niet goed aan elkaar. Ik tip dan ook om een extra sierlijst te kopen voor als je eens een keer verkeerd rekent. Scheelt weer een tripje naar de bouwmarkt. Deze DIY kunnen de pro’s onder ons wellicht in hun eentje doen, maar ik was blij dat we het met z’n tweetjes deden.

  Stap 3: likje verf Voordat ik ging zagen, verfde ik de sierlijsten in een kleur naar keuze. Ik hoefde gelukkig niet te schuren, want de sierlijsten zijn al in de grondverf gezet. Na drie laagjes was het mooi dekkend en kon ik verder met stap vier van deze DIY sierlijsten.

  Voor de DIY

  Stap 3: likje verf Voordat ik ging zagen, verfde ik de sierlijsten in een kleur naar keuze. Ik hoefde gelukkig niet te schuren, want de sierlijsten zijn al in de grondverf gezet. Na drie laagjes was het mooi dekkend en kon ik verder met stap vier van deze DIY sierlijsten.

  Na de DIY

  Stap 3: likje verf Voordat ik ging zagen, verfde ik de sierlijsten in een kleur naar keuze. Ik hoefde gelukkig niet te schuren, want de sierlijsten zijn al in de grondverf gezet. Na drie laagjes was het mooi dekkend en kon ik verder met stap vier van deze DIY sierlijsten.

  Voor de DIY

  Stap 3: likje verf Voordat ik ging zagen, verfde ik de sierlijsten in een kleur naar keuze. Ik hoefde gelukkig niet te schuren, want de sierlijsten zijn al in de grondverf gezet. Na drie laagjes was het mooi dekkend en kon ik verder met stap vier van deze DIY sierlijsten.

  Na de DIY

  Deze DIY sierlijsten maakte zeker naar meer. Ik wil het al tijden in onze woonkamer doen, alleen heeft de hubby nog zo zijn bedenkingen. Toch weten we nu precies hoe we het moeten doen, dus wie weet binnenkort weer een DIY sierlijsten, maar dan voor in de woonkamer… Of thuiswerkplek. Ook heel mooi, toch?

  Stap 3: likje verf Voordat ik ging zagen, verfde ik de sierlijsten in een kleur naar keuze. Ik hoefde gelukkig niet te schuren, want de sierlijsten zijn al in de grondverf gezet. Na drie laagjes was het mooi dekkend en kon ik verder met stap vier van deze DIY sierlijsten.

  Stap 3: likje verf Voordat ik ging zagen, verfde ik de sierlijsten in een kleur naar keuze. Ik hoefde gelukkig niet te schuren, want de sierlijsten zijn al in de grondverf gezet. Na drie laagjes was het mooi dekkend en kon ik verder met stap vier van deze DIY sierlijsten.

  De finishing touch: een goed lichtplan

  Nu was onze slaapkamer bijna af na deze DIY sierlijsten. Ik wilde alleen nog een goed lichtplan hebben, want deze ruimte had voorheen maar één hanglamp. Niet ideaal voor als ik nog wat wil lezen in bed. Het licht was te slecht. Tijd dus voor een goed lichtplan.

  In een ruimte heb je altijd te maken met basisverlichting (het licht wat je direct aan doet als je binnenkomt), functionele verlichting (voor plekken waar je echt licht nodig hebt om te eten of te lezen) en sfeerverlichting (voor extra gezelligheid). Als basisverlichting had ik de hanglamp hangen, maar aan de rest ontbrak nog veel. Als functioneel licht koos ik voor twee Nordin wandlampen als nachtlampje. Het gouden jasje steekt mooi af tegen het nachtblauwe op de muur en ons bed van denim. Tot slot plaatste ik als sfeerverlichting tafellamp Finn op een tafelstandaard op de grond naast het dressoir, omdat dit voorheen zo’n donker hoekje was. Nu is onze slaapkamer echt goed voorheen van licht en het staat zoveel mooier. Ik kon niet wachten tot het donker was.

  Stap 3: likje verf Voordat ik ging zagen, verfde ik de sierlijsten in een kleur naar keuze. Ik hoefde gelukkig niet te schuren, want de sierlijsten zijn al in de grondverf gezet. Na drie laagjes was het mooi dekkend en kon ik verder met stap vier van deze DIY sierlijsten.

  Stap 3: likje verf Voordat ik ging zagen, verfde ik de sierlijsten in een kleur naar keuze. Ik hoefde gelukkig niet te schuren, want de sierlijsten zijn al in de grondverf gezet. Na drie laagjes was het mooi dekkend en kon ik verder met stap vier van deze DIY sierlijsten.

  Stap 3: likje verf Voordat ik ging zagen, verfde ik de sierlijsten in een kleur naar keuze. Ik hoefde gelukkig niet te schuren, want de sierlijsten zijn al in de grondverf gezet. Na drie laagjes was het mooi dekkend en kon ik verder met stap vier van deze DIY sierlijsten.

  Stap 3: likje verf Voordat ik ging zagen, verfde ik de sierlijsten in een kleur naar keuze. Ik hoefde gelukkig niet te schuren, want de sierlijsten zijn al in de grondverf gezet. Na drie laagjes was het mooi dekkend en kon ik verder met stap vier van deze DIY sierlijsten.

  Ga jij ook aan de slag?

  Dit was mijn DIY sierlijsten voor in de slaapkamer plus het bedenken van een goed lichtplan. Ik hoop dat je er wat aan hebt gehad. Laat je even weten als je zelf aan de slag gaat? Dan ben ik uiteraard super benieuwd naar het eindresultaat. Houd mijn blog in de gaten want ik ga bij twee leuke instagrammers binnenkort ook klussen…

  * Dit is een inspirerende samenwerking met KARWEI. Door samen te werken met merken kan Interior Junkie blijven bestaan. Thanks voor de support! 

  DIY sierlijsten in je slaapkamer + goed lichtplan

  6 reacties op “DIY sierlijsten in je slaapkamer + goed lichtplan”

  1. Rachel Kromdijk schreef:

   Wauw wat heb je dat super tof gedaan zeg (op je muur) en wat een heerlijke tinten heb je ook gebruikt.. Ziet er mega mooi uit.. die planten breken het blauwe weer mooi en zo krijg je toch een hele luchtige maar chique ruimte.

  2. Kelly schreef:

   Prachtig hoor! Welke kleur blauw hebben jullie op de muur?

  3. Laura schreef:

   Echt super gaaf gedaan! Kan je aangeven welke verf je exact hebt gebruikt?

  4. Ilja Hetem schreef:

   Echt heel mooi gedaan Elisah, voor mij wat te klassiek maar in zo’n oud huis staat dat heel prachtig, die kleur is ook helemaal geweldig en alles komt tot zijn recht! Top

  5. Aylin schreef:

   Heel erg mooi, ben helemaal geinspireerd dit ook te doen. Nog een vraagje: krijg je geen kleurverschil doordat je de sierlijsten pas later hebt toegevoegd? Ik twijfel of het niet beter is eerst de lijsten te plakken en daarna het geheel te verven.

  6. Bert schreef:

   Wat is een Hubby?

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Ontdek meerWoonverhalen

 • Laatste blogpost
 • Menu