Close

Mijn online interieurstyling volgen of (online)interieuradvies aan huis boeken?

Een beni mguild: leuk voor in de slaapkamer - Interior junkie
Menu

Search

 • I like my money right
  where i can see it:

 • 19-05-2024

  Een beni mguild: leuk voor in de slaapkamer

  Tijd voor nieuwe slaapkamer inspiratie! Voor deze shoot ging ik in de weer met een Beni Mguild kleed, een kleurrijk kleed uit de Beni M’guild regio in het Atlasgebergte in Marokko. Daar kan het ‘s winters namelijk flink koud zijn, zodat deze kleden je heerlijk warm houden én tegelijkertijd je interieur opvrolijken.

  Beni Mguild vloerkleden zijn zeldzaam; ze worden namelijk niet meer gemaakt. De meeste zijn zo’n 50 a 70 jaar oud en elk kleed is handgemaakt, dus uniek. Anders dan het Beni Ouarain vloerkleed waar ik eerder over schreef, staat de Beni Mguild bekend om zijn felle kleuren. De kleden werden vroeger door berberstam Beni Mguild gemaakt. Dit waren halfnomaden die in de zomer en winter met hun vee het Atlasgebergte in trokken. De kleden moesten ze beschermen tegen barre winters. Ze sliepen er zelfs op, zo heerlijk warm zijn ze.

  Een beni mguild: leuk voor in de slaapkamer

  Een beni mguild: leuk voor in de slaapkamer

  Een beni mguild: leuk voor in de slaapkamer

  Kleurrijke eyecatcher

  Nu pronkt de Beni Mguild niet op mijn slaapkamer om op te slapen, wel om met warme voeten mijn bed uit te stappen. Omdat onze slaapkamer nog altijd geen vloerkleed heeft, omdat ik er gewoon niet uit kom, wilde ik voor deze shoot het Beni Mguild van Rozenkelim even uitproberen. Deze op de foto meet 310 x 175 cm dus is lekker groot. Ik vroeg me tijden af waarom de kleden zo groot zijn. Wat blijkt? Vroeger (en nog steeds trouwens) bedekten men de hele vloer met de kleden om het huis warmer te maken. Puur functioneel, dus, terwijl wij kleden juist ter decoratie gebruiken (en ondertussen de kachel flink opstoken). De grootte van dit vloerkleed loste ik op door een gedeelte van het kleed onder mijn bed te plaatsen.

  Ga ik toch voor een kleurrijk vloerkleed zoals deze of toch eentje in neutrale tinten? Ik ben er nog niet over uit. Toch vind ik deze Beni Mguild heel mooi matchen met mijn tweedehands dressoir en donkerblauwe muur. Alles springt er nu nog meer uit.

  Een beni mguild: leuk voor in de slaapkamer

  Een beni mguild: leuk voor in de slaapkamer

  Ook pronken met een Beni Mguild in huis?

  Wist je dat Rozenkelim een mooie selectie aan Beni Mguild vloerkleden heeft? Maar niet alleen deze (dit vloerkleed is trouwens nog steeds te koop!), ook andere berber vloerkleden, Perzische tapijten, kleden uit Anatolie, rozenkelims uit Moldavie (herinner je je nog deze shoot op mijn thuiswerkplek met een rozenkelim?) en andere vintage vloerkleden. Ik neig nog altijd naar kleurrijke kleden, dus ooit komt hier permanent een kleurrijke te liggen.

  Ook leuk om te lezen: de hometour bij Rozenkelim founder Jeroen in Overveen. Droomhuis!

  * Dit is een inspirerende samenwerking met Rozenkelim. Door samen te werken met merken kan Interior Junkie blijven bestaan. Thanks voor de support. 

  2 reacties op “Een beni mguild: leuk voor in de slaapkamer”

  1. Rachel schreef:

   Wat een tof kleed zeg, ziet er heel erg mooi uit !

  2. Amina schreef:

   Dat dressoir, die kleur op de muur en het vloerkleed…prachtig!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Ontdek meerWoonverhalen

 • Laatste blogpost
 • Menu