Close

Mijn online interieurstyling volgen of (online)interieuradvies aan huis boeken?

Een kijkje in de studentenkamer van Roxanne van Studio Davero - Interior junkie
Menu

Search

 • I like my money right
  where i can see it:

 • 15-04-2024

  1 november, 2016

  Een kijkje in de studentenkamer van Roxanne van Studio Davero

  Briljante plannen beginnen niet zelden op zolderkamertjes. De Mix & Match Lounge van Studio Davero uit Delft levert daar wederom het bewijs voor. Het verhaal van een duurzaam festivalmeubel dat op drie hoog begon. Roza en Lucas gingen op bezoek in de zolderkamer van het studentenhuis waar het allemaal begon…

  Veerle Rigter (26) en Roxanne Kiel (26) studeren Bouwkunde aan de TU in Delft als hun voorliefde voor design wordt aangewakkerd. De TU schrijft een ontwerpwedstrijd uit voor duurzame meubels voor een rondtrekkend duurzaamheidspaviljoen van de universiteit. De deadline verstrijkt binnen 24 uur. Veerle en Roxanne aarzelen geen moment en schrijven zichzelf in. Prompt bedenken ze een naam: Studio Davero.

  Woonpraat met Veerle & Roxanne van Studio Davero

  “De trap is van de straat, gevonden tijdens de zoektocht naar oude houten stoelen. Archiefkast: gekregen van de sigarenboer uit de stad, hij plaatste ze op een ochtend vroeg bij het grofvuil. Ik liep langs op weg naar mijn werk, sprak hem aan en heb deze toen meegesleept. tekening: zelfgemaakt houtskool, portret van een model.”

  Transportbank

  Hier op de zolderkamer van het studentenhuis van Roxanne maken ze binnen een etmaal het ontwerp voor een slim, duurzaam meubelstuk: de Mix & Match Lounge. Zoals het gaat met goede intenties benoemt de jury hun ontwerp tot winnaar. Wat de Mix & Match Lounge dan zo sterk maakt? “Het is een transportbox en tegelijkertijd de basis voor een festival lounge. Het meubel draagt bij aan verduurzaming van een event door de optimalisatie van ruimte, tijd en milieu-impact. Daarnaast bevordert het veelzijdige ontwerp de sociale interactie en reflectie op hergebruik van afval. De basis van de lounge gemaakt van ECOBOARD, een paneel gemaakt van agrarische residuen die worden verbonden doormiddel van natuurlijke lignine van cellulose vezels”, licht Veerle toe.

  Oude bezemstelen

  Tijdens transport bevat één van de boxen verschillende rugleuningen, kussens en kleedjes. Overige opbergruimte is beschikbaar voor het afval. De rugleuningen zijn afkomstig van oude stoelen en zijn voorzien van een uniforme onderkant met pinnen, afkomstig van oude bezemstelen, die passen in de gaten aan de bovenzijde van de boxen. Roxanne: “De oude kleedjes en kussens, gemaakt van oud textiel, kunnen bij iedere configuratie van de boxen zorgen voor het gewenste comfort. De gebruikers zijn vrij om alle onderdelen van de lounge naar eigen inzicht in te richten. Zo ontstaat er een interactief, persoonlijk en speelse wijze om samen met elkaar te kunnen relaxen op de Mix & Match.” De boxen zijn bovendien multi-inzetbaar. Ze lenen zich naast lounge uitstekend voor het opbouwen van bijvoorbeeld een podium, bar of tribune.

  Woonpraat met Veerle & Roxanne van Studio Davero

  “Grote oude aardewerken pot met fossielen en vetplant de Ardeche.”

  Bijdrage aan verduurzaming

  Geen ontwerp zonder abstract, hoger doel. Roxanne vat het samen in mensen bewust maken van een creatieve manier van duurzaamheid en heersende opvattingen over hergebruik vergroten. Ze vertrekken vanuit het adagium: kijk wat er al beschikbaar is. “Dit kunnen afvalstoffen zijn, maar ook bestaande structuren/ruimtes of kennis en vaardigheden.” Studio Davero wil ook laten zien dat duurzaam zijn makkelijk, leuk en nuttig is. Duurzaamheid moet normaal zijn in plaats van speciaal. “In het Westen zijn we te rijk geworden om de potentie te zien van wat wij beschouwen als afval. Met ons ontwerp tonen we een optie hoe je materiaal dat als afval bestempeld is, opnieuw kunt gebruiken. Het laat zien dat je creatiever kunt omgaan met materiaal, en zo zelf ook snel en simpel kan bijdragen aan het verduurzamen van je omgeving.” En dat is ook terug te zien in Roxannes kamer, waar bijna alles zelfgemaakt, gekregen of gevonden is: (Frankrijk), allen afgelopen zomer gevonden tijdens een tocht door de bergen.

  Woonpraat met Veerle & Roxanne van Studio Davero

  “Groene houten kist: van de kinderkamer van mijn moeder.”

   

  Woonpraat met Veerle & Roxanne van Studio Davero

  “Potten enzo: De Brocante in Alba doet het altijd goed als je op zoek bent naar toffe vazen en potten.”

  Woonpraat met Veerle & Roxanne van Studio Davero

  “De trap naar de vide en daarachter een heuze inloopkast!”

  Woonpraat met Veerle & Roxanne van Studio Davero

  “De slaapvide. Echt gezellig!”

  Woonpraat met Veerle & Roxanne van Studio Davero

  “Een oude foto van hoe de kamer er 60 jaar geleden uitzag!”

  Woonpraat met Veerle & Roxanne van Studio Davero

  “En last but not least: het uitzicht vanuit de kamer.”

  Foto’s: Roza Schous
  Tekst: Lucas Boot

  roza

  Roza studeert fotografie aan de Willem de Kooning Akademie in Rotterdam en verzamelt dingen. Haar grootste hobby is dan ook het afstruinen van kringloop winkels en rommelmarkten om zo unieke dingen te vinden voor in haar huis. Ze woont sinds kort in Rotterdam en is de stad dus nog volop aan het ontdekken, de leukste hotspots zal ze natuurlijk delen op Interior Junkie. Volg haar ook op haar Facebook account.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Ontdek meerWoonverhalen

 • Laatste blogpost
 • Menu