Close

Mijn online interieurstyling volgen of (online)interieuradvies aan huis boeken?

48 uur Antwerpen - Interior junkie
Menu

Search

 • I like my money right
  where i can see it:

 • 16-07-2024

  27 maart, 2013

  48 uur Antwerpen

  Onlangs bracht ik een bliksembezoek aan Antwerpen.

  Samen met TravelBird reisde ik af naar de zuiderburen voor een stedentrip Antwerpen en een overnachting in Hotel de Keyser.

  In 48 uur tijd leerde ik de Belgische stad van een hele andere kant kennen. Naast een tour door de Modewijk en een bezoek aan het Modemuseum kwam ik ook van alles te weten over de geschiedenis van Antwerpen, at ik bij de meest gezellige eettentjes en bezocht ik de leukste verborgen (romantische!) plekjes.

  De historische wandeling, niet ver van de winkelgebieden rondom de Nationalestraat en de Meir, leerde me van alles over de stad. Want wist jij dat de naam ‘Antwerpen’ van ‘hand werpen’ komt? De naam is te danken aan een 15e eeuwse legende over de reus Druon Antigoon die over het ‘Land van de Schelde’ heerste. Hij hakte genadeloos de handen van schippers af als deze weigerden te betalen. Het was uiteindelijk de Romeinse krijger Silvius Brabo die de reus overmeesterde en – heel toepasselijk – zijn hand afhakte en deze in de Schelde gooide. Vanaf dat moment kreeg de stad de naam ‘Antwerpen’. Geniaal bedacht. Een beeld van Silvius terwijl hij dé hand van reus Druon wil werpen, is te bewonderen op de Grote Markt.

  De tour bracht ons verder naar het voormalige gildehuis Het Vleeshuis waar vroeger dieren werden geslacht en verkocht. Het gebouw zit verborgen achter de Grote Markt en zit in de straat met sociale woningen. Ik liet me vertellen dat deze rustige buurt vroeger een levendige wijk vol cafés en gezelligheid was. Daar is nu helaas niets meer van over. Het Vleeshuis is hedendaags een museum waar je nu de tentoonstelling ‘600 jaar muziek en dans in de stad’ kunt bezoeken. Zeker een aanrader om even een kijkje te nemen, al is het alleen maar om het pand van binnen te zien.

  Er zijn genoeg verborgen én romantische plekjes in Antwerpen. Zo bezocht ik de binnentuin van het historische Plantin-Moretusmuseum aan de Vrijdagmarkt. De voormalige drukkerij (sinds 2005 op de UNESCO Werelderfgoedlijst) blijkt een binnentuin te hebben om even bij te komen van de drukte van de stad. Handig om te weten: om de hoek zitten openbare (schone!) toiletten als de hoog nood is tijdens een winkeldagje.

  Nog zo’n verborgen plekje waar het ‘s zomers heerlijk vertoeven is, is het terras van restaurant ‘t Hofke middenin de Vlaeykensgang (Vlaaikensgang), een steeg uit 1591 waar de tijd heeft stilgestaan. Je krijgt hier helemaal niets mee van de drukte van de stad. De kalkstenen huizen zijn nog altijd intact gehouden. Je komt de Vlaeykensgang binnen via de Oude Koornmarkt 16. Zeker aan te raden om tijdens een warme zomeravond met je lief op het binnenterras te zitten van ‘t Hofke. Romantiek ten top.

  Na vijf minuten vertoeven in de ‘middeleeuwen’ vervolgden we onze tour richting de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, de kerk die je vast en zeker niet is ontgaan tijdens een dagje winkelen; het ding torent boven alle daken uit. Ikzelf ben er honderden keren voorbij gelopen, maar ben helaas nooit naar binnen geweest. Gelukkig kon ik eindelijk een stap over de drempel doen tijdens de historische tour. Hoewel ikzelf niets heb met het geloof, vond ik het bezoek aan de kathedraal wel bijzonder door de werken van kunstschilder Rubens die er hangen.

  België staat natuurlijk bekend om de heerlijke chocolaatjes. Een bezoek aan chocolaterie The Chocolate Line middenin de Meir ging dan ook zeker niet onopgemerkt. De kunstwerken van chocolade werden veelvuldig op de kiek gezet (zie beginbeeld). Als bezoeker kun je ook een kijkje nemen hoe de chocolade wordt gemaakt. Zeer verleidelijk. Het is moeilijk om met lege handen naar buiten te gaan…

  Benieuwd naar meer Antwerpen? Ik maakte uiteraard nog veel meer kiekjes…

  © Elisah Jacobs

   

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Ontdek meerWoonverhalen

 • Laatste blogpost
 • Menu