Close

Mijn online interieurstyling volgen of (online)interieuradvies aan huis boeken?

Maak je tuin winterklaar
Menu

Search

 • I like my money right
  where i can see it:

 • 16-07-2024

  4 oktober, 2018

  Maak je tuin winterklaar

  Het is oktober, het beste moment om jouw tuin winterklaar te maken. In deze maand zijn de weersomstandigheden nog zeer aangenaam en daardoor is dit het perfecte moment om je tuin te snoeien en op te ruimen. Maak je tuin winterklaar met deze handige tips.

  De grote tuin schoonmaak

  Veel bloemen zijn in de maand oktober uitgebloeid. Knip al deze bloemen af. De stengels die aan het afsterven zijn, mag je ook wegknippen, maar laat de rest van de bladeren zitten. De bladeren bieden namelijk bescherming tegen de vorst.

  Als de temperatuur boven de zes graden blijft, zal het gras blijven groeien. Toch is het belangrijk dat je het gras vanaf deze maand niet meer te kort maait. Zet de maaier dus een standje hoger in oktober.

  Snoei de bomen, zoals berken, noten, druiven en acers voor januari. Vanaf januari komt namelijk de sapstroom van de boom al weer opgang. Heb je een rozenstruik? Wacht tot de rozen zijn uitgebloeid voor je ze gaat snoeien. Snoei ze vervolgens tot kniehoogte af. Verwijder dan ook de bladeren, deze kunnen schimmels bevatten die in het voorjaar het nieuwe blad kunnen aantasten.

  Mijn top 5 karweitjes om je tuin lenteklaar te makenBeeld: Elisah Jacobs/Interior Junkie

  Denk aan de dieren

  Veel vogels trekken in de winter naar het zuiden, maar er zijn altijd vogelsoorten die in Nederland prima overleven. Maak daarom het vogelhuisje schoon en hang hem op een veilige plek. Maak de drinkbakken voor de vogels leeg, zodat de vogels er niet in kunnen badderen. Als de vleugels nat worden dan kunnen ze bevriezen.

  In het winterseizoen sterven de meeste vijverplanten en vallen er veel bladeren van de bomen. Span daarom een net over de vijver die het blad opvangt. Door het rottingsproces ontstaan giftige gassen. Kies voor een ijsvrijhouder met luchtpomp in de vijver; zo kunnen deze gassen ontsnappen en krijgen de vissen zuurstof.

  Water wordt ijs

  Heb je een buitenkraan of tuinslang? Sluit de kraan dan af en haal de slang uit de tuin. Water bevriest met de vorst snel en kan schade aanrichten.

  Winterproof planten

  In oktober is het ook tijd om alvast bloembollen te planten voor in het voorjaar. Denk aan de narcissen, hyacinten, crocussen en tulpen. Maar ook de allium en eremurus kunnen in deze tijd gepoot worden.

  DIY met pallets: maak je eigen kruidentuintje

  Winterproof gazon

  Help je gazon de winter door met deze handige tips.

  • Haal de bladeren van het gazon, zodat het gras licht vangt.
  • Laat de bladeren liggen als je gaat maaien, want dan versnippert de maaier het blad. Versnipperde bladeren zijn handig voor de compost.
  • Laat sneeuw op het gazon liggen. Onder de sneeuw blijft het gras namelijk leven.
  • Loop zo min mogelijk over een bevroren gazon.

  Hoe maak jij je tuin winterklaar?

  Beeld header: Elisah Jacobs/Interior Junkie

  carina

  Carina is een content creator met een passie voor lifestyle, interieur en fotografie. Tijdens haar studie Communication and Multimedia Design lanceerde zij haar eigen Instagram pagina @flatlay.your.day, waar ze de leukste flatlay kiekjes deelt. Met haar grote liefde voor interieur en dan vooral vrolijke woonaccessoires weet zij iedere keer te verrassen. Voor Interior Junkie fotografeert ze de leukste interieur items en schrijft ze inspirerende artikelen waarin zij haar passie, ideeën en ervaringen deelt omtrent interieur.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Ontdek meerWoonverhalen

 • Laatste blogpost
 • Menu