Close

Mijn online interieurstyling volgen of (online)interieuradvies aan huis boeken?

Dit zijn de woontrends 2022 - Interior junkie
Menu

Search

 • I like my money right
  where i can see it:

 • 18-04-2024

  3 januari, 2022

  Dit zijn de woontrends 2022

  Het jaar 2021 was me er wel eentje hoor; het was het jaar waarin we nog steeds veel thuis zaten en de balans zochten tussen werk en privé. Het was het jaar waarin we de kleinere dingen in het leven meer gingen waarderen; we gingen minder reizen en in plaats daarvan zochten we de natuur in en rondom het huis op. Eenvoud, duurzaamheid en multifunctionaliteit voeren dan ook de boventoon in de woontrends 2022.

  Balans

  Thuis was voorheen de plek om tot rust te komen, maar dat veranderde de afgelopen anderhalf jaar drastisch. Thuis was ineens de plek van chaos, want er werd meer gewerkt dan gerelaxt en hele gezinnen zaten op elkaars lip toen ook de scholen dicht gingen. Maar ook eenpersoonshuishoudens hadden last van die werk-privé balans. We kwamen er al snel achter dat de eettafel géén goede optie bleek, maar dat een afgesloten ruimte ideaal is. Door het afscheiden van ruimtes, zoals een glazen stalen wand in de woonkamer en het omtoveren van bijvoorbeeld een tuinhuisje of zolderkamer tot werkplek, kwam er meer balans tussen wonen en werken. Ik vind het leuk om te zien dat veel mensen in korte tijd een fijne thuiswerkplek creëerden. Dat hoeft echt niet een grote ruimte te zijn: als je aan het einde van de dag maar de deur achter je dicht kunt doen en je ‘s avonds niet naar je werkplek hoeft te kijken. Ook in de woontrends 2022 staat deze balans centraal.

  Eenvoud

  Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Had ik voor 2020 de plannen om de hele wereld rond te reizen, amper een paar maanden later was ik al blij met een tripje naar Limburg. We gingen steeds meer lokaal kopen. Naar de bakker, de slager en de groenteboer en ook in het interieur komt die behoefte naar (lokale) ambacht terug. Natuurlijke materialen, en dan vooral hout (zoals noten en donker mangohout), blijven we zien in de woontrends 2022. De snak naar eenvoud betekent ook meer behoefte aan warmte en geborgenheid. Kleuren als rood en bruin en alles ertussenin (zoals terra) voeren de boventoon. Bruin is allang niet meer oubollig. Het is een kleur die prachtig combineert met lichtere tinten, zodat het geheel minder zwaar wordt. Probeer maar eens, je zult merken dat het je interieur iets extra’s geeft. Kies bijvoorbeeld eens vaker voor donkerhouten meubels. Dat mixt zo mooi met een lichtere vloer. Of ga juist voor een donkere vloer en lichtere meubels.

  Natuur

  Juist omdat we steeds vaker thuis zitten, wordt de drang naar de natuur groter. Massaal kopen mensen vakantehuizen om part-time in de natuur te wonen en sommigen verruilen hun stadse woning permanent voor een leven in de natuur. Tiny houses en een duurzamere levenstijl worden populairder. Voor degenen die zich dit allemaal niet kunnen veroorloven of geen gedag willen zeggen van hun (stadse) woning, wordt de natuur naar huis gehaald. Meer gebruik van natuurlijke materialen, zoals hout, riet, wol, weelderige planten en botanische prints. Niks in de natuur is rechttoe rechtaan, dus ook voor de woontrends 2022 gaan we steeds meer organische vormen zien en vooral in banken zie ik die omslag. De hoekige bank wordt ingeruild voor eentje met ronde vormen. Ik zeg het al jaren: ronde vormen maken een interieur minder hard. Dus kom maar op met dat ronde vloerkleed, een ovalen eettafel en een druppelvormige spiegel. Ban zeker niet alle hoekige vormen uit je interieur; juist de mix van hoeking met rond maakt je interieur echt af.

  Multifunctionaliteit

  Groot, groter, groots wordt ingeruild voor klein, kleiner, kleinst. Aan de ene kant zie ik veel mensen vertrekken uit de Randstad elders naar Nederland om groter en rustiger te wonen. Anderzijds verruilen mensen hun grote woning om juist eenvoudiger te wonen. Maar ook verhuizen ook steeds meer mensen naar de stad, waar ze gedwongen kleiner moeten wonen In alledrie de gevallen (ook als we dat thuiswerken erbij optellen) wordt er meer aandacht besteed aan multifunctionele meubelstukken. Van uitschuifbare eettafels, bedden met opbergruimte onder het matras en modulaire banken tot aan slimme woonaccessoires met meerdere functies, zoals de boekenplank speaker van Sonos en IKEA en een bijzettafel waar je je smartphone kunt opladen. Smart home wordt ook steeds belangrijker, zoals slimme verlichting, slimme radiatoren en zelfs slimme wc’s. Alle knoppen in huis gaan verdwijnen, want straks regelen we alles via onze smartphone. Oh wee als de wifi eruit klapt…

  Woonstijlen

  We zagen deze stijlen al volop in 2021 en ook voor in de woontrends 2022 zijn ze volop te zien: art deco, retro, vintage, Wabi Sabi en Japandi. Het weelderige en kleurrijke van de art deco woonstijl, zoals rookglas, velour en geometrische prints, vormt een mooi contrast met natuurlijke woonstijlen Wabi Sabi en Japandi die juist heel clean en minimalistisch zijn met natuurlijke tinten en materialen. De vintage woonstijl past weer bij de drang naar eenvoud: waarom investeren in nieuw design als er in kringloopwinkels en op rommelmarkten ook genoeg moois te vinden is. Maar ook als tegenreactie op massaproductie. Waarom iets nieuws kopen als er al zoveel mooie producten zijn? De jaren 90 woonstijl bevat weer veel felle kleuren en industriële elementen als staal en beton, terwijl retro veel duurzame materialen bevat, ronde vormen en warme kleuren. Hoe mooi zou een mix van allemaal zijn? Eclectisch als woonstijl (FYI: verschillende stijlen met elkaar gemixt) zal elk jaar wel terugkomen.

  Klaar voor de woontrends 2022?

  We laten een rumoerig jaar achter de rug, eentje waarin we steeds vaker weer thuis zaten, de natuur opzochten om tot rust te komen en massaal onze interieurs aanpakten. Dat laatste is niets nieuws, want is een interieur ooit af? Je interieur is een afspiegel van jou als persoon. Geen wonder dat je dit de laatste tijd aanpakte, want als persoon zijn we allemaal veranderd. Ook dit jaar worden we weer op de proef gesteld. Mogen we weer (ver) reizen, gaan we standaard thuiswerken, houden we überhaupt onze banen nog? Daarom blijft je thuishaven, dé basis, zo belangrijk.

  Ook voor dit jaar ga ik weer volop bezig met heel veel wooninspiratie, staan er weer inspirerende foto- en video hometours op de planning en ben ik bezig met andere nieuwe plannen (snel meer…). Wil jij ook je interieur nieuw leven in blazen aankomend jaar, maar weet je niet waar te beginnen? Doe dan zeker mee met mijn online interieurstyling cursus interiorBOOSTcamp en leer onder andere over de woontrends 2022.

  Eén reactie op “Dit zijn de woontrends 2022”

  1. Maya schreef:

   Het ziet er zo mooi en aantrekkelijk uit. Bedankt voor het delen

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Ontdek meerWoonverhalen

 • Laatste blogpost
 • Menu