De gouden tips voor compact wonen

Woon je klein? No worries; niet iedereen is gezegend met een joekel van een huis. Ook op een klein oppervlak kun je ruim wonen. Het geheim met compact wonen zit ‘m juist in de kubieke meters. Werk bijvoorbeeld in de hoogte met een vliering of hoogslaper en vergeet vooral je muren niet te pakken als extra opbergruimte.

1. Hoog, hoger, hoogst

Niet veel ruimte in de breedte van je huis? Denk dan eens aan de lengte van je huis. Een kastenwand komt pas echt goed tot z’n recht als deze tot aan het plafond loopt. In de bovenste vakken berg je spullen op die je niet zo vaak gebruikt. Fijn ook want als je kiest voor zo’n kastenwand, lijkt de ruimte optisch groter. Tip: gebruik ook een spiegel.

De gouden tips voor compact wonen

2. Bedgeheimen

Nog een top voor compact wonen: kies voor een bed waar gemakkelijk nog bakken onder passen. Of nog beter: een bed die je kunt openklappen voor extra bergruimte. Dat kan toch enkele vierkante meters meer ruimte schelen.

3. Het betere ophangwerk

Aan de muur kun je lijsten hangen, maar wat dacht je bijvoorbeeld van papieren tasjes? Ideaal voor op je werkplek maar ook voor in een kinderhoekje: voor potloden, knuffeltjes of andere (lichte) spullen. Wil je zwaardere items opbergen, kies dan voor rieten manden en hang ze aan een spijker. Zo’n coole ‘dot’ knop van Muuto misstaat ook zeker niet. Ook leuk als ‘luchtige’ kapstok.

4. Georganiseerd keukentje voor compact wonen

Heb je nou ook altijd teveel pannen, spatels en ander kookgerei? Tja, een keukenprins of prinses heeft nou eenmaal veel gereedschap om mee te werken. Soms heb je geen la meer over om deze spullen op te bergen. Goed om te weten, is: wat gebruik je nou wél en wat nu juist niet? Juist in een compact huis is het van groot belang om overbodige spullen gedag te zeggen. Net als de tip hiervoor is het ideaal om te muur mee te pakken; werk bijvoorbeeld met wandrekjes voor je olijfolie, azijn etc en wandplankjes om je mooiste servies op te stallen.

De gouden tips voor compact wonen

5. Creëer een extra verdieping

Is je compacte huis gezegend met hoge plafonds? Denk er dan eens aan om een vliering te bouwen. Zo maak je in één klap een extra ruimte in je huis. Ideaal om je bed te stallen, hier zit je immers alleen maar ’s nachts. Natuurlijk kun je in een huis met een normaal plafond ook kiezen voor een hoogslaper: bovenin slaap je, eronder kun je bijvoorbeeld werken of zet je de bank.

Heb jij nog meer tips voor compact wonen?

1 reactie

Wendy -

Goede tips! En één aanvullende: ik gebruik een hoge kledingkast als wand tussen het kantoor- en slaapgedeelte van mijn zolder. Zo lig ik ‘s nachts in een knus en donker(!) hoekje en word ik overdag, als ik aan ‘t werk ben, niet geconfronteerd met de aanblik van mijn bed. 😉

Reageer ook