Wooninspiratie: zo maak je zelf een goed interieurontwerp

Nieuw in het bloggersteam is Laura! Ze werkt als wooncoach bij een bouwbedrijf en helpt mensen waarvan hun droomhuis alleen nog maar op papier bestaat. “Inspireren door te verbeelden en tastbaar te maken,” aldus Laura. En wat een geluk: in haar blogs geeft ze ons wooninspiratie en tips hoe je zelf aan de slag gaat thuis.

Mijn meubels hebben geloof ik op alle mogelijke plekken al een keer gestaan. Of zijn inmiddels ingewisseld voor weer andere spullen. De wanden zijn geschilderd en ik heb mijn vriend weer eens aan het werk gezet om iets in elkaar te knutselen. Mijn eigen huis is mijn uitlaatklep. Soms (ok, vaak) tot grote frustratie van mijn wederhelft.. Daarom was het tijd om mijn interieur-horizon te verbreden en ging ik me uitleven in de woonkamers, slaapkamers en keukens van anderen. Vrienden en bekenden werden vrienden van vrienden en onbekenden. De liefde voor interieur en wooninspiratie delen, werkt echt aanstekelijk!

Dit zal jij misschien wel herkennen. En waarschijnlijk heb je al vaker gehoord dat je ‘iets moet doen’ met je talent. Maar hoe pak je dat nou aan? Want voor een ander ontwerpen is toch wel wat anders als zelf met spullen slepen. Hoe maak je nou eigenlijk een goed interieurontwerp? Daarmee ga ik je helpen.

Wooninspiratie: zo maak je zelf een goed interieurontwerp

Wooninspiratie: zo maak je zelf een goed interieurontwerp

Wooninspiratie: 8x tips voor een goed basisontwerp

Hoe ziet jouw ideale woonomgeving eruit? Een interieur krijgt waarde door de mensen die erin leven. Ga in gesprek met de personen die tegenover je zitten. Leer ze kennen. Ook al begin je met een ontwerp voor je vader en moeder, zus of beste vriendin. Een interieur is persoonlijk en het is jouw taak om voor hun leven de ideale omgeving te ontwerpen (hoe gaaf!). Dit zijn een aantal vragen die  je op weg kunnen helpen;

  • Hoe ziet een gemiddelde week er voor jullie uit?
  • Op welke plek in de ruimte voelen jullie je het prettigst?
  • Krijgen jullie vaak visite? Zo ja, in welke ruimte zitten jullie dan graag?
  • Wat werkt er op dit moment niet in jullie interieur? Waar storen jullie je aan?
  • Heb je zelf al eens iets veranderd of aangepast? Hoe is dat bevallen?

Maak een schets
Een schets maken van de ruimte helpt je de ruimte echt goed in je op te nemen.

Wooninspiratie: zo maak je zelf een goed interieurontwerp
Wooninspiratie: zo maak je zelf een goed interieurontwerp

Maak foto’s
Hoe is de lichtinval in het huis? Hoe hoog waren de vensterbanken? Waar zaten te lichtschakelaars? Maak daarom altijd foto’s.

Dit oude kastje mag zeker wel weg?
En laat dat nou toevallig dat ene kastje zijn wat bet-bet-overgroot-oud-tante heeft nagelaten. Oeps! Vraag na wat er vervangen kan worden en wat er ‘moet’ blijven. En als dat kastje nou echt een gedrocht is.. dat is nou juist jouw uitdaging!

Wat vind jij nou echt lelijk? 
Veel mensen vinden alles wel mooi. Maar iedereen weet heel goed wat hij niet mooi vind. Vraag daar dus naar, dat geeft je al een goede richting.

Laat los wat jij mooi vindt
Natuurlijk heb je zelf een bepaalde stijl of voorkeur. Persoonlijk houd ik minder van de zwart-witte interieurs en mag er van mij wel wat kleur in. Als ik allemaal exacte kopieën van mijn eigen huis voor anderen zou ontwerpen, was er natuurlijk helemaal niks aan. Beweeg mee met de ander en laat je creativiteit bruisen.

Wooninspiratie: zo maak je zelf een goed interieurontwerp

Vraag naar het budget
Je hebt een prachtig ontwerp gemaakt met stoelen van HAY en een prachtig wandmeubel op maat ontworpen. Tijdens je presentatie zie je vertwijfelde blikken. Want wat gaat dat allemaal wel niet kosten? Blijf realistisch en durf naar het budget te vragen.

Check-up
Je bent lekker aan de slag gegaan en hebt al een goed beeld van hoe het moet worden. Een goed moment om even te checken of je de opdracht goed begrepen hebt. Dit voorkomt dat je shiny presentatie helemaal weer op de schop moet.

Dus waar wacht je nog op, ga aan de slag! In mijn volgende blog geef ik tips om ruimte te creëren in een klein huis. Tot snel…

Wooninspiratie: zo maak je zelf een goed interieurontwerp

laura
Als Wooncoach bij een bouwbedrijf geeft Laura dagelijks vorm aan wonen. Een huis dat echt bij jou past, voelt als thuis. En dat is veel meer dan een kleur op de muur.. In de interieurplannen van Laura staan persoonlijkheid en praktische uitvoerbaarheid centraal. Maar een kleurtje mag natuurlijk niet ontbreken! Geen luchtkasteel, maar jouw droomhuis! Dat is voor iedereen bereikbaar. Is jouw interieur toe aan een make-over? Stuur haar een berichtje via Instagram of volg haar op Pinterest.

Reageer ook