Ondernemerskriebels? Zo maak je van je passie je baan

Times flies when you’re having fun; precies vier jaar geleden lanceerde ik Interior Junkie met knikkende knieën, al hopend op een succesvolle woonblog, waarvan ik kon leven. Nu, vier jaar later, kan ik vol trots terugkijken; het is nu ook écht mijn fulltime baan. Zelf de onderneemkriebels? Ik vertel je hoe het mij tot nu toe verging…

Van vastigheid naar onzekerheid

Het was december 2011; ik was dat jaar drie keer van baan verwisseld en was eerlijk gezegd niet echt happy op carrièregebied. De kriebels om voor mezelf te beginnen, waren er al tijden. Maar ja, ik durfde gewoon niet. Waarom zou ik mijn vaste baan opgeven voor het onbekende?  Wonder boven wonder hoefde ik die beslissing niet zelf te nemen; mijn contract bij mijn laatste werkgever werd simpelweg niet verlengd. Niet getreurd; dit was mijn kans! Ik schreef mezelf in bij de Kamer van Koophandel en begon als freelance journalist. Door mijn netwerk had ik al meteen een paar klussen te pakken, genoeg om mijn huis van te betalen en de boodschappen. Paps en mams sponsorden de bakjes koffie die ik regelmatig dronk om nieuwe klussen te scoren. Netwerken is het allerbelangrijkst als je net begint.

Het gouden idee: een eigen woonblog

Amper vier maanden later kreeg ik het idee om een eigen interieurblog op te zetten. Nu ik niet vijf dagen per week op kantoor zat, kon ik mijn tijd flexibel indelen. Ik was volop mijn huis aan het inrichten en merkte dat ik graag wilde delen waar ik mijn spullen kocht en wat voor spullen ik kocht. In de zomer van 2012 was ik dagelijks druk bezig met het opzetten van Interior Junkie. In september ging de site live. Zenuwslopend.

Ook ondernemen? Zo maak je van je passie je baan

Altijd aan het werk

Natuurlijk ging het ondernemen voor mij niet altijd gemakkelijk af; in het eerste jaar verdien je natuurlijk niet zoveel en dan is het moeilijk om jezelf ertoe te zetten om kostbare vrije uurtjes toch achter mijn laptop te spenderen terwijl de opbrengsten nog minimaal zijn. De avonduren en weekenden vulde ik met werk. En ja, ook tijdens de feestdagen. Door ernaast te freelancen had ik toch een basisinkomen en alle extra’s zette ik opzij voor de kosten die ik moest maken voor mijn site.

Hoe pak je dat nu aan: ondernemen?!

Ik krijg heel vaak de vraag hoe ik alles heb aangepakt om voor mezelf te beginnen. Eerlijk gezegd heb ik mezelf flink in het diepe gegooid; ik wist echt niet hoe ik in het begin aan inkomen moest komen. Maar die druk om elke maand toch iets om te zetten, heeft tot nu toe er altijd voor gezorgd dat ik nooit echt een magere maand heb gehad. En als deze er toch is, dan heb ik gelukkig altijd die buffer nog. Slim omgaan met geld heb ik dan ook zeker geleerd. Niet alles meteen uitgeven, want als eigen ondernemer weet je nooit wat je volgende maand omzet. Maar jezelf af en toe belonen, is ook belangrijk. Zo ging ik van mijn eerste financiële meevaller twee maanden naar New York. Qua inspiratie teer ik nog altijd op dat buitenlandse avontuur.

Ook ondernemen? Zo maak je van je passie je baan

Voordelen en nadelen

Voor mij zijn er meer voordelen dan nadelen. Als ‘nadeel’ zie ik het feit dat ik altijd aan het werk ben en niet goed mijn werk los kan laten, want overal waar ik kijk, zie ik inspiratie voor Interior Junkie. En de financiële onderzekerheid kan ook een obstakel zijn maar dat is het risico wat je neemt. Qua voordeel zie ik vooral de vrijheid die ik heb: ik bepaal wat er op een werkdag gebeurt en met welke merken ik samenwerk. Wil ik uitslapen, dan slaap ik gewoon uit. En soms tik ik avondenlang door aan de eettafel omdat ik één grote inspiratieboost heb en vind ik het niet erg dat ik al veertien uur aan het werk ben.

Je passie als fulltimebaan

Het feit dat je succesvol ben in iets wat je zelf hebt opgezet vanuit een passie, doen alle nadelen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Heb jij zelf ook de onderneemkriebels? Mijn tip voor als je nog twijfelt: probeer eens de Startersscan van ABN AMRO. Via een online vragenlijstje wordt er in 30 minuten gekeken naar je ondernemerskwaliteiten. Een superleuke tool om je net even dat extra zetje en inzicht te geven. Dus ik ben natuurlijk erg benieuwd wat er bij jou uitkomt. Laat je het me dat nog even weten?

* Dit is een inspirerende samenwerking met ABN AMRO.

1 reactie

Carla -

Ik kan eigenlijk alleen maar zeggen.
WAAAUW.Top dat je vanuit niets zo goed gegroeid bent en ook niet vergeten bent waar je vandaan kwam.
Ik wens je nog heel veel succes met vooral plezier in wat je doet.
Groet Carla

Reageer ook