Close

Mijn online interieurstyling volgen of (online)interieuradvies aan huis boeken?

Uit eten in Oudewater naast een voormalige heksenwaag
Menu

Search

 • I like my money right
  where i can see it:

 • 05-03-2024

  13 augustus, 2018

  Uit eten in Oudewater naast een voormalige heksenwaag

  In een eeuwenoud pand in het pittoreske Oudewater zit HEX, een piekfijn restaurant waar het heerlijk toeven is. Dat heeft niet alleen te maken met de menukaart, ook het prachtige interieur ontworpen door Studio Piet Boon mét een knipoog naar de voormalige heksenwaag ernaast. Uit eten in Oudewater binnenkort?

  HEX is dan ook vernoemd naar de heksenwaag waar vroeger heksen werden gewogen; als je te licht was, dacht men dat je een heks was en werd je verdronken. Nu gaat het er gelukkig niet meer zo gruwelijk aan te pas, maar kun je bij HEX juist gezellig uit eten in Oudewater in een setting waar heden en verleden samen komen.

  Leuk feitje: HEX zit  in het Arminiushuis uit 1601. Een oudje, dus! Voorheen zat hier een Hollands eetcafé en met deze zaak in het achterhoofd én de rijke geschiedenis van het renaissance pand en de heksenwaag ernaast ontwierp Studio Piet Boon het interieur. Denk aan natuurstenen onyx tafelbladen in een zeshoekige vorm (juist ja: hexogon!) die meteen ook een knipoog zijn naar de asbakken uit het eetcafé.

  Uit eten in Oudewater naast een voormalige heksenwaag

  Uit eten in Oudewater naast een voormalige heksenwaag

  Uit eten in Oudewater naast een voormalige heksenwaag

   

  Dineren in een mini museum

  Het goud-gele kleurgebruik is weer geïnspireerd op de Nederlandse schilderkunst en de lokale touwindustrie (in het restaurant staat een vitrine met items van vroeger, een klein mini museum, dus) uit de zeventiende eeuw.

  Tel daar een hele wand vol planten bij op, een robuuste natuurstenen bar (zo mooi!) en een zee van licht (FYI: de voormalige binnenplaats werd bij het pand getrokken, zodat het restaurant groter werd) bij op en je snapt dat ik hier niet meer weg wilde.

  Uit eten in Oudewater naast een voormalige heksenwaag Uit eten in Oudewater naast een voormalige heksenwaag Uit eten in Oudewater naast een voormalige heksenwaag

  Hoe de kaart is?

  Ik lunchte er samen met chefkok Annemiek Wils. Naast een ontzettend aardige vrouw ook iemand die vol passie over de menukaart kon vertellen. Zo at ik ceviche van makreel in tijgermelk, een sukade van de josper grill met kimchi en een gegrilde ananas met basilicum olie en yoghurtijs. Annemieke wordt dan ook niet voor niets ‘de Soof van Oudewater’ genoemd (na haar eigen cateringbedrijf runt ze nu dit restaurant). Snel eens aanschuiven dus, zou ik zeggen.

  Binnenkort uit eten in Oudewater?

  HEX zit op de Markt Oostzijde 14 in Oudewater.  Als je er bent, loopt dan zeker even iets door naar de achterkant van het pand om een glimp te vangen van de oude wijnkelder…

  Uit eten in Oudewater naast een voormalige heksenwaag Uit eten in Oudewater naast een voormalige heksenwaag

  Beeld via Studio Piet Boon

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Ontdek meerWoonverhalen

 • Laatste blogpost
 • Menu