Menu

Search

 • I like my money right
  where i can see it:

 • 22-07-2024

  27 juli, 2015

  Binnenkijken bij Maartje van Barts Boekje

  Ze werkt als Travel Editor/Fashion Producer voor ELLE, Harper’s Bazaar en Cosmopolitan en runt daarnaast haar succesvolle blog Barts Boekje waar je dagelijks terecht kunt voor de leukste hotspots in binnen- en buitenland. Maar haar huis aan de Amsterdamse gracht mag er ook zeker wezen. Kom binnen..

  Normaliter begin ik een binnenkijker met een bak koffie, maar bij Maartje zat ik al direct aan de Prosecco (“Ik lust geen koffie, wél wijn!”), maar ook gewoon omdat het weekend vlak voor de deur stond, het mooi weer was en ik superveel zin in deze binnenkijker had (ik aasde al maanden op het huis van Maartje). Dus met een glas Prosecco in mijn ene hand en mijn camera in mijn andere schoot ik de nieuwste binnenkijker in het gezellige huis vol snuisterijen van Maartje, haar man Dirk en mopshond Willem, de coolste én meest fotogenieke mops ooit. En omdat Maartje er niet zo van houdt om in de spotlights te staan (ja, dat soort onliners bestaan nog!), schittert naast een prachtig interieur, hondlief Willem op alle foto’s. Want dat beestje past zo goed in dit eclectische grachtenpand vol met tweedehands vondsten, opgezette beestjes en vintage prints.

  Kom binnen…

  Binnenkijken bij Maartje van Barts Boekje

  “De op elkaar gestapelde dossierbakken zijn van Van Dijk & Ko, de vazen zijn veelal gekregen, het lampje komt bij De Weldaad op de Noordermarkt vandaan.”

  Wow, een grachtenpand. Zwaar jaloers! Hoe hebben jullie dit huis eigenlijk gevonden?
  “Ik moest mijn huis op de Rozengracht per direct uit. Ondertussen had mijn man Dirk zijn koophuis in Breda, waar hij vandaan komt, te huur staan. En tegen alle verwachtingen in verliep dat proces ook erg snel. We zochten beiden dus per direct een woning. Op één dag bezichtigde ik achtentwintig huurhuizen: van woonboten tot aan zolderkamers en zelfs huizen in Noord. Ook dit pand zat er tussen en ook al had Dirk het nog niet gezien: dit huis moesten we hebben. We wonen er nu alweer drie jaar.”

  Moest er nog veel gebeuren aan dit pand?
  “Het was helemaal af. Het blijft natuurlijk een huurhuis: de keuken bijvoorbeeld zou ik zelf nooit kiezen, maar om eerlijk te zijn, wordt er ook zelden in gekookt. Voordat we overgingen, is er verbouwd, dus we hoefden niks te doen. Het blijft een oud huis; zo hebben we enkelglas en is het pand best gehorig, maar dat blijf je hebben in het centrum. Het is wel een pand met karakter en als je écht rustig wilt wonen, dan moet je niet kiezen voor deze buurt.”

  Binnenkijken bij Maartje van Barts Boekje

  “De keuken zit aan de achterkant van het pand. Het kleedje is van X Carpet.”

  Wat is het leukste aan de buurt?
  “De Jordaan. Ik hou ervan. Je zit hier ook zo centraal met het station om de hoek. Dat is ook ideaal voor Dirk die elke dag naar Breda met de trein reist. Elke avond laten we samen onze mopshond Willem uit en dan is het zo gezellig om overal naar binnen te kijken. Dat schemermoment over de Noordermarkt is prachtig. Er bestaat gewoon geen leukere buurt! De Haarlemmerstraat en de Tuinstraat zijn mijn favorieten. Ik kan met gemak twee maanden niet uit deze buurt komen zonder mij te vervelen, haha.”

  Stond de indeling al vast?
  “Omdat jij kwam, hebben we het huis een beetje verbouwd. Ik heb zelfs vrij genomen! Zo was ‘De Winkel’, oftewel mijn inloopkast op onze patio, een week voor dit interview pas klaar. De kamer ervoor was eerst onze slaapkamer, nu slapen we juist aan het begin van het pand, aan de straatzijde. Edwin van Mil, een kennis van ons, gaat voor ons geluidsdichte luiken maken. Ideaal. De slaapkamer was eerst onze kleedkamer maar hij was best groot en rommelig, terwijl het de grootste kamer van het hele huis is. Ook is de indeling nu perfect: vrienden hoeven nu niet meer door onze slaapkamer om naar de tuin te kunnen. Het fijne van De Winkel is ook dat het verwarmd en geïsoleerd is. Onze kleding blijft dan ook mooi en in de winter is het er lekker warm!”

  Binnenkijken bij Maartje van Barts Boekje

  “De Kledingwinkel was nét af voor deze shoot!”

  Binnenkijken bij Maartje van Barts Boekje

  “Ons bed is van IKEA.  Sprei is van Merci uit Parijs.”

  Ooit van plan dit huis te kopen?
  “Ja, dat zou top zijn. Als we het kopen, dan maken we de tuin ‘dicht’, doen we een lichtkoepel op het dak en maken we van het dak een groot terras. Dan hebben we ook meer zon. Dat zou het eerste zijn wat we doen als dit pand ooit écht van ons is.”

  Hoe ging het inrichten te werk?
  “We hadden beiden een huis dus extra veel spullen. En ikzelf had al een hele verzameling. Qua meubels staat er niet veel in dit huis, wel heel veel woonaccessoires. In ons huis staat van alles: van grofvuilvondsten, spullen gekregen van ouders en op de kop getikt in vintagewinkels en markten. Heel veel in dit huis, vooral de schilderijtjes, het servies en de opgezette beesten komen van markten en tweedehands winkels. Neef Louis en Van Dijk en Ko in Noord en ook De Weldaad zijn ook een van mijn favoriete adresjes.”

  En de keuken bevat..
  “Héél veel kaasplanken. Ik heb er wat mee. Maar vooral ook omdat ik de keuken zo lelijk vond. Daar moest ik iets op verzinnen. Het werd dus een hele verzameling kaasplanken. Ook hangen hier veel recepten, kaartjes en foto’s. En ik hoef niet bang te zijn dat het vies wordt, want ik kook toch nooit. Ik eet regelmatig buiten de deur, ook voor mijn werk natuurlijk. Voor zowel mijn werk als Barts Boekje ben ik vaak de hort op. Wat wel vaak gebruikt wordt, is de eethoek, hier zitten we vaak. Het is een heerlijke plek om te zitten, vooral ook met vrienden.”

  Binnenkijken bij Maartje van Barts Boekje

  “Mijn verzameling kaasplanken, een van mijn woonverslavingen.”

  Binnenkijken bij Maartje van Barts Boekje

  “De witte stoelen zijn van IKEA tot we weer geld hebben om ze te vervangen voor dezelfde als die mooie leren. De schedel aan de muur kocht ik op een markt.”

  Waar zit je het liefst?
  “Naast de eethoek vind ik het ook fijn om op de zondagen buiten te zitten. Maar ons bed is ook favoriet!”

  Zijn jullie echte huismussen?
  “Wij zijn vaak en graag thuis. Vooral omdat dit een fijne stek om te wonen is.”

  Wat is het meest dierbare stuk in huis?
  “Het bord van mijn oma die nu onder de vitrinekast staat. Hij is een beetje kitsch maar ik vind hem mooi zoals hij is. Er staat best veel in dit huis dus ik moet me vaak wel inhouden om er nog meer in te stoppen. De blauwe vaas is ook een van mijn favoriete items in huis, er staat nu een bos bloemen in die ik onlangs voor mijn verjaardag kreeg van een vriendin.”

  Binnenkijken bij Maartje van Barts Boekje

  “De vitrinekast is van IKEA. Eronder staat de schaal van mijn oma.”

  Binnenkijken bij Maartje van Barts Boekje

  “Op onze patio is het heerlijk toeven. Op de muur verf van Farrow and Ball, het bankje is van Loods 5, de kussentjes zijn van Essaouira. Het blauwe kleed op de bank is van origine een hammamdoek.”

  Hebben jullie dezelfde stijl?
  “We zijn beiden dol op opgezette beesten, dat vinden we erg mooi voor in huis. Zelf ben ik helemaal weg van mijn blauw-witte servies. En altijd als we reizen, neem ik een fles rode wijn mee, we hebben al een hele verzameling. Witte wijn drinken we op, rode verzamelen we. Toen we trouwden, vroegen we ook aan iedereen een witte of rode fles wijn met een persoonlijke notitie. We werken al flink aan onze wijnkelder, haha.”

  Wat staat er nog op jullie verlanglijst?
  “Een mooie, nieuwe bank. De bank die er nu staat, is van Dirk’s broer geweest en heb ik opnieuw bekleed. Toch zou ik graag een cognackleurige willen van zacht leer. Dat zit zo lekker. Ik aas al tijden op een bank van Timothy Oulton.”

  Binnenkijken bij Maartje van Barts Boekje

  “De flamingo posters komen van Etsy (I love Etsy!), net als een aantal van de posters/ lijstjes boven de groene kist naast de bank. Er zitten ook gevonden voorwerpen bij zoals het zigeunertje. Toepasselijk want Dirk heeft veel Roma en Cinti als cliënt.”

  "De kussens kocht ik o.a. in Essaouira tijdens een reisje voor elle waar de Souk een souk voor dummies is, veel lichter en frisser en minder agressief dan in Marrakech."

  “De kussens kocht ik o.a. in Essaouira en tijdens een reisje voor ELLE waar de souk een souk voor dummies is; veel lichter en frisser en minder agressief dan in Marrakech. Ideaal dus.”

  Binnenkijken bij Maartje van Barts Boekje

  “De foto van Willem op een troon van knakworsten is gemaakt door fotograaf Daan Brand en stond op de cover van de bijlage van een Maleisische krant. Hoe cool!”

  Favoriete winkels?
  “Ik hou van Thing I Like Thing I Love. Echt alles hier wil ik hebben. Zelfs het afwasmiddel is hier mooi. Daar kick ik echt op als iets mooi verpakt is. Dat is echt waar ik van kan genieten: mooi verpakte spullen. ”

  Favoriete hotspots in de buurt?
  “Op de Noordermarkt vind je het Italiaanse restaurant Koevoet. Dit is een heerlijke tent. Kom hier wel doordeweeks want in het weekend is het altijd superdruk en is een plekje scoren dus lastig. Bijna wekelijks zit ik bij THT, de Tolhuistuin achter het Centraal Station aan het IJ. Superlekker eten en altijd plek. Bistro Neuf komen we ook graag, daar kennen ze ons inmiddels wel. Mossel & Gin in het Westerpark is ook een leuke stek.”

  Binnenkijken bij Maartje van Barts Boekje

  “De hangplanten door het hele huis heen komen van Things I Like Things I Love en van De Weldaad. Het rek zetten we zelf in elkaar.”

  Binnenkijken bij Maartje van Barts Boekje

  “Geen idee meer waar de vaas vandaan komt. De stolp kreeg ik van Dirk, erin staat onze trouwfoto, de bril is van Miu Miu, hand is ook van De Weldaad (mijn verslaving!), parfum van Maison Margiela.”

  Binnenkijken bij Maartje van Barts Boekje

  “De locker is van Van Dijk en Ko, de andere helft staat in de gang. Voor de lockers liggen lappen en kleedjes van her en der. Deze groene komt uit Istanboel.”

  Binnenkijken bij Maartje van Barts Boekje

  “Het rode kleed komt uit Miami.”

  Binnenkijken bij Maartje van Barts Boekje

  “Kaart van Amsterdam is ANNA + NINA. De tekst Dream Big kocht ik online via Etsy.”

  Binnenkijken bij Maartje van Barts Boekje

  “De lampen links en rechts van het bed zijn gewoon spotgoedkope van de bouwmarkt.”

   

  Binnenkijken bij Maartje van Barts Boekje

  “De poef en het kleedje waar Willem op ligt zijn van IKEA.”

  Binnenkijken bij Maartje van Barts Boekje

  “Het kasje in de badkamer is van Van Dijk en Ko,  Marrokaans windlichtje komt bij V&V bloemisten in Breda vandaan. Cactussen en potje van Fleurop in de Haarlemmerstraat. Het hangplantje is van Things I like Things I love.”

   

  Binnenkijken bij Maartje van Barts Boekje

  “Kussens komen ui Marokko en van de HEMA, het Mariabeeld is van de rommelmarkt in Antwerpen, het emmertje en de gieter van HEMA, het asbakje uit Marrakech, de wijnkoeler was een cadeau en komt ook bij V&V Breda vandaan.”

  Binnenkijken bij Maartje van Barts Boekje

  “Kaarten aan de muur zijn van All Things by Femme, de mand komt ook uit Marrakech, de locker van Van Dijk & Ko de, mand op de kast is van Xenos.”

  Binnenkijken bij Maartje van Barts Boekje

  “De kippenposter is van Sissy Boy Homeland. Veel servies is door de jaren heen verzameld en gekregen hoewel daar best wel heel veel van Anthropology bij zit: altijd als ik in New York ben, neem ik er tenminste een bordje en een beker mee.”

  Binnenkijken bij Maartje van Barts Boekje

  “Kastje is van mijn tante, geschilderd met Farrow and Ball. Deze verf zit trouwens overal op: de muren en alles wat eventueel geschilderd is! Ik ben DOL op de kleuren van Farrow and Ball en heb de zieke tik om daar gewoon ook keihard geld aan uit te geven. Het schilderij met Formidable maakte ik zelf. Ik zat alleen ook een film te kijken waardoor ik Formidalbe schreef in plaats van Formidable, haha. Ik heb hem al 10 jaar en wil hem eigenlijk weg doen, maar Dirk vind hem juist zo leuk.”

  Binnenkijken bij Maartje van Barts Boekje

  “De roze stoel vond ik op straat en kalkte ik roze.”

  Binnenkijken bij Maartje van Barts Boekje

  “De stoel is van Loods 5, het bordje aan de muur van Liberty’s in Londen, mijn favoriete warenhuis, ook van Dirk overigens.”

  Binnenkijken bij Maartje van Barts Boekje

  “Het krukje is van IKEA, de vaas kreeg ik cadeau en de schaal komt van de rommelmarkt in Antwerpen.”

  Binnenkijken bij Maartje van Barts Boekje

  “Naast het bed staat ons kledingrek, ideaal.”

   

  “De kist zelf komt van de kringloop. De cactussen zijn online besteld via kamerplant.nl -. Ideaal ook: de vorige cactussen verkaste ik op de fiets en die leefden niet langer dan een week. Het mandje om de cactus is van De Weldaad.”

  “De kist komt van de kringloop. De cactussen zijn online besteld via kamerplant.nl. Het mandje om de cactus is van De Weldaad.”

   

  Binnenkijken bij Maartje van Barts Boekje

  “De keuken die zelden gebruikt wordt staat gezellig vol met allemaal snuisterijen.”

  Binnenkijken bij Maartje van Barts Boekje

  “Onze tussenkamer was eerst de slaapkamer.”

   

  Nog meer binnenkijkers op Interior Junkie:

  Beeld © Elisah Jacobs/InteriorJunkie

  Reacties zijn gesloten.

  Ontdek meerWoonverhalen

 • Laatste blogpost
 • Menu