In dit koffietafelboek staan inspirerende werkplekken

Hij staat al een tijdje te pronken in mijn boekenkast; het koffietafel boek dat Renée Leeuw en fotograaf Iris Duvekot maakten. Dit boek geeft een uniek kijkje in de werkplekken van Nederlandse designers. Van Piet Hein Eek en Maarten Baas tot aan Mae Engelgeer en Erwin Olaf. Smullen!

Ontzettend trots ben ik op Renée! Jullie kennen haar waarschijnlijk wel uit een van mijn Milaan Design Week vlogs. Afgelopen zomer lanceerde ze haar eerste koffietafelboek die ze samen maakte met fotograaf Iris. Op de een of andere manier is dit interview op mijn plank blijven liggen (het zou de wedding stress wel zijn geweest) dus bij deze iets verlaat het interview met Renée over dit inspirerende koffietafelboek.

In dit koffietafelboek staan inspirerende werkplekken

Hoe ben je op het idee gekomen om dit boek te maken?
“Door de vele binnenkijkers die ik voor website Roomed maakte. Vaak was dat bij creatievelingen thuis, maar ik merkte dat ik persoonlijk ook graag wilde weten hoe deze mensen werken, hoe hun werkplaats eruit ziet hoe dat creatieve proces van hun nou tot stand komt. Toen bedacht ik ineens het idee om werkplekken te fotograferen. Dat wilde ik in eerste instantie gewoon online doen, totdat ik me bedacht dat dit een perfect concept is voor een boek. Ik hou van de snelheid van online, maar het is ook vluchtig. En Dutch Design verdient gewoon een boek. Het idee pitchte ik bij boekenwinkel en uitgeverij MENDO en ze waren meteen enthousiast. Daarna begonnen de audities voor een fotograaf.”

In dit koffietafelboek staan inspirerende werkplekken

Waarom is Iris Duvekot het uiteindelijk geworden? 
“Ik had al eens eerder met haar samengewerkt en dit beviel mij erg goed. Het is wel een pré dat je een klik met elkaar hebt; een boek maken is immers een intensief proces. Daarnaast is haar stijl niet standaard, er zit veel beweging in en ze stelt mensen echt op hun gemak. Dat vind ik ook erg belangrijk; zo krijg je mooiere kiekjes. Het is echt gefotografeerd in de documentaire stijl, alsof je er zelf bij bent.”

Hoe ging je van start met het selecteren van alle creatievelingen?
“Samen met MENDO maakte ik een lijst vol creatievelingen. We wilden een mooie mix van mannen en vrouwen. Ze moesten allen wel een eigen atelier hebben. Wat me opviel, was dat er meer mannen zijn met een eigen atelier dan vrouwen. Dat vond ik een irritatiepuntje, haha. Ook wilden we niet alleen in de Randstad zoeken, maar meer verspreid over Nederland; we zijn zelfs op Texel geweest. Uiteindelijk kozen we voor 25 Nederlandse designers.”

In dit koffietafelboek staan inspirerende werkplekken

Wie is het meest bijgebleven?
“Erwin Olaf is mijn held. Ik ben een groot fan van zijn werk en ontzettend zenuwachtig om hem te ontmoeten. Hij bleek gelukkig heel aardig dus de zenuwen waren meteen weg bij binnenkomst. Dat ging ook zo bij Ans Markus. Ik zag haar wel eens tijdens events maar had geen idee hoe ze nu echt is. Haar huis is op het Prinseneiland in Amsterdam in een oud warenhuis. Echt een feest om te fotograferen. Ze leeft echt tussen haar werk. We kregen croissantjes en koffie die dag en het bleek een super gezellig en open mens.”

Welke wilde je er per sé in?
“Bijna allemaal wel. Ik benaderde hun als ‘groentje die een boek wilde maken’. Iedereen stemde ermee in, dat had ik nooit verwacht en gaf me echt een kick.”

In dit koffietafelboek staan inspirerende werkplekken

Smaakt dit naar meer? Ik heb immers nog een boekenkast die ik moet vullen…
“Ik zou het zo weer willen doen. The Workshop is echt het mooiste project uit mijn leven. Het was wel erg hard werken met strakke deadlines, maar je krijgt er zoveel voor terug. Ik vond het ook leerzaam om al die mensen te spreken.”

Hoe ziet jouw werkplek er eigenlijk uit?
“Dat zijn voornamelijk koffietentjes in Australie, waar ik voor de lancering van dit boek (en waar Renée nu weer zit, red.) rond reisde. Je kunt het erger treffen, haha.”

In dit koffietafelboek staan inspirerende werkplekken

Hoe moet een inspirerende werkplek er voor jou uit zien?
“Met veel mensen om me heen. Alleen werken vind ik niets, ik wil drukte om me heen, dan werk ik het best. Het geroezemoes van mensen en het geluid van koffiemachines om me heen geeft mij energie.”

Waarom moeten we dit koffietafelboek kopen?
“Het is het enige en eerste boek waar diverse Nederlandse creatieven samenkomen. Je ziet plekken waar je normaal niet komt, een uniek kijkje in hun wereld, dus. Daarnaast is het een mix van mooie beelden ter inspiratie en inspirerende verhalen. En ja, hij staat natuurlijk erg mooi als interieurstuk in huid!”

The Workshop koop je o.a bij Bol.com en MENDO.

Beeld via Iris Duvekot

Reageer ook