Villa Tugendhat


Op het eerste gezicht lijkt het op een modern huis, maar niets is minder waar: dit stulpje dat in het stadje Brno staat, is namelijk gebouwd en ingericht in 1928.

De Duitse architect Ludwig Miese deed dit in opdracht van ene Fritz Tugendhat, de eigenaar van Brno’s grootste textielfabriek. Toen brak de oorlog uit, Fritz vluchtte met zijn gezin naar het buitenland en de villa werd eigendom van de Nazi’s. Pas in de eighties kocht de gemeente het huis, renoveerde het en gebruikte de villa als gastenverblijf. Nu staat Villa Tugendhat als enige moderne architectonische Tsjechische vertegenwoordiger op de UNESCO Werelderfgoedlijst en kunnen wij – niet geheel onbelangrijk natuurlijk- de villa bezoeken tijdens een getaway richting Tsjechië.

Barcelona stoelen
Villa Tugendhat staat vol design meubels en lijkt zo weggelopen uit een wooncatalogus anno nu. Zo vind je in de villa buisvormige meubelstukken (my favorite!), exotische houtsoorten, de welbekende Barcelona chairs, een massieve eettafel van zwart gepolijst perenhout en zelfs een uitgebreid airconditioning systeem. Ongelooflijk als je je beseft dat we bijna een eeuw verder zijn. Je snapt dat ik hier binnenkort even binnen wil spieken….

Bekijk voor meer informatie de website www.tugendhat.eu.

Reageer ook