Menu

Search

  • I like my money right
    where i can see it:

  • 10-12-2024

    30 november, 2024

    Herenhuis in Haarlem: het thuis van Marieke en gezin

    Marieke ruilde als kind vaak al met haar zussen van kamer om steeds weer opnieuw te beginnen met inrichten. Toch was het de medische wereld waarin ze belandde. Toen ze na jarenlang wonen in Australië met haar gezin terug verhuisde naar Nederland was haar grote wens een karakteristiek huis met hoge plafonds. Het werd een prachtig herenhuis in Haarlem

    “We hadden destijds heel veel huizen bezichtigd, maar er zat nog geen eentje tussen waar we allemaal blij van werden,” vertelt Marieke. “Vaak wisten we bij de voordeur al of het wat was of was. Echter hadden we bij dit herenhuis in Haarlem dat gevoel pas bij de eethoek. De originele en-suite deuren vonden we echt prachtig. Het gebeurt vaak genoeg dat men het eruit sloopt voor meer lichtinval, maar dat vinden wij zo zonde.” 

    Mooi rood is niet wel lelijk

    Het stel zag meteen de potentie in van het huis, ook al was het er wel eentje om flink doorheen te kijken. Marieke: “De vorige bewoner had een voorliefde voor de kleur rood: van een kersenhoutlook vloer tot aan felrode trapbekleding. Wij waren echter helemaal enthousiast en deden nog voordat we de trap op liepen een bod dat niet veel later geaccepteerd werd.” 

    “De klusjesman snapte er niks van dat ik een onafgewerkte muur wilde nabootsen. Helemaal toen ik vertelde dat hij vooral niet netjes moest doen!”

    De grote verbouwing van dit herenhuis in Haarlem duurde in totaal vijf maanden en alles werd aangepakt: van de begane grond tot aan de bovenste verdieping. “Er kwam een uitbouw van vier meter met een nieuwe keuken en op de bovenste verdiepingen pasten we de hele indeling aan en kwam er een extra badkamer bij voor de kinderen.” Voor het stel niet iets wat nieuw was, aangezien ze in Australië ook veel huizen verbouwden.

    Bakstenen muur

    In de keuken kwam een bakstenen muur, waarvan je denkt dat het origineel is. Toch is het een nieuwe, gemaakt van tweedehands bakstenen. “De klusjesman snapte er niks van dat ik een onafgewerkte muur wilde nabootsen. Helemaal toen ik vertelde dat hij vooral niet netjes moest doen, haha. Toen de muur eenmaal klaar was, gaf hij toe dat het heel mooi was geworden. Hij heeft het zelfs op zijn website gezet!” Dit is het hoekje wat in huis niet zo snel zal veranderen. “Ik ben er gewoon heel erg trots op. Zelfs de bank doe ik voorlopig niet weg. Grappig genoeg heet het model ook ‘Marieke’.” Marieke en haar man liggen vaak op één lijn, maar dat heeft er vooral ook mee te maken dat hij haar haar eigen gang laat gaan. “Veel inspraak duld ik trouwens ook niet,” vertelt ze met een knipoog. 

    “We kochten een oude houten deur met glas en een luik bij een bedrijf dat oude deuren en ramen verwijdert uit bouwvallen in Frankrijk.”

    Het meest recente project is de kastenwand in de zithoek aan de voorkant van het huis. Deze wand was voorheen een beetje rommelig, waar snoeren van de televisie goed in beeld waren. “Ik wilde alles wegwerken, dus bedacht deze kastenwand, die voor een optisch effect niet helemaal tot aan boven loopt,” vertelt Marieke. “Ik wilde een moderne kast met een touch, omdat ik het leuk vind om het oude met het nieuwe te combineren. De kastenmaker vond de oude houten deur met glas en een raam bij een bouwval in Frankrijk. “Zo krijgt een moderne kast toch iets authentieks.” 

    Ik zie ik zie wat jij niet ziet…

    Het luik van de televisie is net zo creatief bedacht. “Het raamwerk is van melkglas, net als het kleine reepje glas eronder, waar de apparatuur verstopt zit. Waarom? Zo maakt de afstandsbediening verbinding. Als je alles dicht zet, krijg je de televisie natuurlijk niet aan,” vertelt ze. “Dit is een manier om de televisie subtiel weg te werken, maar ik moet eerlijk zeggen dat het luik bijna altijd open staat hoor.” 

    Waar Marieke het liefst zit, hangt af van het seizoen. Marieke: “In de zomer is het op de blauwe bank, daar gaat de zon onder en is het heerlijk zitten einde dag. In de winter zit ik vaak in de zithoek in de woonkamer, want daar komt de zon op. Ik werk op zonne-energie!”  Het gezin zit het minst in de mooie eethoek. “Alleen als mensen komen eten of tijdens de feestdagen,” aldus Marieke. “We eten altijd in de woonkeuken. Dat is zo gezellig als ik kook en de rest zit aan de bar.” 

    “Ik werkte 20 jaar in de medische wereld, maar was er op een gegeven moment klaar mee en wilde wat creatiever bezig zijn. Ik begon foto’s van ons huis op Instagram te delen en werd, als zovelen, per ongeluk influencer.”

    Het meest trots is ze op het feit dat ze dit huis helemaal verbouwd hebben naar hun eigen smaak. Marieke: “Op de bovenste twee verdiepingen veranderden we de indeling en is er een extra badkamer bij gekomen op zolder.” Maar ook heeft ze een bijzondere band met dit huis, omdat dankzij dit herenhuis in Haarlem haar interieurcarrière begonnen is. Marieke: “Ik werkte 20 jaar in de medische wereld, maar was er op een gegeven moment klaar mee en wilde wat creatiever bezig zijn. Ik begon foto’s van ons huis op Instagram te delen en werd, als zovelen, per ongeluk influencer.” Later werd ze door het Interior Design Institute benaderd om docent te worden. Het van oorsprong Australisch bedrijf heeft een online platform waar je interieur cursussen kunt volgen. “Inmiddels heb ik zo’n 4000 (inter)nationale studenten die ik online begeleid,” vertelt ze. 

    Aboriginal kunstwerken

    Met een man als Australiër en het feit dat het gezin jarenlang Down Under woonde, is het niet zo gek dat invloeden hiervan terugkomen in het interieur. Zo is de didgeridoo in de eethoek niet te missen en in de keuken en werkkamer van haar man hangt Aboriginal kunst. “Zo liet ik voor zijn verjaardag van de vinnen van een surfplank een kunstwerk maken, beschilderd door een Aboriginal kunstenaar.” Ook familiestukken namen ze mee vanuit Australië. Marieke: “Het houten bankje in de gang maakte de opa van mijn man en ging dus ook mee de container in naar Nederland.”  

    “We wachten eerst nog tot de kinderen klaar zijn met de middelbare school en dan verhuizen we met z’n allen terug naar Sydney.”

    Hoewel het huis helemaal af is, valt er natuurlijk altijd wat te wensen. “Ik ben eerlijk gezegd helemaal verzadigd, maar als ik moet kiezen, dan wordt het een nieuw bed. We hebben er nu eentje zonder hoofdbord en dat is eigenlijk best saai,” vertelt ze. “En een mooi designstuk zou ik ook wel willen hebben, hoewel ik op dit moment geen idee heb wat voor eentje.” 

    Dat het gezin ooit weer vertrekt naar Australië is zeker. Haar ultieme woondroom is dan ook terugverhuizen naar Australie. “We wachten eerst nog tot de kinderen klaar zijn met de middelbare school en dan verhuizen we met z’n allen terug naar Sydney. Het liefst wil ik dan een huis met mid century modern interieur of een loft conversion.

    Meer zien van dit herenhuis in Haarlem?

    Er is natuurlijk ook weer een video hometour gemaakt waarin Marieke je langs alle ruimtes in huis neemt. Die bekijk je in deze post. Volg Marieke op instagram via @Whisperingbold.

    Bekijk hier vier woontips uit het huis van Marieke:

    Bekijk hieronder meer inspirerende hometours:

    © Beeld Elisah Jacobs/InteriorJunkie.com

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Ontdek meerWoonverhalen

  • Laatste blogpost
  • Menu