Close

Mijn online interieurstyling volgen of (online)interieuradvies aan huis boeken?

Fris begin van het jaar: opruimtips voor thuis - Interior junkie
Menu

Search

 • I like my money right
  where i can see it:

 • 16-07-2024

  15 januari, 2019

  Fris begin van het jaar: opruimtips voor thuis

  Troep, zo noemt mijn moeder de spullen die ik door de jaren heen  verzamelde. Op haar verzoek om het op te ruimen, schuif ik die ‘troep’ vaak in een lade. Waarom is écht opruimen toch zo moeilijk en schuilt er in jou ook een ware ‘hoarder’? Check hier handige opruimtips.

  Nutteloze troep

  Hoe langer we op deze aardbol rondlopen, hoe meer spullen we verzamelen. Daarom heeft iedereen wel ergens een lade, doos of zolder boordevol nutteloze spullen. Maar waarom vinden we het dan zo moeilijk om al deze oude troep weg te gooien? Onderzoek toont aan dat zogenaamde ‘hoarders’ (in het Nederlands  ook wel ‘hamsteraars’ genoemd) emotionele betekenis aan spullen toekennen. En we weten allemaal wat we doen met spullen met emotionele waarde. Juist, daarbij is weggooien geen optie.

  Zelf kom ik vaak met miljoenen soorten excuses waarom iets nog niet weg hoeft. Ik hoor mezelf al denken; dat vest kan ik nog wel combineren of ga ik dat boek echt nog een keer lezen. Lees hieronder handige opruimtips van dé opruimguru Marie Kondo om van je troep aan te komen.

  Fris begin van het jaar: opruimtips voor thuis

  Bunker voorraden

  Beperk je voorraden tot één extra set, ondanks dat die Hamsterweken zo verleidelijk klinken. Zo kun je eindelijk eens iets in je keukenkastje terug vinden.

  Gratis gratis gratis

  Pak een vuilniszak en gooi alles weg wat je ooit gratis kreeg. Balpennen met een logo, make up monsters of een stressballetje. Hoppa, alles de prullenbak in. Want ja, gebruik je het eigenlijk wel? Vooral pennen blijken we massaal te verzamelen. Maar echt: zoveel heb je er niet van nodig.

  Overgebleven elektronica

  De meeste snoeren en opladers in je huis zijn van apparaten die je al lang niet meer hebt. Deze kunnen makkelijk weg. Breng ze bijvoorbeeld naar de kringloop, zodat je een ander er weer blij mee kunt maken.

  Handleidingen, boekjes en bonnetjes

  Bij een aankoop van een product ontvang je vaak allerhande paperassen. Terwijl je deze vaak helemaal niet nodig hebt. Vrijwel alle handleidingen van apparaten staan namelijk online. Staan ze niet online? Reserveer een middagje op alles in te scannen en op een map op je computer of op een USB-stick te slaan.

  Fris begin van het jaar: opruimtips voor thuis

  Unboxing

  Loop die zolder op of kijk onder je bed. Wat doe je nu daadwerkelijk met de spullen in die dozen?

  Boekenwurm

  Doe alle boeken weg die je nog nooit hebt gelezen of nooit gaat lezen. Dat scheelt niet alleen ruimte. Je voelt je direct een stuk minder schuldig. Ook hier geldt: bij de kringloop zijn ze er erg blij mee. Ook een tip: schaf een E-reader aan.

  Een van de laatste opruimtips: naar de kledingbak

  Gooi alle kleding weg waarvan je niet blij wordt als je het in je handen hebt en waarvan je weet dat je het al meer dan een jaar niet hebt gedragen. Beschouw dit gelijk als een mooi moment om je kast opnieuw te ordenen. Mijn tip: kies één doos uit voor kleding die je niet weg wilt doen, omdat er een herinnering aan zit.

  Voila! Opgeruimd staat netjes. Heb jij zelf nog handige opruimtips, deel ze dan hieronder.

  Beeldcredits:

  1. Furl. 2. Cult Furniture. 3. Wouldyoubuy.

  * Dit is een post uit de oude doos geschreven door Gabriela en herschreven door mij. 

  Gabriela Nouws Gabriela is afgestudeerd als stand- en winkelvormgever en heeft vandaag de dag haar hart verpand aan het reclamevak en blogde voorheen haar eigen blog Eigen Handig om haar interieur escapades kwijt te kunnen. Want ondanks haar liefde voor reclame miste ze interieurland behoorlijk. Inspiratie haalt ze uit woonmagazines, kunstexposities en diverse andere blogs. Daarnaast leest ze graag boeken over mindfulness en vindt het daarom belangrijk dat je huis een plek is waar je tot rust komt. Dat zie je terug in haar artikelen. Tot een paar jaar geleden sch

  3 reacties op “Fris begin van het jaar: opruimtips voor thuis”

  1. Kathy o schreef:

   Zomaar spullen in de vuilbak gooien vind ik maar niets. ( totaal niet ecologisch). Zelf ben ik een ” afkickende verzamelaar”: ik hou van gekke snuisterijen en die vind ik meestal ( voor geen geld ) in de kringloopwinkel. Ik maak er dan ook een gewoonte van om spullen binnen te brengen telkens wanneer ik naar de kringwinkel ga. Zou poog ik toch mijn huis rommelvrij te houden…

  2. Bente schreef:

   Aanrader: Opgeruimd! van Marie Kondo!

  3. Barbara schreef:

   Op zich handige tips, maar al het weggooien stoot mij tegen de borst! Zo zonde en ik kan het niet over mijn hart verkrijgen. Ik geef tegenwoordig heel veel weg of verkoop het!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Ontdek meerWoonverhalen

 • Laatste blogpost
 • Menu