Close

Mijn online interieurstyling volgen of (online)interieuradvies aan huis boeken?

Scandinavie in hartje Amsterdam - Interior junkie
Menu

Search

  • I like my money right
    where i can see it:

  • 18-04-2024

    28 juni, 2013

    Scandinavie in hartje Amsterdam


    Pr lady Nina van Unlimited PR en haar vriend Job lieten maar al te graag hun prachtige stulpje in Amsterdam Oud-Zuid zien waar Scandinavisch minimalisme wordt afgewisseld met industrieel design en tweedehands vondsten.

    Bij binnenkomst komt een prachtig interieur op me af in een pand dat stamt uit 1910. Nina vertelt me dat dit een van de weinige panden in de buurt is die tijdens de Tweede Wereldoorlog niet gebombardeerd is. Mijn eerste indruk: “wat is het netjes!” Maar schijn bedriegt. “Ik ben namelijk een ontzettende rommelkont,” aldus Nina. Mijn tweede indruk? Wat een geweldig huis, alsof het zo uit een woonblad komt! Daar is Nina het ook mee eens als ik haar tijdens mijn interieurshoot een shot laat zien van de woonkamer. Vol enthousiasme roept ze uit dat hun zo net zo op de huizen in ELLE Decoration eruit ziet. Tja, wat de magische camera van Interior Junkie wel niet teweeg brengt..
    Van studentenkamer naar droomhuis van 140m2
    Nina en Job wonen hier nu 1,5 jaar. Ervoor woonde Nina op een studentenkamer in de Amsterdamse Pijp, om de hoek bij de beroemde Albert Cuypmarkt. Job komt oorspronkelijk uit Rotterdam. Toen de twee elkaar tegenkwamen en de vonk oversloeg, duurde het niet lang voordat ze gingen samenwonen. Rotterdam of Amsterdam? De keus was snel gemaakt toen het jonge stel de kans kreeg om hun huidige woning te huren. “Het was een mooie kans die we niet konden laten schieten.”
    De maanden erop volgde een grote verbouwing; de vorige bewoners hadden het huis compleet verwaarloosd en –behalve de keuken die wél af was – moest alles flink aangepakt worden. De muur in de woonkamer werd iets verplaatst zodat deze ruimer werd en ook de badkamer kreeg er iets meer ruimte bij. In het hele huis, behalve de keuken, werd een visgraatvloer gelegd van houtdelen van ruim 100 jaar oud. Nina: “Het belangrijkste voor ons is dat de oorsprong van het huis behouden blijft. Authenticiteit staat voorop, zoals de belijningen en ornamenten op het plafond en de glas-in-loodramen in de slaapkamer en in de hal.” De basis is klassiek, de invulling is juist modern en dat vinden wij persoonlijk een goede mix.” Het beste van beide werelden, zeg maar.

    Nina in de erker op een kleurrijke Ottoman by Hay hocker


    Was je altijd al met interieur bezig?
    Nina: “In gedachten wel. Tijdens mijn studententijd had ik een klein kamertje met alleen maar meubelstukken van IKEA. Lekker praktisch vond ik dat. In mijn studententijd kocht ik wel mijn eerste leverkleurige Eames stoel, tevens mijn eerste designstuk. De jaren erop kocht ik er steeds eentje bij. Nu hebben we er zes aan de eettafel. Het blijven klassiekers waar we nog jarenlang profijt van hebben. Dat vind ik sowieso het belangrijkste van design: dat het tijdloos is en je uiteindelijk waar voor je geld krijgt. Onze Eames-verzameling doen we nooit meer weg.”

    De ronde tafel met glimmende poot en de lamp zijn van Moooi. De stoelen zijn van Eames.


    Hoe gingen jullie aan de slag?
    Nina: “Ik was al druk bezig met ideeën uitwerken in mappen. Onze inrichting wilde ik sowieso Scandinavisch maken. Een goede vriendin die bij Mobilia werkt, hielp me daarbij. Ik heb veel gehad aan haar adviezen. Toch hebben we uiteindelijk gekozen voor mijn eerste ideeën. Dat is wel grappig.”
    Waarin verschillen jullie qua interieursmaak?
    Nina: “Ik ben van het Scandinavische minimalisme, strak design met een beetje kleur. Job is juist het type dat Marktplaats afspeurt naar industrieel design en antiek en zogenaamde ‘oude sjaggeraarsmarkten’ in Antwerpen afstruint op zoek naar tweedehands pareltjes. Hij is ook het type dat loodsen bezoekt; hoe meer roest op een meubelstuk, hoe beter! Deze twee stijlen staan haaks tegenover elkaar, maar is daarnaast wel een interessante combinatie. In de 1,5 jaar tijd dat we hier wonen, hebben we zo wel onze weg gevonden en beide stijlen kunnen samenbrengen.”
    Wat is jullie topstuk?
    Job: “Die hebben we niet gekocht..Op Marktplaats vonden we een groen kastje afkomstig van de machinist van het treintje van de Efteling. Die stond te koop bij De Aap met de Gouden Ring, een vintagewinkel in Rotterdam. De verkoopster wilde zelfs nog geen euro omlaag met de prijs en ik wilde juist niet omhoog. Toen is hij verkocht aan iemand anders. Met pijn in ons hart.
    Nina: “Nu houden we alsnog  Marktplaats in de gaten voor het geval de koper hem toch ooit weg wilt doen. We geven niet op.”

    De woonkamer gezien vanaf de erker


    Wat mocht van de ander absoluut niet mee de nieuwe woning in?
    Nina: “Job vond zelf mijn paspop die in mijn studentenkamer stond lelijk. Die ging niet mee. Nu heb ik een ladder in de slaapkamer waar ik tasjes en sjaaltjes aan hang.”
    Favoriete plek in huis?
    Job: “Buiten zitten op ons balkon met een biertje of wijntje erbij. Heerlijk. “
    Nina: “Doordeweeks liggen we vaak samen op de bank. Helaas zit de bank niet zo lekker; hij is best hoekig. Erop liggen, is comfortabeler. Ook het hoekje in de keuken is een favoriet plekje. Als vriendinnen over komen, gaan we vaak daar zitten. Dat is toch gezelliger als ik aan het koken ben. Zo heb je ook meer interactie.”
    Wat is het meest dierbare stuk?
    Nina: “Dat zijn toch wel de persoonlijke dingen. Ook zeer dierbaar is onze cognackleurige leren Label stoel. Het is echt ons kindje.  De Delfstblauwe vaas van mijn ouders (het ding is dertig jaar oud, red.) is ook zeer speciaal. Ik kreeg het voor elkaar om er meteen een scherf af te krijgen nadat ik hem van mijn ouders kreeg. De tram reed langs en toen viel iets uit de boekenkast recht op de vaas.. Nu heb ik hem een andere, iets veiligere, plek gegeven. Als er brand uitbreekt, neem ik toch eerst onze foto’s, laptops, de vaas en de schilderijen mee. En als ik nog tijd over heb, neem ik de Label ook mee!”

    Delfts blauwe vaas, hét familiestuk!


    En natuurlijk de vaas van je ouders!
    Nina: “Ja, die natuurlijk ook..”
    Wat was jullie eerste aankoop?
    Nina: “De Marcel Wanders lamp had ik al tijden op het oog. Toen we over gingen, kochten we deze als eerste. Het is een oud showroommodel van Mobilia in de Utrechtsestraat en hangt nu bij ons in de hal. Niet veel mensen kunnen hem kwijt omdat hij best groot is. Onze hal is erg hoog en hij paste perfect. Die ging dus voor een leuk prijsje mee naar huis.

    De Skygarden lamp van Marcel Wanders pronkt in de hal


    En wat was jullie laatste aankoop?
    (Terwijl het interview nog bezig is, vertelt Job aan Nina dat hij vandaag toevallig een kast op Markplaats heeft gekocht).
    Nina: “Nou, dat is dus onze laatste aankoop: een kastje voor in de hal voor onder de Marcel Wanders lamp. Daar waren we al een tijdje naar op zoek.”
    Wat is jullie nieuwste project voor in huis?
    Nina: “We willen graag aan de slag met kunst aan de muur. Bij de eethoek willen we een groot doek van twee bij twee meter en ook in de slaapkamer zoeken we iets van fotografie. Dat mag best een beetje pikant zijn, past goed in zo’n ruimte. We gaan de komende tijd dus flink sparen.”

    ‘Bambi’ was het eerste kunststuk van Nina & Job. Ze kochten hem op de Affordable Art Fair in Amsterdam


     

    Vooraan staan de Tray Tables van Hay. Lamp Twiggy rechts van de bank is van Foscarini


    Letters aan de muur zijn van SissyBoy Homeland


    iPad case is van By Malene Birger, eronder ligt een case van Marc by Marc Jacobs. De etagère is een ontwerp van Daphne van der Horst


     

    Verse bloemetjes van de markt!


    Zicht op het balkon vanaf de eethoek


    Nina op het balkon


    De pronkkast is van Moooi


    Het boek van designduo Studio Job werd uiteraard gekozen om de naam…


    Op het rek staan verschillende boeken – zoals Sprookjes van Viktor&Rolf – naast foto’s en frummels


    De modetekening kreeg Nina van illustratrice Mimi Nizan cadeau


     

    De bank is van Hay


    De boeken- én schoenenkast


    Zicht op de zithoek vanuit de eethoek


    De woonkamer


    Side table is van een bevriende meubelmaker


    De deurstop aan het begin van de woonkamer fungeert mooi als waakhond…


    Letters van SissyBoy Homeland

    Letters van SissyBoy Homeland


    Interieurbladen ter inspiratie


    De lamp van Moooi die boven het bed hangt, is ook meteen een ventilator. Handig!


    Heerlijk tijdens zwoele zomeravonden


    De Clip Chair is een ontwerp van designer Blasius Osko en Oliver Deichman voor Moooi


    Vintage bontje komt uit Antwerpen. Ernaast een tasje van Louis Vuitton


    Tasjes van COS en Isabel Martine


    Originele details van glas in lood


    Naast het bed plek voor Nina’s sieraden


    Vanuit de slaapkamer kun je heerlijk op het balkon zitten met uitzicht op een basisschool


        Krijtbord is gemaakt door Job en hangt in de keuken. Handig als memobord!

    Krijtbord is gemaakt door Job en hangt in de keuken. Handig als memobord!


    De zithoek in de keuken. Favoriet tijdens vriendinnenavonden


    De werkkamer


    De stoel is van Vitra die Nina & Job op de kop tikte tijdens een outlet sale


    Zicht op de zithoek vanuit de hal. Het vloerkleed is van Hay


    De vaas in de hal is van JAN


    De woonkamer. Op de grond staat een tas van Louis Vuitton


    Vintage lamp komt van Marktplaats. Nina pimpte hem met strijkboutsnoer. In de kast staat een Piper-Heidsieck Rare fles uit 2002. Eronder de verzameling Snoecks boeken van Job gevonden op boekenmarkten


    Vaas is van Pols Potten, de waxinelichtjes van iittala


    Nina op de stoel van Label, een van de paradepaardjes in de woning


    Nog meer binnenkijkers:
    Nog meer binnenkijkers van eigen hand:

    © Elisah Jacobs
    Volg Interior Junkie ook op Twitter Facebook Pinterest Instagram

    4 reacties op “Scandinavie in hartje Amsterdam”

    1. […] Scandinavië in hartje Amsterdam. […]

    2. […] Scandinavië in hartje Amsterdam. […]

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Ontdek meerWoonverhalen

  • Laatste blogpost
  • Menu