Menu

Search

 • I like my money right
  where i can see it:

 • 22-07-2024

  14 oktober, 2015

  Binnenkijken op een Amsterdamse woonboot

  Voor de tweede keer op Interior Junkie een drijvende binnenkijker. Na de prachtige woonboot van Victor bleek ik deze nieuwste binnenkijker te schieten op de boot van de man achter het ontwerp van Victors boot: Jasper van het interieur- en designmerk JSPR en zijn vriendin Eva.

  Hoewel ik zelf niets met boten heb (ik heb helaas géén zeebenen) staat wonen op een woonboot hoog op mijn verlanglijstje, ook al weet ik dat dit waarschijnlijk nooit zal gebeuren; mijn moeder (die ook géén zeebenen heeft) zou echt nooit meer langskomen. En zelf begint het me na enige tijd een beetje te duizelen. Toch vond ik het reuze interessant om de woonboot van Jasper en Eva te fotograferen. Naast die van Victor is ook deze boot een lust voor het oog inclusief prachtige meubelstukken, functioneel design (check straks maar even de luidspeaker), Jaspers eigen ontwerpen (Jasper is eigenaar van het interieur- en designmerk JSPR waar je o.a stunning lampen,  stoelen en vitrinekasten koopt) en mos. Heel veel mos..

  Binnenkijken op een Amsterdamse woonboot

  “Onze woonboot van de buitenkant.”

  Hoe kom je nou aan zo’n woonboot?
  Jasper: “Deze boot lag hier al twee jaar, gestript en al. De eigenaren hadden deze boot gekocht als investering en wilde het opknappen, maar dat bleek best een tijdrovend klusje. Het opknappen van een boot gaat namelijk niet zomaar; er zijn zoveel dingen waarmee je rekening moet houden. De plannen gingen de ijskast in en de boot bleef hier dus maar liggen. Zonde. Niemand wilde het kopen want veel mensen kunnen niet door een volledig gestripte boot heen kijken. Ik had al eens de woonboot van Victor ingericht en dat beviel mij zo goed, dat het bij mij ging kriebelen. De boot kocht ik uiteindelijk en ontwierp ik volledig naar eigen smaak.”

  Sneak peek nieuwste binnenkijker

  “Zicht vanaf de keuken op de zithoek. Aan het einde plek voor een heerlijke gaskachel. Ideaal voor winterse avonden.”

  Binnenkijken op een Amsterdamse woonboot

  ” De kristallen karaf kochten we op een rommelmarkt. We houden wel van de jaren 20 stijl. Zo hebben we in Eindhoven nog meer kristal staan en kregen we voor kerst zo’n grote wereldbol die dient als drankkabinet.”

  Hoe ging de verbouwing in z’n werking?
  Jasper: “Voor het staalwerk was de boot een half jaar weg van de gracht. Toen lag hij in de werf. Het dak is onder andere verhoogd, de ramen lagen bijvoorbeeld eerst veel lager. Het zijn nog altijd de originele ramen maar dan een stukje hoger. Voor de rest ligt er een vloerverwarming in, zit er een nieuw dak op en kreeg de boot een hele nieuwe zijkant. Dit alles werd wel mede mogelijk gemaakt door een top team van boot(ver)bouwers, want dit had ik alleen nooit gekund. Toen de boot weer terug ging naar de gracht, moest hij wel onder alle bruggen door. De stuurhut ging er bijvoorbeeld vanaf en werd, eenmaal terug op de gracht, weer erop gebouwd. De boot is nu twee jaar af, de verbouwing duurde ongeveer een jaar. De boot zelf moet om de vijf jaar naar de werf voor onderhoud.”

  Ben je ook meteen gaan ontwerpen?
  Jasper: “Ik ging meteen schetsen wat best moeilijk is met een woonboot. Ik had de boot van Victor in gedachte maar deze bleek net iets breder te zijn, zodat je bijvoorbeeld een complete badkamer in het midden van de boot kunt creëren. Bij ons ging dat maar net maar we moesten wel creatief omgaan met de beperkte ruimte. Het toilet zich nu naast de keuken. Deze is van staal en ontzettend zwaar. Onderin de boot ligt dan ook overal grind en aan de buitenkant hangen blokken, zodat het mooi in balans blijft. Elke verandering op een boot heeft consequenties. Er gaat een wereld voor je open als je een woonboot koopt.”
  Eva: “Jasper is echt van de gadgets; overal in de boot vind je dan ook verschillende knopjes met verschillende functies. Zo kan de brug met een druk op de knop omhoog gehaald worden, het is dan ook een soort van ophaalbrug. Handig voor inbrekers. Ook is er een knopje voor de open haard. Van zowel buiten als binnen kun je van alles bedienen, ook als wij in Eindhoven zitten. Als we lastige gasten hebben, dan zetten we stiekem de open haard aan om te spoken, haha.”

  Binnenkijken op een Amsterdamse woonboot

  “De open keuken is lekker licht door het dakraam. Aan de zijkanten is mos bevestigd. Erg handig; mos neemt namelijk geurtjes op.”

  Binnenkijken op een Amsterdamse woonboot

  “De kastjes zijn tweedehands legerkasten.”

  Binnenkijken op een Amsterdamse woonboot

  “De opgezette vlindertjes komen van een vlinderboerderij uit Thailand.”


  Hoe ging het inrichten eigenlijk?
  Jasper: “Ik ontwerp wel interieurs maar eerlijk gezegd heb ik niets met interieurstyling. Dat vind ik best lastig. Ik ontwerp wel veel lampen, maar dat is best technisch, echt mijn ding. Maar als ik een ruimte inricht, klap ik dicht…”

  Nog enige inspraak gehad in de inrichting, Eva?
  Eva: “Ik leerde Jasper kennen toen alles net af was. Qua inrichting was hij nog wel bezig. Samen kochten we wel veel woonaccessoires zoals het vloerkleed en de salontafeltjes maar het grootste gedeelte heeft Jasper ingericht. Ook al zegt hij dat hij niets met interieurstyling heeft, ik vind dat hij het goed heeft gedaan.”

  Binnenkijken op een Amsterdamse woonboot

  “De bank komt van Flexform, de kussentjes zijn van HAY en IKEA. De roze vaas is ook van IKEA. De bijzettafeltjes kochten we bij Loods5.”

  Weten jullie iets over de geschiedenis van de boot?
  Jasper: “De boot komt uit 1920, heet MS De Tevredenheid en was voorheen een binnenvaartschip voor aardappels en kolen. Als je een boot koopt, dan krijg je een document waarin staat wat de boot allemaal heeft doorstaan en welke namen hij bijvoorbeeld heeft gehad. Deze boot is bijvoorbeeld eens gezonken naar de bodem van de binnenwateren toen het tijdens de oorlog werd neergeschoten. Er zat een groot gat in de romp.”

  Wat is zo mooi aan deze plek?
  Jasper: “Voor Amsterdamse begrippen is dit echt een oase van rust; we liggen vlak achter de Hortus Botanicus en om de hoek van Artis dus erg centraal maar toch is het hier lekker rustig. Er is zelfs altijd parkeerplek, dat is uniek voor het centrum. Onze buurmannen verhuren een gedeelte van hun boot en zo kwamen wij op het idee om de boot ook te gaan verhuren; we zijn hier immers alleen in het weekend. Het is een hit! De eerste huurder was een stel dat op huwelijksreis naar Amsterdam ging. Dan is overnachten op een woonboot natuurlijk de perfecte honeymoon.”
  Eva: “We zijn alleen wel vaak volgeboekt en dat is best jammer. Ik studeer namelijk in Amsterdam en dan is verblijven op de boot best handig.”

  e bank komt van Flexform, de kussentjes van Hay en Ikea. De roze vaas is ook van (een oude collectie van) Ikea. De bijzettafeltjes kochten we samen bij Loods5

  “Ons uitzicht vanaf de boot.”

  Best een risico om je mooie boot te verhuren aan toeristen?
  Jasper: “Dat klopt. Elke keer als ik hier weer ben, wil ik de huur eigenlijk gaan stopzetten. Het is en blijft je huis, ook al zitten we hier niet permanent. Er zijn dan ook geen persoonlijke items te vinden, dat is toch jammer.”
  Eva: “Het is echt Jaspers kindje, hij heeft elke meter tot in de puntjes ontworpen. Dan ga je extra hechten aan deze boot. Daarnaast zit het vol mooie spullen. We missen alleen wel een persoonlijke touch.”

  Naast de boot en de loft in Eindhoven blijkt er nog een stulpje te zijn..
  Jasper: “In het voorjaar begint de bouw van ons eigen huis in de bossen van Leende, aan de rand van Eindhoven. Hier bouwen we een huis geïnspireerd op de futuristische huizen uit Californië. Het dak loopt bijvoorbeeld van drie tot vijf meter hoog en loopt in een bolling naar achteren. Voor dit huis gebruik ik veel hout, glas, beton en natuursteen. De grond eromheen meet zo’n 8000m2 dus het uitzicht naar de tuin wordt heel breed zodat je binnen ook buiten meemaakt. We huren nu een loft in de binnenstad en gaan daar later uit. We blijven dus voorlopig nog gewoon de boot verhuren, maar als onze villa eenmaal af is, dan gaan we vaker pendelen tussen Eindhoven en Amsterdam en wordt deze boot ook meer ons thuis.”

  e bank komt van Flexform, de kussentjes van Hay en Ikea. De roze vaas is ook van (een oude collectie van) Ikea. De bijzettafeltjes kochten we samen bij Loods5

  “In de stuurhut heb je een 360 graden view. De hoekbank en tafel werden speciaal op maat gemaakt. De Diamond Lamp komt van JSPR en zojuist uitgebracht in een XXL variant (1.28m) voor de liefhebbers met wat meer ruimte.”

  Binnenkijken op een Amsterdamse woonboot

  “De keuken is in zijn geheel ontworpen door Jasper en gebouwd door zijn team van boot (ver) bouwers. We zijn allebei dol op plantenhangers maar hebben niet echt groene vingers. Het mos was daarom perfect omdat het weinig onderhoud vraagt.”

  Binnenkijken op een Amsterdamse woonboot

  “De gouden ananas kochten we laatst op de Design Iconics beurs in een van de IJ-hallen. Toen we ermee naar buiten liepen, hoorden we meerdere mensen fluisteren ‘oh zij hebben die mooie ananas gekocht’ dus we denken dat dat een goede zet was. “

  Wat is jullie favoriete plek in huis?
  Jasper: “De stuurhut is echt de fijnste plek om te zitten, zowel met z’n twee als met vrienden. Hier heb je namelijk een 360 graden view over de gracht en de grachtenpandjes. Echt prachtig. Er varen vaak boten voorbij en in de zomer zit het parkje altijd vol. Ook hebben we hier een minibar, dat is ideaal als je hier met vrienden zit. Het grootste gedeelte van de tijd zitten we dus in de stuurhut.”

  Wat is het topstuk in huis?
  Jasper: “De Artifort stoel is echt mijn kindje. Die kocht ik tijdens mijn studie en is door de jaren heen zo’n drie keer gestoffeerd. Mijn vosje vind ik ook erg bijzonder, die mag nooit meer weg.”

  e bank komt van Flexform, de kussentjes van Hay en Ikea. De roze vaas is ook van (een oude collectie van) Ikea. De bijzettafeltjes kochten we samen bij Loods5

  “De Artifort stoel links is een van de dierbare stukken in huis.”

  Binnenkijken op een Amsterdamse woonboot

  “De vos zochten we uit bij De Gebroeders Teurlincx in Eindhoven. Zij hebben een groot assortiment en zijn goedkoper dan de meeste preparateurs, een aanrader dus voor taxidermie liefhebbers!”

  Wat is het idee achter al het mos in de keuken en het toilet?
  Jasper: “Het is écht mos. Mos neemt namelijk vocht op uit de lucht en houdt zichzelf zo in leven. Daarnaast houdt het luchtjes tegen, dus ideaal voor in het toilet en voor in de keuken; we hebben namelijk geen afzuigkap. Het mos komt uit Noorwegen, is gekleurd in bakken en vervolgens verlijmd op platen. Het leeft dus nog, maar we hebben er geen omkijken naar.”

  Deze keuken vraagt om urenlang in de koken. Zijn jullie een beetje van het kokkerellen?
  Jasper: “Eigenlijk staat de keuken er alleen voor de sier, hoewel we wel van knakworstjes houden! Wanneer we in Amsterdam zijn, gaan we vaak buiten de deur eten. Voor ons voelt Amsterdam nog altijd als een uitje.”

  Sneak peek nieuwste binnenkijker

  “Het toilet is helemaal bekleed met mos. Ideaal. De handzeep is van HEMA.”

  Heb je vaker eigen ontwerpen in huis?
  Jasper: “Ja, het wisselt dan ook regelmatig. Vanuit een behoefte ga je ontwerpen en dat is leuk. De eettafel heb ik gemaakt omdat onze vorige erg groot was. Dit is dan ook een uniek ontwerp gemaakt van mahoniehout en een stalen onderstel.”

  Is de woonbotenwereld gemoedelijker?
  Eva: “Zeker. Je merkt op zo’n boot dat de buren eerder een praatje met je maken. Zelfs de postbode komt in de zomer een wijntje mee drinken! Het is hier heel anders dan in Eindhoven. Ik wist niet wat me hier overkwam. In Amsterdam ken je vaak je buren niet maar wij kennen iedereen. De deur staat altijd open en we hebben altijd aanspraak van buren en voorbijgangers.”

  Binnenkijken op een Amsterdamse woonboot

  “De eethoek is een eigen ontwerp. De lampen van Tom Dixon lagen al zo’n anderhalf jaar te wachten op hun perfecte plekje, die hadden we nu gevonden.”

  Binnenkijken op een Amsterdamse woonboot

  “De stereo van B&O hadden we al, maar we kochten de mooie colour-fading hoes dit voorjaar op het vliegveld van Kopenhagen en kregen de roze pootjes erbij.”

  Binnenkijken op een Amsterdamse woonboot

  “De vitrinekastjes van JSPR staat mooi uitgestald in de woonkamer. Ze staan ook o.a in de winkels van Chanel in het buitenland.”

  Binnenkijken op een Amsterdamse woonboot

  “De alligator kop kochten we bij The Evolution Store in New York.”

  Wat zijn je favoriete woonwinkels?
  Eva: “Loods 5 is mijn ultieme favoriet. Mobilia is ook prachtig, maar wel erg duur. Antwerpen vind ik ook leuk om wooninspiratie op te doen. Veel meubelstukken maakt Jasper zelf of met vrienden dus veel in huis is ook van zijn ontwerp en shoppen we eigenlijk niet zoveel.”

  Wat staat er nog op het verlanglijstje?
  Eva: “We willen het meer huiselijker maken. Dat het nu nog geen persoonlijke touch heeft, komt ook door de verhuur. Maar qua inrichting blijft het voorlopig zo. We hebben geen specifieke wensen.”

  Binnenkijken op een Amsterdamse woonboot

  “Onze slaapkamer met een dekbed van HAY.”

  Binnenkijken op een Amsterdamse woonboot

  “In de keuken wordt helaas weinig gekookt..”

  Binnenkijken op een Amsterdamse woonboot

  “De lamp is van De Domeinen, dat houdt in dat het ministerie van Defensie enkele items verkoopt en hij is dus ooit van het leger geweest.”

  Binnenkijken op een Amsterdamse woonboot

  “De wasbak is van Not Only White en het kastje eronder maakte Jasper zelf.”

  Binnenkijken op een Amsterdamse woonboot

  Eva: “De ketting kocht ik op Bali. Ik heb de taxi letterlijk midden op de weg laten parkeren want ik moest die winkel in. Ik kon bijna niet kiezen tussen alle mooie exemplaren maar zwichtte uiteindelijk voor deze. Bali is sowieso een walhalla voor interior junkies vanwege alle mooie materialen. En dan die prijzen!!”

  Binnenkijken op een Amsterdamse woonboot

  “Vlak voor de slaapkamer zit de badkamer. Het paste nog maar nét.”

  Binnenkijken op een Amsterdamse woonboot

  “Mos is een ideaal materiaal om mee te werken in bijvoorbeeld de keuken. We hebben er geen omkijken naar.”

  Binnenkijken op een Amsterdamse woonboot

  “De Delfstblauwe vaas is van Front Design (voor Moooi).”

  Binnenkijken op een Amsterdamse woonboot

  “De ouderwetse scheepsbel rechts kreeg Jasper van zijn ouders. Zij hadden deze ooit van een oom gekregen maar weggegeven aan anderen. Toen ze hoorden dat Jasper een boot had gekocht, hebben ze veel moeite gedaan om hem weer terug te krijgen en gaven hem als kerstcadeau.”

  Binnenkijken op een Amsterdamse woonboot

  “Het plantenkastje is van IKEA.”

  Binnenkijken op een Amsterdamse woonboot

  “Het mos is een echte eyecatcher in ons toilet.”

  Binnenkijken op een Amsterdamse woonboot

  “De bank is van Flexform en werd speciaal op maat gemaakt. Het piratenschip is een vlieger en kochten we op vakantie.”

   

  Sneak peek nieuwste binnenkijker

  “De hangende plantenpotjes zijn van Serax.”

  Binnenkijken op een Amsterdamse woonboot

  Thanks Jasper en Eva voor het warme welkom!!

  Oh ja, het plankje met de quote ‘Interior Junkie was here’ is van Woodpixels. Bij elke binnenkijker neem ik er eentje mee als cadeau.

  Inspiratie in de stijl van Jasper en Eva:

  Nog meer binnenkijkers op Interior Junkie:

  Beeld © Elisah Jacobs/InteriorJunkie

  6 reacties op “Binnenkijken op een Amsterdamse woonboot”

  1. Karin schreef:

   Wat een prachtige woning heeft Jasper (samen met Eva) gecreëerd!

  2. Stella schreef:

   Dat mos, wat een creatieve vondst! Wij wonen ook op een schip en overwegen dit ook toe te passen i.p.v. een afzuigkap (die anders het licht weg zou halen boven het fornuis). Bedankt voor deze inspiratie 🙂

   • interiorjunkie schreef:

    Hey Stella

    Wat leuk! Ja, ik vond het ook een geniale tip.
    Laat je het op Facebook even zien als het eenmaal is geplaatst? Succes!

    Liefs,
    Elisah

   • Chere Deedee, pour être gentille il faut etre intelligent..C’est donc pas donné à tous, la gentilesse et lié en grande partie à la capacité d’empathie et souvent s’ajoute les valeurs que ton éducation t’a transmise…Alors moi je la cultive depuis tjrs et j’en…. ce qui pense que c’est de la bêtise ( la mienne est noté à 140 selon un certain test de deux lettres, you know what i mean…Bonnes fetes

  3. Céline Mortier schreef:

   hallo! kunnen jullie een tip geven wie jullie dakramen heeft gestoken in de woonboot? bedankt! Céline

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Ontdek meerWoonverhalen

 • Laatste blogpost
 • Menu