Close

Mijn online interieurstyling volgen of (online)interieuradvies aan huis boeken?

Casablanca: Snuffelen in de medina - Interior junkie
Menu

Search

 • I like my money right
  where i can see it:

 • 17-04-2024

  22 juni, 2013

  Casablanca: Snuffelen in de medina


  Onlangs reisde ik af naar Casablanca, de economische hoofdstad van Marokko, om in 48 uur op zoek te gaan naar de leukste hotspots.

  Na een iets onstuimig begin van de reis met Air Arabia Maroc (de piloot vertelde voor vertrek doodleuk dat we ‘ook nog even een stop gingen maken in Barcelona en Tanger’. Gelukkig ging zijn ‘briljante’ plan toch niet door na enig protest van alle passagiers) landde ik samen met vriendin en collega-journalist Marieke (Cosmopolitan) in het vrij zonnige Casa, aldus de koosnaam die de bewoners hun stad geven. Een enorme cultuurshock voor mijn reisgenoot; ze bezocht niet eerder een Arabisch land. Wat bleek? Voor de bewoners van Casablanca nét zo’n cultuurshock: Marieke werd twee dagen lang, van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat, nagekeken alsof zij de allereerste blanke persoon op aarde was die ze tegenkwamen. Hilariteit ten top: ik gaf haar op dag één maar meteen de koosnaam ‘De Blonde Godin’…

  Op naar Casablanca! En nog even doorwerken voor Interior Junkie..


  Casablanca in een notendop
  Casa is de economische hoofdstad van Marokko (de echte hoofdstad is Rabat). De naam Casablanca betekent letterlijke ‘wit huis’ vernoemd naar alle wit gekleurde gebouwen. Hoewel het de grootste stad van Marokko is – want ruim 5,5 miljoen inwoners – is het niet de hoofdstad. Toch heeft Casa zijn sterrenstatus te danken aan de haven,  de grootste van heel Marokko. Door de Franse bezetting in 1912 werd de stad een belangrijke Europese bestemming. Als je nu Casa bezoekt, is de tweede moedertaal Frans. Voor niet-Franstalige toeristen een crime: alles – en dan ook echt alles zoals ook de menukaarten in restaurants – is in het Frans en er spreekt maar zelden iemand Engels. Een spoedcursus Frans is dan ook zeker aan te raden bij een bezoek aan de Marokkaanse stad. Of strik een Franstalige vriendin. Google Translate was mijn beste vriend. Gelukkig is er in (bijna) elk restaurant gratis wifi.
  Tijdens een rondje research tipte m’n reisgenoot me dat Casablanca door de New York Times als hét New York van Marokko wordt gezien. Dat vind ik iets te voorbarig. Casa is op het eerste gezicht een lelijk eendje. Het heeft zeker niet de charme die de stad Marrakech bijvoorbeeld wel heeft. Het is even goed zoeken naar de leukste en mooiste hotspots. Tijdens ons bezoek hebben we dan ook veel jonge en hippe Marokkaanse meiden aangesproken voor de leukste plekjes. Zo belandden we aan het einde van dag één bij Le Cabestan, een trendy restaurant, club en cocktailbar in één waar hip en happening Casablanca graag een vorkje prikt en een drankje doet. Na een heerlijk diner (de lekkerste entrecote ooit en een toetje waar je U tegen zegt) verplaatste mijn reisgenoot en ik ons naar de cocktailbar waar we op het terras met uitzicht op de zee een heerlijke Mojito dronken. Goed getipt.

  Hallo Casa! Wachten op onze chauffeur…


  M’n reisgenoot en ik in de Petite Taxi (roodkleurige krakkemikkige taxi’s) op weg naar de nieuwe Medina


  Op dag één stond als eerste een bezoek aan de nieuwe Medina (stadscentrum) ofwel de Quartier des Habous op de planning. Flashbacks naar een dagje snuffelen op de Grand Bazaar in Istanbul en de souk in Dubai kwamen direct in mij naar boven. Interieurliefhebbers zitten hier zeker goed: prachtige kelimkleden, leren geborduurde poefjes, prachtig goud- en zilverwerk, tajines, gekleurde schalen, vazen, potten en nog veel meer prullen voor in huis lagen er voor het oprapen. Na urenlang vertoeven in de nieuwe Medina stond een bezoek aan de prachtige Pasha de Casablanca gepland. De voormalige riad zit er om de hoek en doet nu dienst als gemeentehuis. Leuk om te weten: op het moment dat wij de riad bezochten, werd er een film opgenomen.
  Houd de site in de gaten voor de foto’s die ik maakte in het indrukwekkende en typisch Marokkaanse Pasha de Casablanca. Voor nu kun je hieronder de foto’s bekijken die ik in de nieuwe Medina maakte. Wat was het allemaal verleidelijk.

  Quartier des Habous


   

  Een bonte mix van woonaccessoires kwam al direct op me af.


   

  Kleurrijke potjes


   

  Uiteraard moest er een kaartje naar het thuisfront gestuurd worden..


   

  De leren poefjes links koop je ongevuld. Eenmaal thuis stop je er een kussen in


  We bezochten de nieuwe Medina op een vrijdagmiddag, het was ontzettend rustig


  Nog meer interessante spullen voor in huis. Helaas had ik maar 1 koffertje mee..


   

  Kleurrijke rieten manden in overvloed


  Mooie doeken


  Na elke hoek was weer een steeg vol met kraampjes


  Tip voor aan de muur: lijst deze doeken in. Thuis heb ik zoiets met Afrikaanse doeken gedaan die ik in Kaapstad kocht


  Prachtig hoekje


  Het zonnetje scheen volop


  Creatieve shot vol in de zon


  Uiteraard vond ik bij elke kraam typische Marokkaanse theepotjes. De inhoud was ook zeker niet verkeerd


  Een steegje vol goud en koper. Zo’n dienblad vond ik er wel erg verleidelijk uitzien


  Iets voorbij de medina liepen we een andere wijk in


  Er waren hier alleen maar locals


  We liepen hier even rond


  Overview van de wijk


  Heerlijke Marokkaanse broodjes


  Tajines kon je natuurlijk overal kopen


  Hele coole leren gele tas!


  Eventjes bijkomen op het terras van Café Emperial met mierzoete muntthee


   
  Tip: onlangs bezocht ik ook Madrid voor de leukste interieuradresjes.
  © Elisah Jacobs

  3 reacties op “Casablanca: Snuffelen in de medina”

  1. Jess schreef:

   Suuuuper leuk! Wordt er helemaal hebberig van ;p
   Wat heb je allemaal gekocht?

   • interiorjunkie schreef:

    Helemaal niets! Ik word steeds meer picky 😉 Maar erg verleidelijk allemaal, maar niet een droomitem kunnen vinden. Wilde een kelim kopen, maar die had ik 2 weken ervoor in A’dam kunnen kopen. Grtjs

  2. Lin schreef:

   Oh die koperen dienbladen, mooi zeg.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Ontdek meerWoonverhalen

 • Laatste blogpost
 • Menu