Close

Mijn online interieurstyling volgen of (online)interieuradvies aan huis boeken?

Een kijkje in de glazen keuken van Jane - Interior junkie
Menu

Search

 • I like my money right
  where i can see it:

 • 24-02-2024

  1 februari, 2017

  Een kijkje in de glazen keuken van Jane

  Nu ik volop bezig ben met inspiratie voor mijn eigen keuken ga ik de komende tijd samen met Miele een kijkje nemen in de meest verschillende keukens. Na de designkeuken van Andrea kijk ik voor deze post in de glazen keuken van Jane, waar alles voor handen ligt en waar haar liefde voor wijn een eigen plekje kreeg…

  Jane is half Engels. Haar moeder was Engels en haar vader Limburgs. Tot haar zevende woonde ze in Engeland, maar haar liefde voor de Britse keuken nam ze gelukkig mee naar Nederland. Ze maakt met de Miele-keukenapparatuur regelmatig typische Engelse pie’s voor haar familie. Geen straf! Vanuit de keuken heb je, door de grote raampartijen, mooi zicht op de weelderige tuin. Alsof je even in de tropen bent compleet met enorme bamboestruiken. Dat deze keuken dagelijks wordt gebruikt, werd mij al duidelijk toen ik binnenstapte. Jane heeft alles zo ingericht dat ze alles meteen kan pakken. Maar alles wat je ziet, wordt ook regelmatig gebruikt. “Waarom zou ik alles in kastjes stoppen,” aldus Jane. “Dit werkt voor mij het beste.” Daar wilde ik dus meer over weten…
  Een kijkje in de keuken van Jane
  Het huis is ontworpen door je man, maar jij had weer inspraak in de keuken. Wat waren je eisen?
  “Mijn man is heel specifiek met ontwerpen en inrichten. Heel anders dan ik. Als je mij in zo’n typische Engelse cottage zou zetten, dan zou ik me ook erg happy voelen. Dit huis heeft rondom glas en wordt in de buurt ook wel ‘het aquarium’ genoemd omdat we in het begin veel inkijk hadden. Dit huis is gebouwd naar een ontwerp van Ludwig Mies van der Rohe en voorheen zat er tussen de keuken en de woonkamer een half open muur die niet helemaal tot aan het plafond liep. Hij was toen ook kleiner dan nu, maar wel met een groot gasfornuis omdat ik zo van koken hou. Deze indeling was toen ideaal omdat de kinderen nog thuis woonden en het fijn was dat de keuken was afgesloten van de woonkamer. Dan konden wij nog even rustig natafelen terwijl de kinderen televisie keken.”
  Nu zijn de tijden heel anders en is de keuken niet alleen maar een plek om te eten. Daar hebben jullie je op aangepast, zo te zien…
  “Toen de kinderen eenmaal de deur uit waren, wilden we het anders doen. Sinds afgelopen maart hebben we deze nieuwe keuken. Het blok en alle kastjes zijn gemaakt van glas, het aanrecht is van roestvrij staal. Ideaal want dat is en hygiënisch en makkelijk schoon te maken. Ik wilde meteen een groter aanrecht en meer opbergruimte. Toch heb ik ook veel spullen weggedaan, het ideale moment om dat te doen als je toch een nieuwe keuken neemt. Ik vind het fijn nu ik ineens meer opbergruimte heb.”
  Een kijkje in de keuken van Jane
  Er wordt dus echt geleefd in deze keuken?
  “Ja, de keuken is echt het hart van het huis. We zitten hier ook geregeld met familie en vrienden.”
  Waar komt de liefde voor koken vandaan?
  “Het zit in de genen. Mijn familie heeft altijd van koken gehouden. Eten verbindt. Met zo’n grote woonkeuken is het gezellig om met familie en vrienden aan tafel te zitten. Nu ons oudste kleinkind vier is, gaat hij ook binnenkort helpen in de keuken. Ik heb al een klein deegrollertje voor hem gekocht. Dan leer ik ‘m koken en leert hij ook meteen beter eten. Samen zijn is het allerbelangrijkst. En ja, ook ik app wel eens aan tafel hoor, dat vinden we hier helemaal niet erg!”
  Heb je nog meer heerlijke gerechten uit Engeland meegenomen?
  “Cheese & onion pie, Shephard pie… Voor mijn zoon en zijn gezin maak ik ook wel eens een typisch Engels ontbijt. Vinden ze leuk. Ik heb veel Engelse kookboeken, kook ook veel met pasta en vis, maar ik kook ook vegetarisch omdat mijn man geen vlees eet. Ik vind het ook leuk om een vijfgangendiner te maken voor vrienden en familie.”
  Een kijkje in de keuken van Jane
  Hoe ging het uitzoeken van de apparatuur van start?
  “Qua keukenapparatuur stond niet meteen de indeling vast. Ik had eerst een gasfornuis van een ander merk en twee ovens. Dat wilde ik terugzien in deze nieuwe keuken. Wat mijn man adviseerde, en wat ik eerst helemaal niet wilde, waren ovens op ooghoogte. Ik vond dat maar niks, maar toch had mijn man een punt. Je wordt toch ouder dus alles op ooghoogte is best handig. Ook als je natuurlijk veel jonger bent, kan dat best handig zijn. Als Engelse droomde ik natuurlijk van een gasfornuis van het bekende Britse merk. Toch kozen we uiteindelijk voor Miele. Wat mij overhaalde, was het eten wat uit de stoomoven kwam. Echt zo’n verschil dan dat je het kookt in een pan. Ik was om na een kookdemonstratie van Miele. De rechter is een combi-stoomoven, de linker is de oven. Ik vind het luxe apparaten; ze maken zichzelf namelijk schoon als ik op een bepaalde toets druk. Best handig, toch?”
  Een kijkje in de keuken van Jane
  Hoe vaak gebruik je de apparatuur?
  “Ik gebruik beide ovens dagelijks. We hebben deze keuken sinds maart en ik ben het nog een beetje eigen aan het maken. Je kunt namelijk veel meer met de apparatuur doen dan je denkt; dat ik eerst mijn groente stoom in de combi-stoomoven en erna ga roosteren. Dat moet ik nog allemaal uitzoeken, maar die kant wil ik wel op. We zijn elkaar ‘een beetje aan het leren kennen’. Mijn schoondochter heeft bijvoorbeeld een hele mooie oven die ze gebruikt als opbergruimte omdat ze niet weet hoe het werkt. Zonde. Veel mensen weten dus niet hoe ze apparatuur moeten gebruiken. Mijn tip is om hier gewoon de tijd ervoor te nemen want dat is het dubbel en dwars waard. Zo heeft mijn combi-stoomoven een menu-functie waarbij je kunt instellen wanneer bijvoorbeeld de spinazie en de bloemkool in de combi-stoomoven moeten. Dan geeft hij een seintje. Maar ik kan er ook een gerecht in doen en zo instellen dat hij om 18.00 uur klaar is. Ook ben ik nu bezig met mijn eigen brood maken. Dat kan dus ook gewoon in de combi-stoomoven. Je kunt hier gewoon gist in laten rijzen. Daar is een speciaal programma voor.”
  Een kijkje in de keuken van Jane
  Ik zie daar een werkblad. Het lijkt een beetje op een gereedschapswand…
  “Zo’n wand had ik in mijn vorige keuken ook. Een ander wil alles in lades stoppen. Ik heb liever meteen overzicht. Voor mij is dit makkelijker want ik kan het zo pakken. Ik ben heel praktisch ingesteld; ik wil alles meteen kunnen pakken. Alles wat je ziet, gebruik ik ook echt dagelijks, dus ik vind het niet nodig om alles steeds uit kastjes te pakken. Sommigen vinden het misschien een beetje rommelig, maar ik vind het perfect zo.”
  Met zo’n keuken plus de bijbehorende keukenapparatuur wordt iedereen wel een keukenprinses…
  “Dat klopt! Toch denk ik echt dat je er passie voor moet hebben. Ik ken genoeg mensen die echt niets met koken hebben. Daarnaast wordt koken ook veel leuker als je de juiste keukenmachines hebt. Zo’n mixer bijvoorbeeld of een pastamachine. Dat kost dan wel wat, maar je doet er lang mee. Ook goede messen vind ik belangrijk. Met goed spul wordt koken echt leuk. Niemand wordt blij van een pan waar alles in aanbrandt. Als je kookspullen goed zijn, wordt koken echt een feestje.”
  Een kijkje in de keuken van Jane
  Heb je nog een puntje van kritiek?
  “Als ik vooraf meer gewerkt had met de ovens van Miele dan had ik geen vierpits gasfornuis meer genomen. Of gewoon een inductieplaat, want nu gebruik ik het fornuis veel minder omdat ik vaker kook met de ovens. Dan had ik ook meteen meer ruimte op het aanrecht. Ik zou jou dus, omdat je zelf bezig bent met een nieuwe keuken, dan ook zeker adviseren om eerst te kijken wat je écht in de keuken wilt hebben én hoe je graag kookt. Je kunt bijvoorbeeld voordat je een keuken koopt, een kookdemonstratie bijwonen bij Miele om te kijken wat je allemaal met de apparatuur kunt doen. Zo doe je nooit een miskoop.”
  Een gerecht verpesten is bijna onmogelijk dus. Wat staat er nog op je wensenlijstje?
  “Ondanks dat ik niet zo’n koffiedrinker ben, had ik nog graag een inbouw koffiemachine gehad. Maar dan had ik een stukje keuken moeten opofferen en dat wilde ik niet.”
  Een kijkje in de keuken van Jane
  Je geeft wijnworkshops dus er moest uiteraard een wijnklimaatkast in de keuken. Sterker nog: de keuken is om de wijnklimaatkast heen gebouwd. Waarvoor die liefde voor wijn?
  “Wat je niet ziet, is dat hij eigenlijk een beetje aan de achterkant uitsteekt. Er is voor deze wijnklimaatkast een stuk muur uitgehaald. Anders stak hij uit. De liefde voor wijn is ontstaan vanuit mijn liefde voor koken. Ik was benieuwd wat voor wijnen er bij mijn recepten zouden passen. Ik begon pas met wijn drinken toen ik midden dertig was. Kun je nagaan. Ik vind het mooi om te zien hoe wijn en eten elkaar kunnen versterken. Vind ik echt prachtig. Ik hou van wijn. Zodra ik ga koken, schenk ik een glaasje in. Soms ook wel twee hoor, haha.”
  Een kijkje in de keuken van JaneEen kijkje in de keuken van Jane
  Een kijkje in de keuken van Jane
  Gaan je handen jeuken van dit interview en wil je meer weten over alle Miele-keukenapparatuur check dan de speciale keukeninspiratie website van Miele. Ook goed om te weten: je kunt ook langs in het Miele Experience Center in Vianen waar je ook kosteloos kookdemonstraties en een advies op maat kunt krijgen. Altijd leuk om te doen, toch?
  * Deze shoot is in samenwerking met Miele tot stand gekomen. 

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Ontdek meerWoonverhalen

 • Laatste blogpost
 • Menu