Close

Mijn online interieurstyling volgen of (online)interieuradvies aan huis boeken?

Woonpraat met Tom Dixon - Interior junkie
Menu

Search

 • I like my money right
  where i can see it:

 • 19-05-2024

  2 december, 2014

  Woonpraat met Tom Dixon

  De man achter de razend populaire koperen Copper Shade en de gitzwarte Beat Pendant lampen was even in het land. Speciaal voor Interior Junkie sprak ik met een van de meest succesvolle Britse designers..

  Wist je dat Tom Dixon, de man achter de o zo geliefde koperen Copper Shade lamp (ja, pronkt hij ook bij jou thuis?),  eerst een succesvol muzikant was? Hij speelde jarenlang als basgitarist in de band Funkapolitan, maar moest noodgedwongen zijn muziek carrière aan de wilgen hangen toen hij zijn arm brak tijdens een motorongeluk (“ik lette tijdens het rijden even niet op door naar een mooie vrouw te kijken en reed zo in op een auto”). Hij leerde tijdens zijn revalidatie de fijne kneepjes van het lassen (“welding is my superpower!”), voornamelijk om zijn motor te repareren. Maar omdat Tom middenin de creatieve scene zat en zijn netwerk regelmatig nieuwe ontwerpen zocht voor bijvoorbeeld muziekvideo’s, ging hij daarmee aan de slag.

  Hij begon met het lassen van meubelstukken gemaakt van gevonden voorwerpen als stellages en wieldoppen. Zijn producten werden steeds populairder in de jaren 80 maar hij brak in 1990 door met zijn ontwerp Jack. Hij werkte erna lange tijd als Creative Director voor woonmerk Habitat en richtte in 2002 zijn eigen label Tom Dixon op waarvan de Copper Shade en de Beat Light lampen in menig interieur pronken. Maar ook zijn accessoirelijn met de bekende koperen herenschoen als deurstop, zijn geurkaarsen met koper en marmer (mijn favoriet!) en een gouden theeset zijn favoriet. In zijn boek ‘Dixtionary’ komen al zijn ontwerpen en de inspiratiebronnen erachter samen.

  Ik sprak de Britse ontwerper vorige week tijdens de opening van de allereerste Tom Dixon shop-in-shop bij Co van der Horst design village in Amstelveen. Het geheim van zijn succes? “Ik ben lange tijd onzichtbaar geweest. Toen had ik alle tijd om te werken aan mijn eigen signatuur.”

  Een onderonsje met Tom Dixon
  Koper is populairder dan ooit. Waarom denk je eigenlijk?

  “Als je metaalwerker bent, is koper een prettig materiaal om mee te werken. Het is een erg zacht materiaal, wat goed te hameren en te solderen is. Koper heeft ook een mooie warme kleur van zichzelf, maar je kunt dit materiaal natuurlijk ook een andere kleur geven zoals blauw, zwart, groen. Het is een vriendelijk materiaal als je geïnteresseerd bent in het fabriceren van materialen. Lange tijd was men geobsedeerd door harde metalen zoals chroom en aluminium. Ik ben eigenlijk verrast dat koper niet eerder zo populair is geweest. Koper was al een ding in de jaren 60 maar erna bleef het succes uit. Wat betreft interieurdesign heeft koper een mooie, warme kleur die goed matcht met veel items in huis. Koper geeft mij een dierbaar gevoel. Het wordt nu erg gehyped, er zijn veel knock offs van mijn Copper Shade in de omloop. Maar aan de andere kant: ik heb ‘koper’ niet uitgevonden dus ik kan er verder ook niets aan doen.”

  Wat zal de volgende trend zijn?
  “Oh, dat is echt top secret! Je moet het volgend jaar maar zelf zien tijdens Salone del Mobile in Milaan.. ”

  Je eigen label Tom Dixon bestaat sinds 2002. Omschrijf het merk Tom Dixon eens in een paar woorden?
  “Expressief minimalisme. Alle Tom Dixon objecten zijn relatief simpel van materiaal maar hebben wel een groots effect op een ruimte. Ik houd van eerlijke, simpele materialen.”

  Een onderonsje met Tom Dixon
  Wat vormde de inspiratie voor de Copper Shade lamp?

  “Ik ben gefascineerd door ruimte helmen; die weerspiegeling heeft iets magisch. In eerste instantie wilde ik een lamp maken die juist door die weerspiegeling onzichtbaar leek in een ruimte. Dat bleek iets lastiger dan gedacht. Ik eindigde het ontwerp met de Copper Shade. Dat is het mooie van ontwerpen: dat je eindigt met een ontwerp die je in eerste instantie niet voor ogen zag. De Copper Shade was eigenlijk een ‘foutje’.”

  En waar zijn de Beat lampen op geïnspireerd?
  “Op Indiase waterflessen die generaties lang worden gebruikt om water van de bron naar dorpen te brengen. Al deze lampen worden trouwens ook in India gemaakt. De knock-offs komen uit China, de échte uit India. Zo kun je het verschil zien.”

  Een onderonsje met Tom Dixon

  Naast productdesign houd je je samen met je team ook bezig met interieurdesign. Zo opende onlangs het Mondrian Hotel in Londen. Kun je daar eens iets meer over vertellen?
  “Voor het hele Design Research Studio team was samenwerken met een hotel een droombaan! Het hotel telt 359 kamer, twee bars, een restaurant en een bioscoop waar we onze inspiratie haalde van een cruiseboot uit de jaren 20. Het is tot nu toe ons grootste interieurdesign project waar we in de toekomst meer op willen focussen.”

  Ooit eens nagedacht over een Tom Dixon hotel..
  “Niet echt, maar het kan best wel eens zo zijn. Ik ben wel geïnteresseerd in de hotelwereld en hoop in de toekomst wel meer met hotels te werken. Ik ontwierp ooit een restaurant en eindigde met mijn eigen restaurant, dus wie weet zit er ooit een eigen hotel aan te komen.”

  Je bezit een oude watertoren. Dat kan niet iedereen zeggen..
  “Ik heb toestemming om negen verdiepingen in de toren te bouwen, waarvan drie al af zijn. Het voelt als mijn eigen ‘schuur’ waar ik vaak mee speel. Het is mijn eigen architectuurproject waar ik in mijn vrije tijd mee bezig kan.”

  Altijd al een watertoren willen bezitten?
  “De toren zit om de hoek van het huis waar ik eerder woonde. Ik zag de toren dagelijks. Natuurlijk dacht ik vaak: daar wil ik ooit wonen, niet wetende dat het wel eens werkelijkheid kon worden. Ik hield echter vol, vijf lange jaren en toen mocht ik het kopen. Eerlijk gezegd vond ik de toren in de oude staat, toen het eigenlijk geen functie meer had, het mooist. Het voelde alsof ik een kunstwerk kocht.”

  Dus ooit ga je er wonen?
  “Zeker, als alle negen verdiepingen klaar zijn, is dat wel de bedoeling.”

  Wat is je persoonlijke interieurstijl?
  “Ik hou van cultuur en reizen. Ik neem het liefst spullen mee tijdens een van mijn vele reizen. Mijn familie komt overal ter wereld vandaan. Mijn oma woonde in Marokko, mijn moeder is half-Frans, half-Lets en ik ben zelf in Sfax, Tunesië, geboren (Tom heeft verder geen Tunesische roots, red.). Thuis heb ik antiek staan van mijn overgrootmoeder, dat was al antiek toen het nog in haar huis stond. In mijn huis pronken bijvoorbeeld achttiende eeuwse meubelstukken, maar ook sommige items gemaakt in Marokko. Het is wel grappig dat ik als lampenontwerper thuis zelf al jaren peertjes heb hangen. Ik kom er gewoon niet aan toe.”

  Een onderonsje met Tom Dixon

  Heb je veel eigen ontwerpen in huis?
  “Ja, regelmatig hangt er weer wat nieuws. Maar meer omdat ik dan écht wat nodig heb thuis. Dan pak ik wat onafgemaakte prototypes of een ontwerp waar ik nog aan werk. Dat is best makkelijk zo.”

  Wat is je eigen favoriet?
  “Dat is een lastige. Mijn nieuwe ‘baby’s’ die ik volgend jaar in Milaan show zijn op dit moment mijn favorieten. Maar bij Tom Dixon zijn we allemaal erg enthousiast over de accessoirelijn. Het kiezen van een meubelstuk kan lang duren, soms jaren. Met woonaccessoires is dat anders; het beslissen gaat sneller. Onze accessoirelijn past perfect bij mijn ongeduldigheid, haha! De gouden theeset is bijvoorbeeld een van mijn favorieten, het symboliseert een typische Britse bezigheid. Veel mensen zeggen dat ze de set erg ‘modernistisch’ vinden of juist ‘art deco’ of ‘traditioneel’. Dat vind ik het leuke dat mensen hun eigen draai eraan geven. Terwijl hun idee vaak niet overeenkomt met mijn idee achter het ontwerp.  Dat is ook het leuke ervan: mijn ontwerpen kun je in verschillende soorten interieurs kwijt. De klant kan het zo eigen maken.”

  De Cast Shoe herenschoen is ook populair. Hoe kwam je daar ineens bij?
  “De schoen is geïnspireerd op de typische Britse mannenschoen. De Cast Shoe komt uit de ECLECTIC collectie, een collectie die geïnspireerd is op het Britse erfgoed. Het begon als een deurstop maar ik vond dat het ontwerp wat meer pit mocht krijgen. Het is eigenlijk best een goed moordwapen.. Ik moest meteen aan het spel Cluedo denken haha. De Cast Shoe kun je trouwens ook gewoon als een press papier gebruiken. Of als hamer. .”

  Een onderonsje met Tom Dixon

  Wat is jouw designfantasie?
  “Civiele techniek. Dat gaat over het benutten van onze leefomgeving. Ik vind het idee van de aarde sculpturen erg interessant. Maar ook werken met sieraden en elektronica vind ik interessant voor de toekomst. En natuurlijk hoop ik mezelf ooit te zien wonen in die watertoren…”

  4 reacties op “Woonpraat met Tom Dixon”

  1. Evy Thomassen schreef:

   Heel gaaf !!

  2. […] was natuurlijk al fan, maar na mijn ontmoeting met Tom Dixon helemaal. Deze donkerbruine schaaltjes met koperkleurige binnenkant spotte ik met korting. […]

  3. […] zelf heeft geen probleem met alle knock-offs van zijn beroemde lamp; ik vroeg ‘m er nog naar toen ik ‘m vorig jaar ontmoette in Amstelveen. Toch zou ik zelf, helemaal nu ik heb zelf heb ontmoet én ook een ontzettende fan ben, toch een […]

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Ontdek meerWoonverhalen

 • Laatste blogpost
 • Menu