Huizentour in de studentenkamer van Roza

Fotograaf Roza én tevens al jarenlang blogger voor Interior Junkie woont antikraak in een voormalige school in het noorden van Rotterdam. Ze is naar eigen zeggen een echte stadsjutter; haar studentenkamer zit vol snuisterijen, grofvuilvondsten en tweedehands spul.  Daar wilde ik meer over weten…

De studentenkamer van Roza stond al tijden op mijn lijstje. Ze trok me vaak genoeg aan de mouw om ‘eindelijk eens langs te komen’. Toen ik Roza 3,5 jaar geleden leerde kennen, wist ik niet beter dan dat haar studentenkamer bomvol spullen zat. Maar daar kwam verandering in; deze verzamelaar startte haar eigen opruimproject en veranderde haar kamer vol met spullen in een kamer vol met – juist! – spullen. Maar één ding was veranderd: het werd een georganiseerde chaos waar al haar verzamelingen een mooie plek kregen én haar studentenkamer ineens ruimtelijk werd. Een feestje om te fotograferen.

Huizentour in de studentenkamer van Roza

“De gouden barkruk kocht ik bij de kringloopwinkel om de hoek. De flamingoprint is van goede vriend Ferdy Remijn.”

Huizentour in de studentenkamer van Roza

“Benieuwd naar mijn fotografie, check dan mijn site www.rozaschous.com.”

Hoe heb je deze kamer gevonden?
“Via een vriendinnetje. Ze kende iemand die antikraak woonde en nog één plekje over had. Degene heb ik echt gestalkt want ik wilde deze studentenkamer zo graag hebben. Het duurde uiteindelijk nog twee weken voordat het helemaal rond was. Uiteindelijk kwam het goed en werd ik op mijn werk gebeld dat ik diezelfde dag de sleutel nog kon ophalen. FYI: ik woonde toen nog in Haarlem. Gelukkig mocht ik van mijn baas eerder weg om deze op te halen. Dat kwam goed uit want een dag later ging ik op vakantie.”

Maar je had de kamer dus nog helemaal niet gezien?
“Klopt. Ik wist ook niet wat ik moest verwachten, maar toen ik eenmaal de ruimte binnen stapte, was ik blij. Dit was echt perfect. Het was een lucky shot. Ik zat eerst in een andere studentenkamer in dit pand, maar sinds 2,5 jaar heb ik deze.”

Huizentour in de studentenkamer van Roza

“Met verf maakte ik het vlak op de muur welke overloopt in de vloer. De bank is van IKEA. Deze stond in de kamer van mijn vorige huisgenoot en mocht ik hebben. De barokbank schitterde eerder in een toneelstuk. Omdat ik destijds foto’s maakte voor dit theatergezelschap mocht ik de bank hebben. Hij staat eigenlijk in de hal, maar werd voor deze shoot weer even naar binnen gehaald.”

Huizentour in de studentenkamer van Roza

“Ik verzamel ook tijdschriften die ik een mooi plekje tegen de muur gaf.”

Had je een plan van aanpak wat betreft het inrichten?
“Het meisje voor mij had al een hele leuke inrichting. Bij haar was het ruimtelijk, iets wat voor mij nog een ding was omdat ik heel veel spullen heb. Zo zat eerst ook nog mijn fotostudio in deze kamer. Gelukkig huur ik nu een ruimte voor mijn fotografie en kwam er ineens ruimte vrij. Ik ben altijd bezig geweest met opruimen en uitzoeken en heb zelfs een project gedaan waarbij ik al mijn spullen uit mijn kamer haalde en eenentwintig dagen lang heb gekeken wat ik écht nodig had. Dat was natuurlijk maar een klein gedeelte van mijn spullen. Toch wilde ik alles weer in mijn kamer zetten, want het was nu wel erg leeg. Ik heb dus vrij veel spullen maar nu zit er ook echt meer logica in. Nu is het meer open en oogt het ook rustiger. Ik vind het heerlijk om met interieur bezig te zijn. Mijn droom is ooit een eigen winkel. Ik kan al niet wachten om deze in te richten.”

Alles is dus compacter ingedeeld. Heb je nog tips?
“In deze studentenkamer werk ik bijvoorbeeld met veel bakken, kratten en dozen. Mijn bureau bijvoorbeeld is gewoon een houten plank welke op een paar dozen staat. In deze dozen zitten ook echt spullen, stiekem toch weer extra opbergruimte. Dozen zien er niet per sé mooi uit maar je kunt ze bijvoorbeeld ook beplakken met marmerfolie, dan ziet het er meteen een stuk mooier uit. Zo’n open stellingkast werkt ook prima, want zo zie ik meteen waar alles staat.”

Huizentour in de studentenkamer van Roza

“In de stellingkast (Marktplaats) ligt een deel van mijn verzameling aan spullen. Na jaren kan ik eindelijk zeggen dat er nu meer logica in zit. De tas met frietjesprint is van een vriendin van mij, Ik moet hem nog steeds teruggeven, haha.”

Huizentour in de studentenkamer van Roza

“De poster links is eigenlijk het visitekaarte van fotografenduo labadie en van tour. Rechts is een poster van een expositie in Berlijn waar ik graag heen wilde maar erachter kwam dat het net afgelopen was. Gelukkig hadden ze nog wel posters.”

Je noemt jezelf een stadsjutter. Waar komen je vondsten allemaal vandaan?
“Overal en nergens. Van het grofvuil en Marktplaats tot aan tweedehands winkels en van vrienden en familie. Ik verzamel van alles. Zo komt de dominosteen van ‘Rotterdam viert feest’, gewoon van straat. Het ding viel kapot en kon niet meer gebruikt worden. Ik wilde ‘m wel hebben; ik vind de structuur waar de steen gebroken is namelijk heel mooi. Dus ook deze steen kreeg een plekje in mijn verzameling. De plant waar Panda in hangt, komt bij het grofvuil vandaan. Die sleepte ik gewoon mee naar huis. Ik ben er nog altijd heel blij mee. Mijn allereerste blogpost voor Interior Junkie ging over de kringloopwinkel Tony’s Garage Sale hier om de hoek. Daar komen de gouden barkrukken vandaan. Ik had natuurlijk helemaal geen barkrukken nodig, maar ik vond ze zo cool. Nu gebruik is ze als tafeltje totdat ik wel een bar heb.”

Waar komt die verzameldrang vandaan?
“Dat is genetisch bepaald, haha. Mijn ouders houden er ook van. Ik herinner me dat mijn ouderlijk huis vroeger vol spullen stond. Mijn moeder houdt bijvoorbeeld nog altijd van het verzamelen van bijzondere vondsten. Zo kan ze na een boswandeling zomaar eens thuiskomen met een mooi stuk hout. Een oog voor het speuren naar mooie dingen om je heen en er iets mee willen doen, heb ik dus niet van een vreemde. Tijdens een vakantie in Duitsland nam ik bijvoorbeeld een stukje steen mee. Daar maak ik echt een zoektocht van; deze moest namelijk een beetje lijken op een stuk berg. Die vond ik uiteindelijk ook.”

Huizentour in de studentenkamer van Roza

“Zicht op het werkgedeelte met rechts een zwarte fauteuil die ik kreeg van een huisgenoot. Het luipaardkleed nam een vriendin mee uit Hongarije. Het glazen kastje waar de platenspeler in zit, kocht ik van een klasgenoot. Hij is te koop dus als er iemand interesse heeft…”

Je huis zit dus vol verhalen. Maar ik zie bijvoorbeeld ook een Starbucks beker…
“Klopt, die beker kreeg ik van een vriendin die daar werkte en voor mij een heerlijk drankje maakte en er dus mijn naam op zette. Dat vind ik leuk. Maar alleen neerzetten vond ik een beetje stom, dus zette ik er maar een plantje in, haha.”

Wat is je ultieme vangst?
“De plant. Deze is echt fantastisch. Nu is de plant hét domein van Panda. Het gouden bed ben ik ook erg blij mee; die vond ik op Marktplaats. Dat ik iets vind wat er echt uit spring, daar word ik altijd oprecht blij van. Dat kan iets groots zijn of iets kleins. Zoals de tas met frietjesprint bijvoorbeeld. De typemachine op mijn bureau vond ik weer in een tweedehandswinkel.”

Huizentour in de studentenkamer van Roza

“Mijn pronkkastje met o.a een flamingo kaars die ik voor mijn verjaardag kreeg. Het gouden klokje is tweedehands, de schedelkaars is van H&M Home en de betonnen letters maakte Job Taks voor een van zijn projecten.”

Huizentour in de studentenkamer van Roza

“De plant redde ik van het grofvuil. Het is nu het domein van Panda.”

Huizentour in de studentenkamer van Roza

“Op mijn bureau pronkt naast de roze reiger (kocht ik op een markt) een blauwe typemachine. Het kwartetspel is een kwartet van kunstwerken en is van Marijke Appelman en Koen Tasselaar.”

Wat hoop je ooit nog te vinden?
“Een chesterfield bank, een van mijn woonwensen. Ik twijfel alleen nog of ik ooit voor een zwarte of een bruine kies. Nu ik binnenkort ga samenwonen, weet ik alleen niet of mijn vriend het ook zo mooi vindt want mijn vriend deelt mijn liefde voor chesterfield banken niet zo…”

Wat is je favoriete hoekje in huis?
“Dat is met stip het bed. Ik vind het heerlijk om hier te chillen. De encyclopedieën eronder kreeg ik van een vriend. Het is zo leuk om hierin te kijken. Maar ook het hoekje bij de kast vind ik een fijne plek; daar zit ik vaak te werken.”

Wat is je meest dierbare item?
“Dat is niet echt iets gebruikelijk voor in een studentenkamer…  Mijn meest dierbare stuk in huis is de schedel van mijn kat Rover. Toen hij dood ging, wilde ik graag nog iets tastbaars van hem in huis. Rover heeft nu een mooi plekje in de stolp gekregen.”

Heb je tips voor degenen die binnenkort op kamers gaan?
“Begin met de basis. Zet je bed neer, hang je kleren op, kijk wat je mist en wat je nodig hebt en ga vanuit daar verder zoeken. En rouleer. Bijvoorbeeld met prints of foto’s aan de muur: hang ze er niet allemaal op maar verwissel het af en toe. Zo verveelt het ook nooit én hangt er elke keer iets nieuws.”

Ik vind het heerlijk om met interieur bezig te zijn. Mijn droom is ooit een eigen winkel. Ik kan al niet wachten om deze in te richten.

“Kat Rover is nog altijd volop aanwezig in huis. De stolp is van Blokker, de plant komt van Het Plantenhuis.”

Huizentour in de studentenkamer van Roza

“Het bed van goud vond ik op Marktplaats en de koffers kocht ik op een rommelmarkt. De poster links boven is een plattegrond van de maan inclusief alle namen van de kraters.”

Huizentour in de studentenkamer van Roza

“Het witte krukje vond ik op straat, de zwarte stond hier al. De poster is onderdeel van ‘camouflage’, een foto van Hans Wilschut. Bij hem liep ik stage en dit was een test print. De gehele print hing als zes meter breed kunstwerk in Maastricht.”

Huizentour in de studentenkamer van Roza

“Onder het bed liggen oude encyclopedien. Het is zo leuk om hier eens doorheen te bladeren.”

Hoe ga je om met teveel spullen straks?
“Toch bedenken of ik het echt nog nodig hebt. Dan belandt het vaak in een doos en een jaar later vis ik het er weer uit. Dan gooi ik het weg of geef ik het toch weer een leuk plekje. Ik verzamel van alles: ook treinkaartjes en museumkaartjes. Daar wil ik ooit nog een boek van maken door alles te fotograferen en het een mooi plekje te geven in een boek.”

En vanwaar die opblaas krokodil en donut?!
“Een tijdje werkte ik voor jongerentijdschrift Expreszo. Er was een shoot op het strand met de krokodil en aan het einde van de shoot wilde niemand ‘m hebben. Dus mocht ik Spetter hebben. Hij is dus ook écht een model geweest! Het tijdschrift heb ik nog altijd. Spetter is alleen wel lek… De donut past er goed bij en gebruik ik in de zomermaanden om in rond te dobberen in ons zwembadje in de binnentuin. Elke keer leeg laten lopen en weer opblazen is best onhandig, vandaar dat hij in de kamer staat.”

Waarom niet de HEMA worst? Of nee, dé tompouce!
“Nee, ik ga uiteraard voor een flamingo of eenhoorn.”

Huizentour in de studentenkamer van Roza

“Ik droom van een huis met zwembad. En wie weet komen er dan meer opblaasbeesten bij. De donut kocht ik online.”

Huizentour in de studentenkamer van Roza

“Spetter schitterde eerder in een shoot van het jongerenblad Expreszo!”

Je gaat straks samenwonen waar twee stijlen bij elkaar komen. Wat zou hij absoluut niet in huis willen van jou?
“De massa. Ik denk niet dat hij blij wordt van alle tijdschriften bijvoorbeeld. Hij vindt niet echt iets stom van mijn inrichting maar ik heb natuurlijk heel veel spullen. Hij houdt bijvoorbeeld wel van planten dus ik hoef niet te vrezen voor mijn plantenverzameling. Voor de rest zitten we wel op één lijn. Hij houdt gewoon van simpel, net als veel mannen, en natuurlijk ook van technische dingen als een mooie televisie en geluidsboxen, dus daar ga ik sowieso op vooruit. Het volgende huis moet alleen wat minder vol zitten met spullen, vrees ik. Ik verwacht ook niet dat het volgende huis meteen af is, dat moet ook groeien.”

Waar komt de lamp* boven het bed vandaan?
“Via een kennis. Er zaten eerst hele lelijke kappen op waarvan er eentje kapot ging. Maar zonder werd hij juist veel mooier. Ik fotografeer veel voor Snoerboer waar ik deze lamp vandaan heb.”
(* Deze lamp heb ik per ongeluk niet gefotografeerd, maar is wel in de video binnenkijker te zien)

Huizentour in de studentenkamer van Roza

“Het bureau maakte ik van een grote plank, dozen en kratjes. Budgetproof. De print rechts boven mijn bureau is een foto van Jules Deelder gemaakt door Lenny Oosterwijk. Bij hem liep ik stage.”

Huizentour in de studentenkamer van Roza

“De witte salontafel is van IKEA, de klok aan de muur van Xenos. Onderin een steen uit Duitsland. En nee, het is geen stukje Berlijnse Muur…”

Huizentour in de studentenkamer van Roza

“Naast Panda is ook Poes te volgen op Instagram: @pandaenpoes.”

Wat is het leukste aan wonen in deze buurt?
“Vorige week plande ik een tour door Noord waar ik allerlei galeries bezocht. Dat waren er zeven op loopafstand. Echt superleuk. Heel Rotterdam is zo: overal gebeuren dingen en er hangt altijd een artistiek sfeertje. De Aloha Bar, in het voormalige Tropicana, is mijn favoriet. Over droomhuizen gesproken: zet mijn bed in de Aloha Bar en ik ben intens gelukkig. In het Schieblok Dakcafé zit ik ook graag. Het is een hele mooie plek op het dak met lekker eten. Ik voelde me er meteen thuis toen ik hier voor het eerst was. Verder heb je ook Lof der Zoetheid om te eten. Ook echt een aanrader.”

Wat is je woonwens?
“Wonen in een huis met zwembad, ook ideaal voor Spetter, de donut en dus die toekomstige flamingo en eenhoorn. Ik zou dan eerst vrij basic beginnen met witte muren en een witte vloer en van daaruit verder kijken. Ik zie wel wit, hoge plafonds, een klassiek huis met een moderne inrichting voor me. Dat lijkt me echt heel mooi maar dat moet ik nog wel even sparen, haha.”

Huizentour in de studentenkamer van Roza

“Het kledingrek maakte ik zelf; de planken hingen er al dus het was zo gedaan. Ik haalde een plank ervan af en bevestigde er de stang. Ideaal. De kratjes zijn ook tweedehands.”

Huizentour in de studentenkamer van Roza

“De gouden plantenspuit kreeg ik cadeau, de camera kocht ik bij een tweedehandswinkel, het blikje fris is van Sajoer en de geometrische vaas is van de Action.”

Huizentour in de studentenkamer van Roza

“De scheurkalender is een Rotterdamse kunstkalender. Wel van twee jaar geleden, haha.”

Ik vind het heerlijk om met interieur bezig te zijn. Mijn droom is ooit een eigen winkel. Ik kan al niet wachten om deze in te richten.

Thanks Roza voor het warme welkom!

Benieuwd naar de video binnenkijker die ik bij Roza maakte, check dan de video op mijn YouTube kanaal. Enjoy.

Nog meer studentenkamer inspiratie? Wendy fotografeerde die van Ellen in Groningen en Roza fotografeerde ooit de studentenkamer van Evina in Utrecht.

Beeld © Elisah Jacobs/InteriorJunkie.com

Nog meer huizentours:

Reageer ook