Plant in de spotlight: Monstera Deliciosa

Recentelijk ontwikkelde ik een nieuwe crush voor – jawel! – planten. Het begon allemaal heel braaf met een paar cactussen, maar inmiddels ben ik de tel kwijtgeraakt en begint mijn huis op een mini-jungle te lijken.

Zijn de meeste planten met jou als verzorger een kort leven toebedeeld? Of wil je gewoon wat meer weten over je groene vrienden? Read on!

Monsterlijk mooi plantje

Deze keer in de spotlight: de Monstera Deliciosa. Met haar prachtige bladen is de Monstera Deliciosa mijn absolute favoriet van het moment. De Monstera is een liaan uit Panama en zuidelijk Mexico. De naam ‘Deliciosa’ verwijst naar de vruchten van de plant, die naar banaan en ananas smaken en vroeger werden gegeten. Maar voordat het water je in de mond loopt: don’t try this at home! Alle delen van de plant, behalve de rijpe vrucht, zijn namelijk giftig.

 

Laat ‘m glimmen met karnemelk!

Verder is de Monstera een gemakkelijke kamerplant: een lichte, vochtige groeiplaats uit de zon is ideaal. In de zomer mag je haar regelmatig water geven met lauwwarm water, in de winter mag de Monstera iets minder water. En een handige tip: als de bladeren van je plant wat dof zijn, kun je ze met een beetje karnemelk en een doekje weer mooi laten glimmen.

 

 

AnneL
Anne is freelance tekstschrijver, copywriter en digital creative voor verschillende online fashion en lifestyle merken. Interieur-technisch gezien is ze dol op een combinatie van minimalistische en strakke items, gecombineerd met vintage designer meubels en bijzondere vondsten. In haar dromen woont ze in een fantastische loft in New York, een prachtig luxe appartement in Parijs of op een grote woonboot aan de grachten. Maar in de realiteit woont ze gewoon samen met haar vriend in een knusse studio in Amsterdam.

9 reacties

Senna -

Ik heb mijn Monstera hier vandaan http://www.plantje.nl/ en doet het tot nu toe erg goed. het blijft verslavend al die planten. @Brigitte: Bruine bladeren kan te maken hebben met een te donkere standplaats of tocht.

Marieke -

Wij hebben twee weken deze plant gekocht. Alleen nu krijgt hij bruine vlekken en randen aan de bladeren.
Twee weken geleden hebben wij een Monstera gekocht van ongeveer 80cm hoog.
We hebben hem in een wat bredere pot gezet met daaronder hydrokorrels, die we van te voren nat gemaakt hebben.
We hebben hem 2keer ondertussen water gegeven. Bovenste aarde is vochtig, maar niet zeer nat.
De temperatuur is niet onder de 15 graden gekomen. Hij staat midden in de kamer, niet in de volle zon.

Waarom krijgen we bruine vlekken en lijken ze af te sterven? Is dit nu door te veel of te weinig water, of iets anders?

HELP! Groetjes

Din -

Te droog lijkt me niet. de meeste planten houden niet van een laagje water onderin de pot. (dan gaan de wortels rotten). Kan het zijn dat het laagje kleikorrels vol met water staat? De kleikorrels zijn juist bedoeld dat het teveel aan water in de grond bij normaal watergeven wordt afgevoerd. maar bij overmatig watergeven kan de gehele laag kleikorrels en de onderste laag grond toch vol water komen te staan. Het beste is ook altijd een dichte overpot EN een binnenpot met gaten. Ook kunnen veel groene bladplanten niet zo goed tegen teveel direct zonlicht (ze groeien vaak onder het beschermend bladendek van de bomen in de jungle.

Din -

Ik teel monstera’s en we hebben 2 katten . dus dat gaat prima samen
Ik heb nog nooit een kat of hond een monstera zien eten.
Verder leuk dat jullie zo geinteresseerd zijn in monstera, (in scandinavie is het helemaal een hype)
Als je met een vraag over monstera zit kan je het me altijd vragen.veel plezier met je planten.

Brigitte -

Hallo,

Waarom krijgt mijn Monstera ineens bruine vlekken. Hij zit in nieuwe pot, nieuwe aarde met hydrokorrels en opening onder in pot. Ik houd de aarde licht vochtig en hij staat in de woonkamer niet in direct zonlicht. Bedankt Brigitte

Anne -

Hi Liza, mooi is -ie he? De plant is helaas ook giftig voor dieren. Dus hij kan wel, maar probeer hem dan ergens te plaatsen waar je huisdier niet bij kan. Liefs, Anne

Liza -

Prachtige plant! Vraagje: kan hij ook in een huis met huisdieren staan, gezien hij giftig is? Waarschijnlijk niet, he? :(

Evelien -

Beauty!

Mariska -

Ik vind dit echt een hele mooie plant! Als ik hopelijk ooit iets groter woon neem ik hem zeker in huis.

http://fashion-hooked.blogspot.nl/

Reageer ook