Close

Geef je interieur een boost met mijn online interieurstyling cursus INTERIORBOOTSCAMP

Rondneuzen bij artSmellery waar kunst echt geurt - Interior junkie
Menu

Search

 • I like my money right
  where i can see it:

 • Interior Junkie

  06-07-2022

  Rondneuzen bij artSmellery waar kunst echt geurt  Had jij de video al gezien die ik met Siemens en het Stedelijk Museum in Amsterdam maakte? Dit om artSmellery te promoten, een heel coole expositie waarbij je aan de hand van geur een beroemd schilderij kunt ruiken. Ik ging het gisteren, nog voordat het museum open ging,  zelf ervaren. Zo bijzonder!

  Ik hou wel van een spelletje. En dat is nou het leuke van een bezoekje aan de expositie artSmellery want je kunt hier aan de hand van wat je ruikt, raden welk kunstwerk het uit het museum is. Ruik ik zwoele patchouli? Frisse lavendelvelden? Of ruik ik een mechanische geur? En waar brengen de geuren mij in gedachten? Wat zie ik in gedachten voor me tijdens het ruiken van de geuren? Zes wereldberoemde kunstwerken zijn door geur-artiest Jorg Hempenius omgezet tot geurschilderijen: zonder beeld, maar mét geur.
  Rondneuzen bij artSmellery waar kunst echt geurt

  Raad het kunstwerk

  En nu hoor ik je wellicht denken: “hoe moet ik nou weten welk kunstwerk het is?!” Geen nood: je kunt raden tussen deze zes kunstwerken: Mondriaans ‘Compositie no. IV met rood, blauw en geel’, Chagalls ‘Le violoniste’, ‘Een Engelsman in Moskou’ door Malevich, ‘When I Opened Fire’ van Lichtenstein, Gestels ‘Liggende Naakt’ en ‘Vaas met anjers’ van Van Gogh. Dus ik zou zeggen: even vooraf je huiswerk doen in het museum (want deze werken hangen hier gewoon) en erna lekker snuffelen in de expositie. Ook krijg je een catalogus mee, waarin de originele werken staan beschreven.

  Mijn eigen neus ophalen

  Ik vond de artSmellery een hele bijzondere ervaring. Kunst beleven door geur is toch echt anders dan naar kunst kijken. Vooraf kreeg ik een spoedcursus ‘ruiken’ van Jorg waar ik aan de hand van geurstaaltjes moest beschrijven wat ik nou precies rook (wat best lastig was, want rook ik nou schoenpoets? Of was het toch groene zeep?!). Erna nam een een curator van het museum mij mee naar alle zes kunstwerken en vertelde alle achtergrond van het originele werk waarna Jorg een tipje van de sluier gaf welke geur interpretatie hij er bij had bedacht.  Erna ging ik direct met mijn ruiktechniek aan de slag bij de geurwerken. En verrek, ik kon sommige doeken ook écht raden. Deze expositie is dan ook zeker een aanrader. Ik krijg alleen de hele dag al die geuren niet meer uit mijn neus…
  Rondneuzen bij artSmellery waar kunst echt geurt

  Zelf aan de slag?!

  De Siemens artSmellery is nog tot 7 mei te bezoeken in het Teijin Auditorium in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Als je een ticket koopt voor het Stedelijk dan zit toegang tot deze beleving er gewoon bij. Meer info kan je vinden op www.artsmellery.nl.
  * Dit is een inspirerende samenwerking met Siemens Huishoudapparaten B.V. en het Stedelijk Museum in Amsterdam. 

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  Ontdek meerWoonverhalen

 • Laatste blogpost
 • Menu