Close

Mijn online interieurstyling volgen of (online)interieuradvies aan huis boeken?

Report Marcel Wanders expo - Interior junkie
Menu

Search

 • I like my money right
  where i can see it:

 • 19-05-2024

  4 mei, 2014

  Report Marcel Wanders expo

  Report Marcel Wanders expo

  Machteld bezocht de tentoonstelling van Marcel Wanders in het Stedelijk Museum. Lees verder voor haar report. 

  Zoals velen van jullie waarschijnlijk wel weten, is de tentoonstelling ‘Marcel Wanders: Pinned up’ te bekijken in het Stedelijk Museum. Om de vele objecten te bekijken, duiken we in de kelder van de nieuwe vleugel van het museum.

  Marcel Wanders z’n roem begon met zijn iconische Knotted Chair die hij produceerde voor Droog Design in 1996. Hij is nu ontwerper voor de grootste Europese fabrikanten van hedendaags design, zoals B&B Italia, Bisazza, Poliform, Moroso, Flos, Boffi, Cappellini, Droog Design en Moooi, waarvan hij tevens art-directeur en mede-eigenaar is. Moooi is uitgegroeid tot een internationaal gerenommeerd design label.

  Bij binnenkomst in de monumentale ondergrondse ruimte van het museum wacht een rijk gekleurde auto versierd met duizenden kleine mozaïekstenen van Bisazza mij op. Ook vallen meteen de quotes op de wanden op, zoals zijn motto uit de jaren 90: “Hier om een omgeving van liefde te creëren, met elkaar te leven en om de spannendste dromen waar te maken.”

  Wanneer ik door loop ,zie ik dat de tentoonstelling ‘Pinned Up’ uit twee werelden bestaat, verdeeld over donkere en lichte ruimtes. Ik besluit eerst de lichte ruimte te verkennen en te eindigen in de zwarte zone.

  Al snel herken ik dat de witte zone uit zijn commerciële werk bestaat. Ik herken verschillende thema’s, waaronder productdesign, meubels, sieraden, architectuurstudies en interieurvormgeving. De ruimte is licht en fris waardoor de ontwerpen helder en zonder poespas neer worden gezet, precies wat commerciële ontwerpen nodig hebben. In deze witte zone herkende ik veel designklassiekers zoals de Knotted Chair voor Droog Design. Laatst genoemde ontwerp betekende in 1996 de internationale doorbraak voor Marcel Wanders tijdens de Salone Del Mobile, de meubelbeurs in Milaan.

  Een leuk accent zijn de vele vele schetsen die op de wanden lijken getekend. Zo zijn er veel architectuurschetsen van Wanders te zien, maar ook wat ‘snelle’ interieurschetsen en grappige tekeningetjes ontbreken niet.

  Report Marcel Wanders expoReport Marcel Wanders expo Report Marcel Wanders expo Report Marcel Wanders expo Report Marcel Wanders expo Report Marcel Wanders expo Report Marcel Wanders expoMarcel

  Via verschillende wegen kun je de zwarte zone betreden. Ik kies voor de achterste ingang. Bij binnenkomst gaat mijn gevoel gelijk een grote rol spelen. Je waant je in een sprookjeswereld, waar je nu al niet meer uit wilt. Marcel Wanders staat bekend om positieve uitstraling maar in deze zone kom ik toch in een wat duistere wereld. Een wereld waar veel uiteenlopende ontwerpen te zien zijn. Ontwerpen waar felle kleuren en/of licht een belangrijke rol spelen komen het beste uit in deze donkere wereld en zijn dan ook veelvuldig te zien. Ik eindig bij een enorm groot, glimlachend, ronddraaiend gezicht welke ervoor zorgt dat ik met diezelfde glimlach de tentoonstelling verlaat.

  De tentoonstelling ‘Pinned Up, 25 jaar vormgeving’ is nog tot 15 juni te zien in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Komt allen!

  Report Marcel Wanders expo Report Marcel Wanders expo Report Marcel Wanders expoReport Marcel Wanders expo

  Machteld schreef eerder over:

  Machteld (19) is derdejaars studente Interior Design & Styling. Ze is van jongs af aan smoorverliefd op mode en interieur en hoopt van dat laatste haar beroep te maken. Ze ziet het liefst basic interieurs met een rauw randje of een opvallend item. Ook is Machteld gek op de glamourwereld maar vindt af en toe een avondje op de bank stiekem net zo fijn. Oh, en in haar vrije tijd deelt ze ook nog inspirerende afbeeldingen op haar blog. Lees hier alle posts van Machteld.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Ontdek meerWoonverhalen

 • Laatste blogpost
 • Menu