Close

Mijn online interieurstyling volgen of (online)interieuradvies aan huis boeken?

Binnenkijken in de Freedom Tower - Interior junkie
Menu

Search

 • I like my money right
  where i can see it:

 • 19-05-2024

  7 november, 2014

  Binnenkijken in de Freedom Tower

  Hoera! Als een van de weinigen kreeg ik onlangs een privérondleiding in One World Trade Center a.k.a. de Freedom Tower in New York. Zeer bijzonder..

  Eerlijk is eerlijk: wie droomt er nou niet van een kantoor mét stunning view op Manhattan en omstreken? Dat was het eerste wat me te binnen schoot toen ik na een supersnel ritje in de lift op de 63ste verdieping van de Freedom Tower belandde: ‘stel je eens voor dat hier Interior Junkie HQ zit!’. One World Trade Center is herrezen uit de as waar eerst de Twin Towers stonden. Het is dan ook moeilijk om niet zonder brok in de keel rond te lopen. Met een hoogte van 541 meter (of 1776 voet, wat staat voor de Onafhankelijkheidsdag in 1776) is het een van de vier hoogste gebouwen ter wereld: het telt 102 verdiepingen maar in werkelijkheid zijn dat er 94. Amerikanen slaan wel eens wat verdiepingen over; 13 is bijvoorbeeld een ongeluksgetal en wordt zelden meegerekend.

  Vriendlief had deze rondleiding geregeld omdat het bedrijf waarvoor hij werkt de kantoorruimte binnen One World Trade Center verhuurt. Gelukkig mocht ik ook mee, want dat was nog even spannend. Ik vond het vooral interessant om in een leegstaand pand te lopen waar straks duizenden mensen werken en het eigenlijk nooit ‘rustig’ is.

  Private tour Freedom Tower

  Leuk feitje: in de haven beneden is een scène uit ‘Wolf of Wall Street’ opgenomen met Leonarde DiCaprio

  Dit gebouw blijkt de meest veilige wolkenkrabber ter wereld en kan volgens de makers stormen en aardbevingen weerstaan door de stevige constructie: de kern van het pand bestaat namelijk uit een betonnen wand van tussen de 75cm en een meter. Er is zelfs een trappenhuis gemaakt speciaal voor brandweer en politie. Het andere trappenhuis, voor alle werknemers, is extra breed gemaakt.

  Wat betreft het interieur was er nog weinig over te zeggen: de eerste huurder, Condé Nast (ja, van o.a de Amerikaanse Vogue en Architectural Digest, !), ging een paar dagen na mijn bezoek er pas in en toen ik op een van hun verdiepingen liep, zag ik alleen nog maar dozen. In totaal gaan er 3400 mensen van Condé Nast werken en dat is een boel. Maar de algemene entree, met prachtige metershoge kunst, en de speciale Condé Nast entree (vol marmer!), kon ik alvast wel fotograferen.

  Ik vond het in ieder geval super interessant om te zien dat op één verdieping zo’n 350 werknemers kunnen werken. De Sky Lobby op de 64ste verdieping stond ook nog in de steigers: dit is de verdieping waar iedereen moet ‘overstappen’ om verder te komen in het pand. Ook hier is het uitzicht adembenemend maar dat is eigenlijk overal in het pand het geval. En stiekem droomde ik gewoon verder. Ja hoor, doe mij hier een kantoorplek…

  Volgend jaar sta ik hopelijk op het topje van de Freedom Tower: vanaf voorjaar 2015 gaat het Observation Deck voor toeristen namelijk open. Alleen voor echte daredevils want het is ‘best hoog’…!

  Tip: heel veel andere feiten over One World Trade Center kun je ook lezen op Wikipedia.

  Private tour Freedom Tower

  Private tour Freedom Tower

  Private tour Freedom Tower Private tour Freedom Tower Private tour Freedom Tower Private tour Freedom TowerPrivate tour Freedom Tower Private tour Freedom TowerBinnenkijken in de Freedom Tower

  Beeld © Elisah Jacobs/InteriorJunkie

  Meer inspiratie uit New York:

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Ontdek meerWoonverhalen

 • Laatste blogpost
 • Menu