KLM huisjes aan de muur

Al een tijdje verzamel ik KLM huisjes, de met jenever gevulde huisjes die business class reizigers na de vlucht cadeau krijgen. Het zijn ware collector items. Ik verzamelde ‘wat’ huisjes en bevestigde ze aan de muur. En zie hier het resultaat..

Denk nu niet dat ik alleen maar business class vlieg; de huisjes kocht ik via Marktplaats en tikte ik op de kop in kringloopwinkels en op markten (zelfs in New York spotte ik ze op de Chelsea Flea Market). De prijs kan erg verschillen: voor sommige topstukken betaal je €250 maar ik heb ze vaak genoeg gescoord voor €4,50 per stuk. Mijn opa reisde vroeger veel en verzamelde door de jaren heen heel wat huisjes. Helaas overleed hij nog voordat de ware interior junkie in mij naar boven kwam en gooiden mijn ouders de o zo geliefde huisjes weg (OMG!).

Gesneuveld huisje
Vriendlief vond de KLM huisjes maar niks; hij vond ze namelijk te rommelig in de boekenkast staan (serieus). En aangezien deze interior junkie ook best wel rekening houdt met haar huisgenoot, zocht ik naar een oplossing, eentje waar De Grote Liefde wél wild van werd. Huisjes aan de muur dus! Dat vond ik wel een cool idee. Dus ik ging aan de slag, bestelde nog wat huisjes via Marktplaats en plakte ze met dubbelzijdig tape (ikzelf gebruik tweezijdig klevend montagetape van het merk Deltafix, alleen die werkt want bij andere tapes vielen er huisjes naar beneden met als gevolg een hal ruikend naar jenever!). Ze zitten muurvast nu.

KLM huisjes aan de muur

Woon in je eigen KLM huis
Heel toevallig tipte mijn moeder me van de week dat er échte KLM huizen worden gebouwd. In de spoorzone in Delft start binnenkort de bouw van een KLM huisjes woonwijk bestaande uit veertig grachtenhuisjes, een initiatief van Mark Zegeling die vorig jaar een boek uitbracht gewijd aan de wereldberoemde huisjes. Zie de woonwijk dan ook als een spin-off van zijn boek. Leuk feitje: de man kreeg voor het schrijven van zijn boek eerst geen medewerking van KLM. Toch om te zien dat het toch goed is uitgepakt.

Ik ben supertrots op mijn eigen KLM kunstwerk, de muur staat ook een beetje symbool voor het vele reizen van mij. Helaas heeft één huisje het niet overleefd (nummer 44, mochten jullie deze ooit tegenkomen..), de rest plakt na een week nog steeds (pfew). Ook zoiets thuis maken? Zorg dan dat de ondergrond goed wordt ontvet en pak er de waterpas bij zodat alles netjes hangt. En druk goed aan.  Cruciaal.

Verhuiskriebels
Ik pleit voor een KLM huisjes woonwijk in Amsterdam, dan pak ik meteen mijn koffers! En wie weet vlieg ik ooit eens business class met KLM (het werd wel eens tijd) en scoor ik mijn eigen ‘gratis’ KLM huisje. Die krijgt natuurlijk een ereplekje op de wand, want echt: hij is nog lang niet af….

KLM huisjes aan de muur
KLM huisjes aan de muur

Beeld © Elisah Jacobs/InteriorJunkie

14 reacties

Willem -

Beste Elisah,

Ik heb een aantal weken geleden al onze huisjes op een muur bevestigd, het resultaat was top. Helaas zitten we nu in de fase: “gelukkig hebben we de foto’s nog”, want bijna alle huisjes zijn van de muur gevallen.

Een matras eronder heeft voorkomen dat ze kapot gevallen zijn, maar op hun weg naar beneden kwamen ze elkaar tegen en een flink aantal heeft daardoor een kleine beschadiging opgelopen.

Ik kan me bijna niet voorstellen dat ze bij jou op de muur zijn blijven zitten, hoe heb je dat voor elkaar gekregen?

Heb je nog een gouden tip om ze alsnog goed te kunnen bevestigen?

Groet,
Willem.

Cor Middelkoop -

Elisah, wat een leuk idee die huisjes aan de muur.
Maar waar ik mijn aandacht op vestig zijn de Orchideeen die op de foto op de voorgrond staan. Deze zijn in erbarmelijk slechte staat. Ik weet, er zitten nog een paar bloemen aan en dat is voor de gemiddelde consument kennelijk vaak voldoende. Maar als je, zoals ik, in de Orchdieeensector werkzaam bent weet je dat er veel beter voorhanden is. Diezelfde sector steekt jaarlijks veel geld in promotionele fotografie ter promotie van de Orchidee.
Daarom bied ik je bij deze 2 nieuwe, mooibloeiende Orchideeen aan…. gratis! Ze worden thuisbezorgd. Vrijblijvend aanbod dus geef maar reactie of je hier op in wilt gaan.

Herman -

Via de site Collectiondisplay.nl worden displays aangeboden die speciaal gemaakt zijn voor uw verzameling KLM-huisjes. Wellicht is het iets voor u.

Met vriendelijke groet,
Herman

rene van densen -

wie kan mij helpen aan de juiste afmetingen LxBxH
van de delftsblauwe huisjes vitrine in de klm Crown lounge.
ik wil mijn huisjes ook zo plaatsen

bij voorbaat dank

Herman -

Hallo René,

Op de site van interiorjunkie heb ik je vraag gelezen over de details van een display op Schiphol. Die details heb ik niet voor je maar ik wil je graag attenderen op mijn site waarop ik displays aanbied die speciaal voor KLM-huisjes zijn gemaakt. Wellicht ben je daarmee geholpen.

Met groet,
Herman

Jan van Veen -

Hallo interieurjunk,
Heel creatief, maar dat is natuurlijk een voorwaarde als je interieurjunk bent. Waar ik je even op wil wijzen is dat Amsterdam al een KLM huisjes wijk heeft; de grachtengordel. Daar kan je ongeveer 40 echte huisjes bewonderen. Dus echte,. Met alle respect voor het initiatief in Delft, maar het is kitsch. Als je de Amsterdamse huisjes wilt bewonderen en de daarbij behorende ‘sterke verhalen’ van Mark, aangevuld met heel veel andere weetjes van de grachtengordel, boek dan eens een wandeling met een gids van Mee in Mokum. Kijk even op onze website Gildeamsterdam.nl om een wandeling te boeken.
Met vriendelijke groet,
Jan van Veen.

Mas -

Hallo Elisah,

Toen je vertelde wat je met de huisjes ging doen kon ik me er niks bij voorstellen en was ik heel nieuwsgierig naar het resultaat.
Ik moet zeggen dat het er hardstikke leuk uitziet.
Goed idee en mooi uitgevoerd.

Groeten Mas

Jennifer -

Superleuk idee! Ik heb ook een aantal van die huisjes, ik heb ze ge’erft van mijn oom haha x’D

Sanne - loveisthenewblack -

Wat ontzettend gaaf! Heel leuk idee.

Michelle -

Wauw, zo leuk! :)

Shirley -

Wat een leuk idee zeg! Wij hebben de serie compleet hier in de kast staan (schoonvader die de wereld over vliegt voor zijn werk al heel wat jaartjes) maar dit is ook wel heel gaaf zo haha.

Interior Junkie -

Hey Shirley

Wat superleuk zeg! En de hele verzameling thuis dus :)
Nou, mocht je nog van nummer 44 af willen, let me know haha.

Liefs X

Reageer ook