Close

Mijn online interieurstyling volgen of (online)interieuradvies aan huis boeken?

Kookjunkies opgelet! Zo kies je de juiste pannen - Interior junkie
Menu

Search

 • I like my money right
  where i can see it:

 • 25-06-2024

  20 april, 2023

  Kookjunkies opgelet! Zo kies je de juiste pannen

  Je hebt een hele mooie Pinterest proof keuken, maar je wilt er natuurlijk ook goed in kunnen koken. Niet alleen het fornuis speelt hierin een rol, maar ook je keuze voor pannen. Maar welke neem je? De mooiste pannensets zijn niet meteen de beste en hoe zit dat ook alweer met inductie, keramisch, gas en elektrisch?

  Vroeger kookte ik, zoals zovelen, op gas. Toen we verhuisden naar ons Haarlemse droomhuis bleek er een elektrische kookplaat in de keuken te zitten. Na de grote keuken make-over kozen we voor inductie; een gasleiding was jaren geleden al door de vorige bewoner weggehaald en met het oog op de toekomst is elektrisch natuurlijk stukken beter. Enig nadeel was dat ik al mijn pannen opnieuw moest kopen, want mijn oude waren geen match met onze nieuwe fornuis. Geen probleem overigens, want zo kon ik weer een nieuwe pannenset inslaan, waar ik menig feestmaal mee kon bereiden.

  De afgelopen jaren heb ik heel veel nieuwe pannen moeten aanschaffen. Op de een of andere manier kocht ik steeds pannen die krom trokken op mijn inductiefornuis: dan brandt alles in het midden aan omdat de olie/boter er niet kan komen. En een design pannenset waar ik zo blij mee was, bleek een flinke miskoop; alles brandde erin aan, hoe laag ik het vuur ook zette. Ik kan me voorstellen dat het kiezen van pannen voelt alsof je door de bomen het bos niet meer ziet. Vandaar dit artikel om je te vertellen hoe de juiste pannen voor je warmtebron shopt. Komt ‘ie!

  Soorten warmtebronnen

  Met keramisch wordt de kookplaat verwarmt door infrarood straling, bij elektrisch is het gewoon elektrisch, bij gas is het op open vuur. En dan heb je ook nog keramisch, wat vaak in de war wordt gehaald met inductie. Het verschil is simpel: bij inductie wordt alleen de pan verhit, bij keramisch de hele kookplaat. Een pannetje water wordt bij die laatste langzamer warm. Inductie is dan ook een stuk energiezuiniger. Kook je elektrisch, op gas of keramisch, dan kun je voor alle soorten pannensets kiezen. Let er wel op dat als je van gas naar keramisch gaat, je je pannen moet vervangen. Voor inductie is RVS, gietijzer en metaal aan te raden.

  Kies het juiste materiaal

  Pannen zijn er in allerlei verschillende materialen, denk maar aan gietijzer, aluminium, roestvrij staal en metaal. Elk heeft zijn voor- en nadelen. De meest duurzame keuze is een gietijzeren pan; deze slijt namelijk niet, maar moet je wel op een bepaalde manier schoonmaken, wil je er een leven lang lol van hebben. Zo kookt mijn vader zijn beroemde nasi al meer dan veertig jaar in de gietijzeren (tevens loeizware!) wok van mijn opa. De pan die bij ons al drie keukens overleefde, is mijn Le Creuset braadpan van geëmailleerd gietijzer. Enig nadeel is wel dat deze pannen hartstikke zwaar zijn. Dat is leuk voor een stoofpotje maken eens in de zoveel tijd, maar elke dag koken met een zware pan heeft niet mijn voorkeur.

  Aluminium is licht, betaalbaar en geleidt de warmte goed, maar kan bijvoorbeeld niet in de vaatwasser en is niet bestand tegen zuren en zouten. Roestvrij staal is makkelijk te reinigen en kan wel in de vaatwasser. Metaal (dit vind je in de duurdere pannen) kan weer kromtrekken (helemaal als je elektrisch kookt, zoals ik) en sneller roesten. En dan heb je ook nog koper, die mooie insta proof pannen die je het liefst niet wegstopt in je keukenkastje maar hangt boven je fornuis. Ze geleiden de warmte goed, maar ze zijn helaas ook kostbaar en lastig in het onderhoud.

  Hoe zit dat ook alweer met die anti-aanbaklaag?

  Pannen met zo’n laag zijn gemakkelijk in gebruik en je hoeft je niet rot te schrobben als je iets te enthousiast het vuur eronder aan hebt gezet. Helaas gaat deze laag niet eeuwig mee, waardoor je steeds een nieuwe pan moet komen. Ik tip dan ook om veel reviews te lezen als je een pan aanschaft en je te laten adviseren in de (online)winkel.

  Ik moet eerlijk zeggen: de pannen die ik nu heb, zijn ook weer krom getrokken. Ik blijf dus nog altijd zoeken naar de juiste voor onze inductiekookplaat. De enige die al dat gekook van mij overleefde, is dus de gietijzeren pan. Misschien toch maar die loeizware pannenset aanschaffen, heb ik meteen een workout te pakken…!

  Heb jij nog tips voor de juiste pannen of heb jij een ultieme pannenset die je wilt delen, zet het hieronder dan in een reactie.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Ontdek meerWoonverhalen

 • Laatste blogpost
 • Menu