Verhuizen: doe je het zelf of besteed je het uit?!

Onlangs gaf ik al handige tips voor een vlekkeloze verhuizing en vertelde ik wat je het beste kunt doen voordat je de dozen in de verhuiswagen stopt. Heb jij je administratie eenmaal op orde en de verhuisdozen ingepakt? Dan kan het verhuizen pas écht beginnen! Maar ga je het zelf doen of besteed je het uit?

Bij mijn eerste twee verhuizingen koos ik ervoor om het zelf te doen. Dat had natuurlijk ook te maken met het budget: de eerste keer verhuisde ik mijn spullen in een verhuiswagen uit mijn ouderlijk huis in Zwolle naar mijn huurhuisje in Amsterdam en de tweede keer verhuisde ik binnen Amsterdam naar mijn eerste koophuis. Zelf verhuizen is een hele opgave, maar als je ernaast ook een stel vrienden optrommelt, kan zo’n dag (behalve keihard werken met wellicht een hernia als gevolg) toch ontzettend gezellig zijn. Ik weet nog met mijn tweede verhuizing dat manlief drie sterke vrienden optrommelde en deze arme jongens alle spullen van één hoog naar drie hoog moesten sjouwen (zonder verhuislift, rond de zestig dozen die van mij waren en tien voor hem) en als kers op de taart onze vloer (zo’n 90m2 aan hout) nog naar boven moesten tillen. Ik vergeet hun gezichten nooit meer. Sindsdien wilde niemand ons meer helpen met verhuizen…

Verhuizen: doe je het zelf of besteed je het uit?!

Bij onze laatste verhuizing kozen we voor een verhuisbedrijf en sindsdien wil ik niets anders meer. Het ging allemaal zo vlotjes; binnen een paar uur waren we verhuisd van Amsterdam naar Haarlem en het enige waar ik me mee bezig hield, was koffie inschenken en broodjes smeren voor de verhuizers. Heerlijk. Dat ik hier extra budget voor aanbrak, vond ik helemaal niet erg. Mijn verhuizing verliep stressvrij en ik had (anders dan bij de vorige verhuizingen) niet wekenlang rugpijn.

Erkend of niet erkend?! That’s the question

Ga jij zelf verhuizen en zit je er nog over na te denken welk verhuisbedrijf je kunt inhuren? Goed om te weten is dat er veel verschil zit tussen deze bedrijven; zo heb je erkende en niet erkende verhuisbedrijven en kun je je verhuizing regelen via een tussenpersoon. Deze eerste groep is aangesloten bij de brancheorganisatie Erkende Verhuizers. Dat betekent dat ze werken met dezelfde voorwaarden, ze je een Garantiecertificaat afgeven dat de verhuizing altijd doorgaat (want stel je eens voor dat er niemand komt opdagen op De Grote Dag), je inboedel tot €100.000 verzekerd is en je verzekerd bent voor diefstal tot €5000. Mocht je dan toch problemen hebben, dan kun je naar de geschillencommissie Verhuizen gaan om je verhaal te doen. Met een erkend verhuisbedrijf speel je dus op safe. Enige reden waarom je juist niet voor zo’n erkend bedrijf zou kiezen, is de prijs. Deze ligt vaak hoger dan bij een niet erkend verhuisbedrijf.

Verhuizen: doe je het zelf of besteed je het uit?!

Minder budget?

Kies je toch voor een niet erkend verhuisbedrijf, dan is het aan te raden zeker rekening te houden met de volgende punten: vaak werken deze bedrijven met hun eigen voorwaarden (neem ze dan ook goed door), bij schade moet je zelf kunnen aantonen dat de verhuizers dit hebben gedaan (wat vaak lastig is), vaak zijn deze bedrijven niet aansprakelijk voor diefstal én er wordt vaak een verplicht eigen risico gerekend zodat je bij schade zelf een deel moet meebetalen. Ook kan het voorkomen dat deze verhuisbedrijven je achteraf nog een rekening sturen omdat ze toch langer bezig zijn geweest. Daar tegenover staat wel dat de prijs vaak aanzienlijk lager is. Mijn tip is om dan voor een bedrijf te kiezen waarvan je weet dat ze goed werk leveren doordat vrienden van je ze hebben getipt bijvoorbeeld.

Kies je toch voor een tussenpersoon?

Naast erkende en niet erkende verhuisbedrijven kun je je verhuizing ook laten regelen via een tussenpersoon. Je vult op de site dan al je gegevens in, waarna deze tussenpersoon je aanvraag naar verschillende verhuisbedrijven stuurt. Goed om te weten: deze worden vaak naar niet erkende verhuisbedrijven gestuurd.

Verhuizen: doe je het zelf of besteed je het uit?!

Mijn advies?

Ga je voor de eerste keer verhuizen, bijvoorbeeld voor het eerst op kamers of verhuizen naar je eerste (huur)huis, dan zou ik gewoon wat vrienden optrommelen of kiezen voor een niet erkend verhuisbedrijf (en dan wel goed alle voorwaardes checken). Ben je al vaker verhuisd en is je inboedel je dierbaar, maar wil je je geen breuk sjouwen, dan zou ik zeker een erkend verhuisbedrijf inhuren. Nog even voor jezelf een handige checklist:

  • Laat een bedrijf anders eerst bij je thuis langskomen voor een inschatting van je inboedel.
  • Check de voorwaarden goed.
  • Rekent een bedrijf een all-in prijs (risico ligt dan bij het verhuisbedrijf) of werken ze met een uurtarief en nacalculatie?
  • Verhuis je in het weekend? Check of er een weekendtoeslag is.
  • Zijn al je dierbare spullen verzekerd?
  • Wat is je eigen risico?

Helemaal goed voorbereid de verhuizing in gaan?

Download dan de Verhuischecklist en meld je aan voor de Verhuiscoach, allebei handige services van de Consumentenbond. Ik hoop dat ik je hiermee een beetje op weg heb geholpen. Ben jij zelf ook verhuisd en heb je nog goede tips? Deel ze dan hieronder.

Verhuizen: doe je het zelf of besteed je het uit?!

* Dit is een inspirerende samenwerking met de Consumentenbond. Door samen te werken met merken, kan Interior Junkie blijven bestaan. Thanks voor de support. 


1 reactie

Maartje -

Dit vind ik altijd een zeer moeilijke vraag. Verhuizen is erg leuk, maar de verhuizing kan wel veel stress met zich meebrengen.

Reageer ook