Tips voor een betere nachtrust tijdens zwoele zomernachten

Tijdens het tikken van dit stuk heb ik net een tropisch weekend achter de rug. Niet ver weg, maar gewoon in eigen land. Wat was het zomers! Heb jij een slaapkamer op zolder en kon jij door de warmte niet zo goed in slaap komen? Ik geef je tips zodat je tijdens de volgende hittegolf heerlijk in slaap valt…

De bovenste verdieping van ons huis heeft de vorige bewoner volledig gerenoveerd. Niks geen donkere rommelzolder maar een loftachtige ruimte vol daglicht (en waar ik ooit de droom heb een B&B in te beginnen). Waar ik zelf heel blij mee ben, is dat hij dakramen creëerde op drie verschillende plekken zodat er een zee van licht in deze ruimte komt. Tijdens het tropische weekend dat we onlangs beleefden, kwam ik er meteen achter dat die ramen meer deden dan alleen daglicht doorlaten. Het bleef op zolder namelijk heerlijk koel doordat de bijbehorende raamdecoratie warmtewerend is. Iets wat ik in mijn vorige huis niet had: daar fikte ik in de zomer letterlijk weg in mijn slaapkamer en pakte ik er regelmatig de ventilator bij.

Tropisch? Bij deze tips voor een betere nachtrust tijdens zwoele zomernachten

Kun je zelf moeilijk in slaap komen tijdens zomerse nachten? Bij deze enkele tips om je op weg te helpen naar dromenland.

Tip 1: ventileer goed.

Een goede ventilatie doet wonderen voor je nachtrust. Ben je net wakker, gooi dan alle ramen en deuren in je slaapkamer open. Ga je bijna slapen? Gooi ze ook dan open. Tijdens je slaap stijgt de luchtvochtigheid en het CO2-gehalte in de slaapkamer. Goed luchten is dan ook essentieel. En eerlijk is eerlijk: zoveel extra moeite is dit niet. Als je een buitenzonwering hebt, kun je deze gedurende de dag naar beneden doen, zodat warmte helemaal niet in je ruimte komt.

Tip 2: koop een old skool wekker.

Handig zo’n mobieltje; we bellen er nooit meer mee, maar gebruiken ‘m wel voor heel veel andere dingen. Als wekker bijvoorbeeld. Ik merk zelf dat ik hier helemaal gek van word, want stiekem blijf ik mijn social media, mailbox en apps checken. Niet goed voor mijn nachtrust. Dus de mobiel blijft in de keukenla. Enig voordeel: je kunt weer op zoek naar een Interior Junkie proof wekker!

Tropisch? Bij deze tips voor een betere nachtrust tijdens zwoele zomernachten

Tip 3: zorg overdag voor voldoende daglicht.

Wil je ‘s avonds beter slapen, zorg dan dat je overdag genoeg daglicht ziet. Als je genoeg daglicht krijgt, maakt je lichaam namelijk hormonen aan die ervoor zorgen dat je lichaam ‘s avonds een seintje krijgt om tot rust te komen. Dus maak zeker even een ommetje tijdens je lunchpauze of fiets naar je werk. En voor alle pyjamadragende thuiswerkers onder ons (inclusief mezelf): ga ook even wat vaker naar buiten voor je portie daglicht. Je hebt het verdiend.

Tip 4: maak het pikkedonker in je slaapkamer.

Je lichaam komt pas echt tot rust als je slaapkamer volledig verduisterd is.  Houd bijvoorbeeld met verduisterende raamdecoratie licht van lantaarnpalen en koplampen buiten. Komt dat licht toch je slaapkamer binnen, dan reageert je lichaam hierop zodat we de fase van diepe slaap niet kunnen bereiken. Cruciaal want dit is de fase waarin je lichaam zich herstelt. Nog een tip: als je je bed voor het raam zet (met je hoofdeinde naar het raam toe) heb je het minst last van licht van buiten.

Tropisch? Bij deze tips voor een betere nachtrust tijdens zwoele zomernachten

Nog even terugkomend op de raamdecoratie die ik heb op zolder. VELUX heeft zowel warmtewerende als verduisterende raamdecoratie. Een zonwering wordt aan de buitenkant van het raam gemonteerd en houdt tot wel 73 procent van de zonnewarmte tegen (zodat je niet meer het idee hebt in een oven te zitten). Nu heb ik zelf al het geluk dat ik een huis kocht waar deze elementen al bij het huis zaten en ik moet eerlijk zeggen dat ik niet meer zonder kan. Het enige wat ik nog zou willen, is een hor, want insecten weten helaas nog wel de weg naar mijn zolder te vinden. Ach ja, een wensenlijstje moet altijd gevuld blijven, toch?

Tropisch? Bij deze tips voor een betere nachtrust tijdens zwoele zomernachten
Tropisch? Bij deze tips voor een betere nachtrust tijdens zwoele zomernachten

* Dit is een inspirerende samenwerking met VELUX Nederland. Wist je dat je nog t/m 15 juli 2017 bij aankoop van een van de actieproducten €15 retour krijgt op handbediende raamdecoratie en zonwering en €50 op INTEGRA, de op afstand bedienbare raamdecoratie, zonwering en rolluiken. Kijk voor meer info op www.velux.nl/perfectekamer

5 reacties

Raamdecoratie Deventer -

Voor een hele slechte slaper, zijn dit wel hele fijne tips! Vooral die van het licht overdag, dat had ik niet verwacht! Nog meer reden om veel terrasjes te pakken haha.

interiorjunkie -

Hey Linda

Ja he, en dat terwijl er naar bed gaat en er in op staat. Een ruimte die zeker gezellig mag worden aangekleed maar vaak zie ik dat deze ruimte vaak vergeten wordt. Gelukkig zijn wij er voor de wooninspiratie :)

Liefs,
Elisah

Hannah -

Wij hebben ook verduisterende raamdecoratie van Velux. Lijkt handig (het verduistert inderdaad prima), maar de ramen moeten wel dicht blíjven: omdat de raamdecoratie op de ramen zit, komt het licht binnen zodra je de ramen open doet. En laat het nou een stuk gezonder (en prettiger, zeker tijdens warme nachten onder een schuin dak) zijn om met het raam open te slapen. Ik zou willen dat Velux passende rolgordijnen bood die op het frame van het raam kunnen worden gemonteerd, zodat het verduisterend werkt terwijl je wel frisse lucht binnen krijgt…

interiorjunkie -

Hey Hannah

Je hebt zeker een punt!
Ze lezen mee en nemen dus zeker je feedback mee.

Grtjs,
Elisah

Linda -

Je slaapkamer een fijne plek maken waar je tot rust komt door prettige kleuren, woonaccessoires en meubels te gebruiken helpt ook zeker. Maak er echt een prettige plek van waar je kunt ontspannen! Ik zie nog zoveel slaapkamers waar het niet fijn slapen is, waar bergen. Zonde van je nachtrust. Doe inspiratie op aan de hand van de mooie foto’s bij dit artikel.

Reageer ook