Close

Mijn online interieurstyling volgen of (online)interieuradvies aan huis boeken?

Kunst in huis: waar let je op? - INTERIOR JUNKIE
Menu

Search

 • I like my money right
  where i can see it:

 • 09-12-2023

  25 oktober, 2015

  Kunst in huis: waar moet je allemaal op letten?

  Ook dit jaar bracht Roza weer een bezoekje aan fotografiebeurs Unseen waar ze samen met mij, Kayleigh, advies vroeg over het werken met kunst in huis. We struinden verschillende galeries af en vroegen de kunstenaars naar hun kijk op kunst in huis en of zij zelf handige tips voor ons hebben.

  Van Lotte Klösters, Galerie Bart te Amsterdam kregen we een aantal tips voor het ophangen van kunst in huis.

  Lotte: “Bij mij hangen de meeste kunstwerken op de gang. Dit een uitstekende plek om kunstwerken op te hangen. Het voelt misschien oneerbiedig maar het is de eerste aanblik van je interieur. Als je mensen verwelkomt met een kunstwerk kun je meteen een sfeer creëren.”

  Kunst aan de muur: waar moet je allemaal op letten?Kunst aan de muur: waar moet je allemaal op letten?

  Kunst aan de muur: waar moet je allemaal op letten?

  Mix and match er op los

  Lotte: “Wees verder niet bang om te combineren met kunst in huis. In eerste instantie kan het vreemd voelen om kunstwerken die niet bij elkaar horen naast elkaar te hangen. Toch kan dit een geweldig resultaat geven. Door te combineren geef je een eigen draai aan de kunst. Je kunt naar bepaalde kleurtonen zoeken zodat het past bij je interieur en maakt het ook makkelijker om te combineren.”

  Kunst aan de muur: waar moet je allemaal op letten?
  Investeer in kunst

  Lotte: “Wil je het graag hebben en heb je het geld ervoor over? Doen! Een kunstwerk heb je voor het leven, al hoef je er niet voor eeuwig naar te kijken. Als je er een na een paar jaar op uitgekeken bent, kun je een ander kunstwerk ophangen en die na een paar jaar weer verwisselen met de vorige. Natuurlijk kun je hem ook verplaatsen of combineren. Als je vrienden of vriendinnen hebt die het ook leuk vinden, kun je ook af en toe uitlenen. Je hoeft in ieder geval niet bang te zijn dat je er zo klaar mee bent dat je het nooit meer hoeft te zien.”

  Licht is belangrijk

  Lotte: “Het is mooi om het op een plek te hangen waar licht variabel is. Je kunt er een spot op richten maar dit kan traditioneel zijn. Een kunstwerk mag leven. Als je het op een plek hangt waar er af en toe een schaduw op valt, kan dit een nieuw effect geven. Zo kun je op verschillende dagdelen andere details zien. Kijk wel uit als je het in de volle zon hangt. Als het kunstwerk van papier is, kan het gaan vergelen!”

  Ook interviewde we Luke Norman van Wandering Bears om de kijk van een kunstenaar hierover te horen. Wandering Bears had tijdens Unseen een eigenzinnige presentatie. Traditioneel staat zeker niet in hun woordenboek.

  Kunst aan de muur: waar moet je allemaal op letten?Kunst aan de muur: waar moet je allemaal op letten?

  Hang kunst eens niet in een lijst

  Luke: “Kijk naar het kunstwerk en reageer. De uitstraling van het kunstwerk kun je als inspiratie gebruiken voor de presentatie. Zo is het niet altijd nodig om kunst überhaupt in een lijst te hangen. Je kunt ook clips gebruiken, het neer leggen of neerzetten. Als je toch voor een lijst kiest, kun je deze ook deel laten maken van het kunstwerk. Kies bijvoorbeeld een bijpassende kleur of textuur.”

  Kunst aan de muur: waar moet je allemaal op letten?

  Kunst aan de muur: waar moet je allemaal op letten?

  Imperfectie is juist mooi

  Luke: “Het is prettig als er iets niet klopt! Om langer geïnteresseerd te blijven in de werken die je koopt, is het goed om te kijken naar kunstwerken die je blijven verassen. Dat je door verloop van tijd steeds meer ontdekt en het werk steeds meer lief gaat hebben.”

  Kort samengevat dus: ga op je intuïtie af! Probeer ook een keer om het compleet tegenovergestelde te doen van deze tips. Kunst is er voor jou om van te genieten, alles mag en alles kan. Ik ben benieuwd wat jij van kunst in huis vindt.

  Kunst aan de muur: waar moet je allemaal op letten?

  Tekst: Kayleigh Smetsers
  Fotografie: Roza Schous

   Lees hier alle posts van Roza. 

  Roza Roza studeert fotografie aan de Willem de Kooning Akademie in Rotterdam en verzamelt dingen. Haar grootste hobby is dan ook het afstruinen van kringloop winkels en rommelmarkten om zo unieke dingen te vinden voor in haar huis. Ze woont sinds kort in Rotterdam en is de stad dus nog volop aan het ontdekken, de leukste hotspots zal ze natuurlijk delen op Interior Junkie. Volg haar ook op haar Facebook account.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Ontdek meerWoonverhalen

 • Laatste blogpost
 • Menu