Close

Mijn online interieurstyling volgen of (online)interieuradvies aan huis boeken?

Brocantemarkt Lille: mijn tips - Interior junkie
Menu

Search

 • I like my money right
  where i can see it:

 • 21-05-2024

  Brocantemarkt Lille: mijn tips

  Afgelopen weekend ging ik voor het eerst naar de brocantemarkt Lille, iets wat ik al jaren wil doen, maar waar het nooit van kwam (FYI: vorig jaar zat ik in Toscane om te trouwen). Dit jaar moest het ervan komen. Wat een feestje om hier te struinen. Of ik naar huis ging met een topstuk? Jazeker…

  De brocantemarkt Lille wordt jaarlijks elk eerste weekend in september gehouden. In dit weekend verandert de Franse stad, welke nét over de grens van Belgie ligt, in één groot tweedehands walhalla. Liefhebbers voor tweedehands moois kunnen hier hun lol op, want er zijn 100km aan kramen te vinden, zo’n 10.000 bij elkaar, verspreid in en rondom het centrum. Zie je door de bomen het bos niet meer en wil je voorkomen dat je hutje mutje de brocantemarkt Lille afstruint? In dit artikel deel ik mijn tips met jullie.

  Brocantemarkt Lille: mijn tips!

  Brocantemarkt Lille: mijn tips! Brocantemarkt Lille: mijn tips! Brocantemarkt Lille: mijn tips!

  Maar eerst: waar moet je zeker naartoe?

  Alle kraampjes afgaan, is wellicht een beetje vooruitstrevend; niet alles is immers leuk en als je je bedenkt dat er 10.000 kramen zijn, is het maar beter dat je precies weet waar je wél en waar je niet heen moet. Eigenlijk is het heel simpel: alle troep vind je in het centrum. Hier staan inwoners hun waar te verkopen. Dat kan dus van alles zijn: van kleding en speelgoed tot aan huishoudelijke apparaten en platen. Ook leuk om doorheen te spitten natuurlijk, maar als je, net als ik, op zoek bent naar de échte parels kun je dit gebied beter mijden, hoewel de markt in het oude stadscentrum Vieux-Lille weer wel heel leuk is.

  Voor de brocantemarkt Lille zijn er eigenlijk drie gebieden die interessant zijn. Dit zijn meteen de plekken waar de brocanteurs staan. Nadeel is wel dat het vaak wel prijzig is (zoals een prachtig bloemenschilderij voor €500). Maar ja, het blijft een markt: afdingen mag! De antiekmarkt op de Façade de L’Esplanade langs het water is geweldig. FYI: er tegenover is er tijdens de braderie ook altijd een grote kermis, een grappig contrast met de antiekmarkt.

  Brocantemarkt Lille: mijn tips!

  Brocantemarkt Lille: mijn tips!

  Brocantemarkt Lille: mijn tips!

   

  Loop je iets door richting Quai du Wault, dan vind je ook hier een heel terrein met moois van brocanteurs. Hierna liep ik weer iets terug richting Boulevard de la Liberté, een mooie laan vol antiek, waar ik maar geen genoeg van kreeg. Zo spotte ik een antiek schilderij met bloemen. Zo mooi, alleen de prijs (€500) vond ik iets minder.

  Tip 1: kom al de dag ervoor

  De brocantemarkt Lille wordt op zaterdag en zondag gehouden, maar de brocanteurs staan al de dag ervoor al om hun kramen op te bouwen. Boek dan ook zeker twee nachtjes Lille, dan kun je ook rustig alle kramen af. Veel beter dan haasten omdat je aan het einde van de dag weer naar huis te gaan. Zonde toch? Op Façade de L’Esplanade was alles al open en heel leuk om even doorheen te lopen, want dan is het nog lekker rustig. Heb je kids? Hier is ook een grote kermis te vinden.

  Brocantemarkt Lille: mijn tips!

  Brocantemarkt Lille: mijn tips! Brocantemarkt Lille: mijn tips! Brocantemarkt Lille: mijn tips! Brocantemarkt Lille: mijn tips!

  Tip 2: start extra vroeg

  Ik bezocht elke dag om 7.30 uur al de markt omdat je zo in alle rust kunt speuren naar tweedehands parels. Helaas is dan niet alles open en ik merkte dat er meer open was zaterdagochtend dan zondagochtend. Vroeg opstaan is juist aan te raden, omdat de bussen vol dagjesmensen pas rond 11.00 uur aankomen. Na 12.00 uur werd het naar mijn menig al veel te druk, maar toen had ik alle goede plekken al gehad.

  Tip 3: pin thuis

  Jaarlijks komen er zo’n miljoen mensen naar de brocantemarkt Lille. Kun je nagaan hoe druk het dan bij het pinautomaat is. Of er uberhaupt nog geld in de machines zit einde van de dag…

  Brocantemarkt Lille: mijn tips! Brocantemarkt Lille: mijn tips! Brocantemarkt Lille: mijn tips! Brocantemarkt Lille: mijn tips! Brocantemarkt Lille: mijn tips!

  Tip 4: neem rugtassen mee of als je helemaal los wilt gaan: een bolderkar

  Kijk, ik vond voornamelijk al die rolwagentjes, rol- en bolderkarren super irritant (kreeg een flashback naar De Huishoudbeurs), maar aan de andere kant best geniaal, want het scheelt je veel gesjouw. Komen we meteen even bij mijn volgende tip.

  Tip 5: boek een hotel met parkeerplaats

  Tijdens de brocantemarkt Lille is het centrum afgesloten voor auto’s. Wij hadden een hotel met een parkeerplaats. Ideaal, want zo konden we vaak even naar de auto om spullen te droppen. Heb je nou geen parkeerplaats? Kom dan zeker sowieso een dag van tevoren en parkeer je auto bij een P&R iets buiten het centrum. Nadeel is wel dat als je iets groots hebt gekocht je het wel helemaal naar je auto moet slepen. Dan is zo’n bolderkar dan wel weer erg handig…

  Brocantemarkt Lille: mijn tips! Brocantemarkt Lille: mijn tips! Brocantemarkt Lille: mijn tips! Brocantemarkt Lille: mijn tips!

  Tip 6: neem iemand mee die Frans kan

  Dit tripje gingen mijn schoonzusje en haar vriend mee, waarvan de laatste goed Frans kon. We weten immers dat de Fransen geen Engels kunnen (of vertikken om uverhaupt Engels te praten). Je staat al meteen 1-0 voor als je in het Frans begint te praten. Hielp wel.

  Tip 7: betaal niet meteen de vraagprijs

  Dat de brocantemarkt Lille prijzig is geworden, is gewoon een feit. Brocanteurs weten dat mensen nu meer bereid zijn om iets meer te betalen voor een mooi tweedehands stuk dan voorheen. Dat wil overigens niet zeggen dat we het ook allemaal écht voor die prijs gaan kopen. Ding ongegeneerd af. Ook een tip: denk niet meteen dat alles antiek is. Zo zagen we een keramieken spaarpotje dat bij de ene kraam €70 en de andere €15 (een paar kramen verder nog wel). Iemand tipte ons ook om veilingsite Catawiki een beetje in de gaten te houden om te kijken of iets echt antiek is of niet.

  Brocantemarkt Lille: mijn tips! Brocantemarkt Lille: mijn tips! Brocantemarkt Lille: mijn tips!

  Tip 8: hou je niet van mossels, dan heb je een beetje een probleem

  Tijdens de brocantemarkt Lille is het een traditie dat er overal mossels met friet op het menu staan. Aan het einde van de brocantemarkt Lille kijken alle restaurants wie de hoogste stapels mossels voor de deur hebben. De hoogste stapel betekent dat je hier dan de lekkerste kon eten. Nu ben ik zelf niet van de mossels, dus voor mij was het lastig om iets anders te eten; veel restaurants hadden aangepaste, zeer beperkte menu’s (want ja, iedereen bestelde natuurlijk mossels met friet), wat wel jammer was. Op culinair gebied was ik een beetje teleurgesteld dit tripje, maar ik weet zeker dat als ik op een andere dag in Lille ben, ik wél lekker kan eten.

  Wat ik uiteindelijk kocht? Een héél mooi groot bloemenschilderij (nee, niet die van €500 hoewel ik nu wel heel erg spijt heb dat ik die niet gekocht, want hij was toch wel heel erg mooi), twee stukken koraal en een bergkristal. Best wel goed ingehouden, toch?

  Brocantemarkt Lille: mijn tips! Brocantemarkt Lille: mijn tips! Brocantemarkt Lille: mijn tips! Brocantemarkt Lille: mijn tips!

  Meer zien van mijn tripje naar de brocantemarkt Lille

  bekijk dan de vlog die ik maakte. Zo laat ik ook meer zien van de twee hotels die ik boekte voor dit weekend. Heel benieuwd of jullie de brocantemarkt Lille kennen en of jullie dit jaar ook zijn gegaan. Zo ja, wat hebben jullie allemaal ingeslagen?

  Beeld © Elisah Jacobs/InteriorJunkie.com

  5 reacties op “Brocantemarkt Lille: mijn tips”

  1. Ik ben er ook een aantal keer geweest en heb het wel zien veranderen de laatste jaren. Voorheen kon je nog prima staan met je eigen auto, wel heel fijn als je iets groots wilde meenemen. En mosselen eten is wel ‘n beetje een must ja 😉

  2. Jenneke de Zuidt schreef:

   Zelf nooit naar de vlooienmarkt in Lille geweest, maar wel erg leuk om te zien wat voor tweedehands parels er te koop zijn als je op de goede plekken kijkt!

  3. Anne schreef:

   Heb je ook een aanrader welk hotel dan heen te gaan? Of waar verbleef jij?

  4. Marijke schreef:

   Prachtige foto’s!! Ben zelf 2x geweest dagtocht, dus hotel ja, geweldig

  5. Ton schreef:

   Lille blijft leuk, helaas na de terreurdreigingen is de markt in 2016 niet door gegaan. In 2017 was de markt veel kleiner als voorgaande jaren met overal zwaar bewapende politie en helikopters die de boel in de gaten hielden. Ik kom er al meer dan 15 jaar en staat altijd hoog op de kalender.
   Hoop dat hij dit jaar (2020) doorgaat en dat we door Belgie mogen reizen. Andere leuke markten (Brugge, Temploux) zijn helaas ook al afgelast.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Ontdek meerWoonverhalen

 • Laatste blogpost
 • Menu