Close

Mijn online interieurstyling volgen of (online)interieuradvies aan huis boeken?

Meer sfeer in huis? Start met je eigen lichtplan - Interior junkie
Menu

Search

 • I like my money right
  where i can see it:

 • 05-03-2024

  22 januari, 2017

  Meer sfeer in huis? Start met je eigen lichtplan

  In een interieur draait het allemaal om verlichting en belichting. Natuurlijk weten we allemaal dat er bij een mooi interieur heel veel meer komt kijken. Zoals mooie meubels en leuke accessoires. Toch is verlichting belangrijk. Zonder komt je leuke interieur totaal niet tot zijn recht. Ga dus in de weer met je eigen lichtplan!

  Mooi gedecoreerde hoekjes vallen in het niets. En op de plekken waar je voor bepaalde bezigheden wat extra licht kunt gebruiken, tast je in het duister. Maak vanaf nu een einde aan spotjes gericht op een willekeurige hoek in de kamer en laat je wanddecoratie lekker weer shinen in de ruimte. Probeer dus naast alleen het ophangen van een lampje ook deze op iets uit te lichten. Hang ‘m op een plek waar je een mooie compositie kunt maken met de rest van je interieur. Je zal verrast zijn door het effect.

  Maar hoe doe je dat precies, je interieur goed verlichten en belichten?

  Het klinkt lastig, maar eigenlijk is het super makkelijk. Je kunt beginnen met je eigen lichtplan door eerst een ruitjespapiertje, wit vel of de achterkant van een gebruikte envelop te pakken. Pak een potlood, stift of oude vulpen van je vader en teken op schaal of gevoel een plattegrond van je woning. Muren, meubels, maar ook accessoires zijn belangrijk hier in te vermelden.

  Kijk naar hoe jij de ruimte gebruikt

  Vervolgens ga je kijken naar verschillende functies in de ruimten. Waar lees je, eet je, ontspan je of bereid jij je avondmaal. Dit zegt allemaal iets over de hoeveelheid licht die je op die plek nodig hebt. Noteer deze functies in je plattegrond. Naast functie ga je ook kijken naar welke plekjes je in je huis extra mooi vindt en daarom extra aandacht zou willen geven. Ook deze plekken kruis je aan in je plattegrond. Vervolgens kijk je naar hoe groot die lichtcirkel is die je op al deze plekken nodig hebt. Dit kun je bijvoorbeeld met een mooi geel potloodje in je tekening kleuren.

  Geef nu alle cirkels een nummertje. Per nummer ga je bedenken wat voor soort lamp dit licht zou kunnen veroorzaken, wat je vervolgens in een lijstje naast je plattegrond schrijft. Als je heel professioneel te werk wil gaan, kun je natuurlijk ook icoontjes gebruiken die het soort armatuur aangeeft.

  Misschien heb je kleine spotjes nodig om een schilderij of je keukenblad uit te lichten. Of wil je een mooie hanglamp of wandlamp die je leesstoel hoek met bijzettafel verlicht. Trek vervolgens met twee rechte lijnen de hoek die je precies wilt verlichten. Zo kun je het snijpuntpunt bepalen waar jou verlichting precies moet komen te staan of hangen.

  En voilà! Je hebt je eigen lichtplan samengesteld. Want verlichting is het voetstuk van je interieur. Dus, spots on and let the show begin!

  Trouwens, ook Natasja had goede tips voor het maken van een lichtplan.

   

  Sharon de GrootSharon is een Concept Designer en Art Director op gebied van brands, interior en design. In haar vrije tijd is ze vaak te vinden in restaurants en sfeervolle hotspots in binnen- en buitenland. Niet alleen voor het heerlijke eten, maar vooral om haar honger naar interieur inspiratie te stillen. Je zou kunnen zeggen dat ze een soort onorthodoxe alleseter is. Het liefst neemt ze dan ook van alles een beetje tegelijk op haar bord. Van conceptontwikkeling en branding, tot corporate identity en interieur ontwerp. Ook neemt ze ontwerp en styling klussen aan en is ze momenteel opzoek naar een nieuwe leuke baan. Volg haar op Linkedin, haar eigen websiteInstagram en Pinterest.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Ontdek meerWoonverhalen

 • Laatste blogpost
 • Menu